Archetypy marzeń

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Orzeł

Archetypy marzeń

Post autor: Orzeł »

Ostatnio sporo myślę nad związkiem schizofrenii z marzeniami, do każdego marzenia pasuje jakiś archetyp. Postaram się zamieścić listę archetypów, żeby móc mieć marzenia.
Orzeł

Re: Archetypy marzeń

Cienia – uosobienie zwierzęcej strony natury człowieka; jest odpowiedzialny za pojawienia się w świadomości człowieka i w jego zachowaniu treści nieakceptowanych społecznie;

Animy/Animusa – kobiecy aspekt osobowości mężczyzny/męski aspekt osobowości kobiety; funkcjonują jako zbiorowe wyobrażenie kobiety lub mężczyzny, przyczyniając się (m.in.) do zrozumienia osób płci przeciwnej;

Wielkiej Matki – symbol natury, zwłaszcza w jej namacalnym, rzeczowym aspekcie, uosobienie matki, bogini-żywicielki, bogini-matki, macierzyństwa, nieśmiertelności, jedności życia i śmierci;

Ojca – niebo i słońce, piorun i wiatr, fallus i broń, czarodziej i książę, a także wszystkie męskie zwierzęta i rośliny;

Starego Mędrca – symbol pierwiastka duchowego, mądrości kultury, uosobienie mędrca, wewnętrznego, duchowego przewodnika;

Jaźni – obraz pełni i doskonałości człowieka; archetyp jaźni stanowi cel działań ludzkich, motywuje człowieka do dążenia ku pełni i jedności; często jest wiązany z obrazem mandali (krzyża, czwórcy, koła) i doświadczeniami religijnymi i mistycznymi; postacie takie jak Jezus Chrystus czy Budda stanowiłyby tu przykład rozwiniętych wyobrażeń tego archetypu.

Źródło: Wikipedia

Życiowe podróże
Orzeł

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Nie czytaj new age'owych głupot. Czytaj Junga :)

Pozdrawiam.m.
Orzeł

W mojej chorobie nie radzę sobie z kobiecym cieniem a ani psychologia ani religia nie są w stanie mi w tym pomóc, muszę szukać złotego środka.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Myślę, że "Mandala.Symbolika człowieka doskonałego" C. G. Junga dałaby radę :) Warto po nią sięgnąć. W tej chwili czytasz popłuczyny po Jungu - przekłamane i bezwartościowe.

Pozdrawiam.m.
Orzeł

Moi cieszę się że twoja podświadomość napotkała w końcu na jakiś opór przed tekstem.
Nie są to proste sprawy, moja też ale dała mi znać przy zasypianiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”