Kawa, papierosy. Ankieta.

Tu zajmujemy się środkami odurzającymi tylko o ile jest to związane ze schizofrenią.

Moderator: moderatorzy

Ile lat palisz papierosy?

1 rok
1
3%
2 lata
0
Brak głosów
3 lata
1
3%
4 lata
1
3%
5 lat
1
3%
6 lat
0
Brak głosów
7 lat
3
8%
8 lat
4
10%
9 lat
3
8%
10 lat
7
18%
11 lat
2
5%
12 lat
1
3%
13 lat
3
8%
14 lat
1
3%
15 lat
3
8%
Więcej niż 15 lat
8
21%

Liczba głosów: 39

Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Kawa, papierosy. Ankieta.

Post autor: fuKs »

Po zapaleniu papierosa tracę siły, to samo z kawą.
Z papierosami jest tak od dawna i nie zawsze palenie mnie męczy. Z kawą mam tak dopiero jakieś 4 miesiące.
Papierosy nałogowo palę od 7 lat, kawę zacząłem pić podczas pierwszego leczenia, czyli nieco ponad 3 lata temu.

Nikotyna:
http://portal.abczdrowie.pl/przyczyny-palenia-papierosow pisze:
nikotyna wycisza, uspokaja, relaksuje i zmniejsza napięcie psychofizyczne, czyli staje się metodą na stres;
nikotyna pobudza, stymuluje, poprawia koncentrację uwagi, zwiększa aktywność organizmu;
palenie papierosów zaspokaja potrzebę ucieczki od różnych problemów – interpersonalnych, zawodowych, rodzinnych itp.;
palenie papierosów jest strategią radzenia sobie z trudnymi emocjami, jak smutek, złość, gniew, lęk;
nikotyna „reguluje” emocje, daje szybkie uczucie ulgi i uśmierza cierpienie;
palenie tytoniu pozornie wypełnia poczucie nudy, pustki i samotności;
palenie papierosów staje się pewnym automatyzmem, czynnością rytualną, nawykiem, uzależnieniem od czynności palenia – wyjmowanie papierosa z paczki, zapalanie, manipulowanie papierosem w dłoni itp.;
palenie tytoniu wiąże się z uzależnieniem farmakologicznym, potrzebą zwiększania dawki nikotyny we krwi, potrzebą walki z głodem nikotynowym;
palenie tytoniu wiąże się z uzależnieniem psychologicznym – pali się dla poprawy nastroju, podniesienia samooceny, dodania sobie pewności siebie;
palenie ułatwia komunikację, kontakty społeczne, stanowi rozrywkę towarzyską, pomaga podtrzymać dialog itp.;
palenie stanowi sposób czerpania przyjemności, zaspokajania swoich hedonistycznych pragnień;
pali się z potrzeby wolności i poszukiwania przygody, oderwania się od rutyny, codziennych trosk, chęci bycia niezależnym.
Kofeina:
http://pl.vivo.co/news/2011/04/29/dlaczego-pijemy-kawe-odpowiedz-zawarta-jest-w-naszych-genach/ pisze: Spożywanie kofeiny wiąże się z brakiem pobudzenia umysłowego, na które narażeni są nałogowi kawosze. Naprzemiennie wzmożona aktywność oraz jej brak nie są naturalnym stanem, lecz znakiem, że jesteśmy uzależnieni od kofeiny. Bez ciągłego dostarczania kofeiny organizmowi, mamy coraz mniej energii, a nasze zdolności kognitywne stają się coraz gorsze. Kofeina, jak każda inna substancja uzależniająca, jest źródłem problemów, a ich rozwiązaniem, jak w przypadku uzależnienia od innych narkotyków, jest dostarczenie organizmowi większej dawki substancji.

Jak na was działają te używki, w jakim celu i z jakich przyczyn je stosujecie?
Zapraszam do dyskusji.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Awatar użytkownika
bartek1
zaufany użytkownik

Re: Kawa, papierosy. Ankieta.

Post autor: bartek1 »

Papierosów nie palę.
Kofeiny również już nie spożywam bo po jednym energetyku jestem już mocno rozdrażniony, mam kołatanie serca i odczuwam lęk. Kiedyś potrafiłem dojść do dawki bliskiej 1gram i nic szczególnego mi nie było, tym bardziej że często piłem na pusty żołądek.

Wolę nie rozwijać tolerancji na kofeinę bez potrzeby.
Dixisse me aliquando placuit, tacuisse numquam
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Post autor: lawenda »

nikotyna wycisza, uspokaja, relaksuje i zmniejsza napięcie psychofizyczne, czyli staje się metodą na stres;
niestety, to prawda, papieros mnie relaksuje.

Ale kawy nie piję, bo źle się po niej czuję.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Nie paliłem, nie palę i nie będę palił.
Natomiast kawa to inna sprawa. Piję 3, 4 szklanki dziennie. Bez niej zasypiam na siedząco.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
ghost
zaufany użytkownik

Post autor: ghost »

ja palenie rzucilem pol roku temu, kawy tez nie pije
Życie sypie rany solą, solą
My musimy odnaleźć tą silę w sobie by żyć
Chociaż tak kurewsko bolą, tak bolą
Ty zaciśnij zęby bracie siostro i dalej idż
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Post autor: lawenda »

czasem mam niskie ciśnienie, zamiast kawy ratuję się kolą.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

Papierosy zacząłem palić w liceum, ale nie dużo, czasem zdażył się miesiąc kiedy wogóle nie paliłem. Teraz nie palę od grudnia zeszłego roku i nie chce już do papierosa wracać... Kawa kiedyś pomagała, teraz to zwykły napój... Jak chcę wzmocnić koncentrację biorę tabletke magnezu i czuję power :) na mnie to działa, wypróbowany sposób którego nie używam za często ...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Papierosy palilem, ale juz nie pale a kawy nie pije bo pozniej mam problemy ze snem.
Azash1349
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 5791432

Post autor: Azash1349 »

Ja palę od gimbazy, będzie 10 lat...
Przerzuciłam się tylko z czerwonych na mentolowe :)

Kawę pijam. Jak byłam młodsza mówiłam, że nie tknę kawy, ale jak skończyłam 18 lat kawa stała się niezbędna (wstawanie do szkoły), później praca a teraz wstaję o 6 żeby zaprowadzić córkę do przedszkola więc pijam rano 1-2 kawy.

Papierosów wypalam 15-20 sztuk (zależy czy mam stresujący dzień).
Kawa powiedzmy, że 5-6 kubków. Dużo, ale lubię kawę :) Niestety przez to jestem wypłukana m. in. z magnezu i dostaję recepty na witaminki :(
Awatar użytkownika
Lesia
bywalec

Post autor: Lesia »

Palę z dwuletnimi, jednorocznymi okresami absty od 8 lat. Obecnie palę ok. 10 papierosów dziennie, do tego strzelam 3 kawy zneutralizowane kofeiną. Po pernazynie potrzebuję kopa kawowego, a jak mnie bierze wkurzenie wypalam papierosa. Fakt, są to sposoby na radzenie sobie z nudą, zupełnie jak narkotyki.
spacjalistka od własnych: F20, F20.4, hipomanii, traum i załamania nerwowego. interesuję się szamanizmem, buddyzmem.
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Papierosy paliłam krótko, jakieś dwa msc. źle po nich było ze mną, czułam się tylko gorzej, nie mogłam się skupić, z pamięcią też poszło w dół i z ogólnym samopoczuciem.
Kawa podobnie, krótko pobudzała, a potem gorzej, gdy wypiłam to miałam coś jakby alergię i ból głowy.
Więc z tym i tym skończone od dawna.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Ja palę bardzo dużo trochę mnie to kosztuje zastanawiam się nad rzuceniem szlugów lepsze to by było dla mojego zdrowia i portfela a kawki też sporo wypijam od 2 do 3 dziennie :D
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Zabłąkany
zaufany użytkownik
Status: Aktualnie się opierdalam
Gadu-Gadu: 42765946
Kontakt:

Post autor: Zabłąkany »

Ja to palę bo lubię, kawę pijam bo też lubię.
Cel: Nic nie robiąc - osiągasz mnie. Idąc przed siebie - osiągasz mnie. Sukces zależy od tego, czy stoisz czy idziesz. Zatem jaki jest Twój cel?
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

A ja palę elektronicznego, jest o niebo lepszy.
Awatar użytkownika
Zabłąkany
zaufany użytkownik
Kontakt:

schizo11 pisze:A ja palę elektronicznego, jest o niebo lepszy.
Elektroniczny ma swoje zalety i wady. Zaletą jest to, że jest ekonomiczny, a wadą, to to, że atomizery są drogie i szybko się kończą. Do tej pory jeszcze nie kupiłem dobrego atomizera, zazwyczaj buliłem 20 zeta i starczał mi na max 3 dni, to się nie opłaca taki biznes...
Cel: Nic nie robiąc - osiągasz mnie. Idąc przed siebie - osiągasz mnie. Sukces zależy od tego, czy stoisz czy idziesz. Zatem jaki jest Twój cel?
Awatar użytkownika
zaklinacz
bywalec

Post autor: zaklinacz »

Ale dopalasz zwykłymi,czy nie?Szczerze.. :)

Wszyscy moi znajomi którzy palą elektroniczne papierosy,dopalają zwykłymi-katastrofa.
Ja nie palę od 4 lat :D Jarałem bardzo intensywnie!Około 2 paczek dziennie-kręconych,najmocniejszych.W nocy nawet budziłem się na papierosa.
Straszne to było życie.BYŁEM TAK ZNIEWOLONY..

Może to będzie śmieszne-ale pomógł mi ten program(dr.Susan Hepburn) http://www.susanhepburn.com/
Poczytajcie o niej.Pani ta zajmuje się hipnoterapią.Poniżej wklejam link do godzinnego programu pomagającego rzucić palenie.
Ściągnąłem ten program znajomemu-również nie pali.
Trzeba tylko trochę chcieć,włożyć od siebie 20%.. :D Poczytajcie proszę opinie..Program jest tłumaczony :)
Najlepiej jest włączyć go wieczorem,będąc wyciszonym.Zamknąć okno,wyl tel..Może warto spróbować..? :D

Pozdr.zaklinacz
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

zaklinacz pisze:
Ale dopalasz zwykłymi,czy nie?Szczerze.. :)

Wszyscy moi znajomi którzy palą elektroniczne papierosy,dopalają zwykłymi-katastrofa.
Ja nie palę od 4 lat :D Jarałem bardzo intensywnie!Około 2 paczek dziennie-kręconych,najmocniejszych.W nocy nawet budziłem się na papierosa.
Straszne to było życie.BYŁEM TAK ZNIEWOLONY..

Może to będzie śmieszne-ale pomógł mi ten program(dr.Susan Hepburn) http://www.susanhepburn.com/
Poczytajcie o niej.Pani ta zajmuje się hipnoterapią.Poniżej wklejam link do godzinnego programu pomagającego rzucić palenie.
Ściągnąłem ten program znajomemu-również nie pali.
Trzeba tylko trochę chcieć,włożyć od siebie 20%.. :D Poczytajcie proszę opinie..Program jest tłumaczony :)
Najlepiej jest włączyć go wieczorem,będąc wyciszonym.Zamknąć okno,wyl tel..Może warto spróbować..? :D

Pozdr.zaklinacz
Zaklinacz dzięki właśnie chcę rzucić palenie uwolnić się od tego oby to zadziałało :D
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Zabłąkany
zaufany użytkownik
Kontakt:

Necro pisze: Zaklinacz dzięki właśnie chcę rzucić palenie uwolnić się od tego oby to zadziałało :D
To jak tylko zapoznasz się z tym filmikiem, to daj znać czy działa, to może i ja spróbuję :)
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Zabłąkany pisze:
Necro pisze: Zaklinacz dzięki właśnie chcę rzucić palenie uwolnić się od tego oby to zadziałało :D
To jak tylko zapoznasz się z tym filmikiem, to daj znać czy działa, to może i ja spróbuję :)
Ok napisze ci ;)
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
zaklinacz
bywalec

Post autor: zaklinacz »

Szczerze życzę każdemu aby uwolnił się od tego gówna..
Z tym programem to nie żart-przynosi efekty.Trzeba tylko trochę angażu,skupienia.Otworzyć się na to co mówi lektor..
Ja do niego podszedłem w nocy,kompletnie wyciszony :) Po obejrzeniu wyniosłem papierosy i popielniczkę do kuchni(matka skorzystała:/),
od tego momentu minęło już 4 lata :D

Moż ktoś jeszcze dołączy do grona szczęśliwców :)

Pozdr.zaklinacz
ODPOWIEDZ

Wróć do „narkotyki”