Chorzy psychicznie a praca
Moderator: moderatorzy
Chorzy psychicznie a praca
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Re: Chorzy psychicznie a praca

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2014 9:30 pm przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejny program mający przynieść zysk organizatorom?
ktoś napisał w komentarzu pod za-linkowanym artykułem, że niepełnosprawni to taka tania siła robocza...
nie jest tak?
ktoś napisał w komentarzu pod za-linkowanym artykułem, że niepełnosprawni to taka tania siła robocza...
nie jest tak?
Chyba coś w tym jest, niestety...Gehenna pisze:że niepełnosprawni to taka tania siła robocza...
nie jest tak?

A poza tym jesli znajdzie sie pracodawca ktory zatrudni cie na normalnym etacie to Zus jest w stanie odebrac ci rente dlatego wielu pracuje na czarno lub na umowe o dzielo.
to znaczy jeśli nie przekroczysz limitu to zus Ci nie odbierze renty. teraz jest to coś ok. 2500 tys.
To nie tylko o zarobek chodzi. Ja kiedyś czytałem wytyczne ZUSu jak oni rozumieją całkowitą niezdolność do pracy. Niektórzy orzecznicy to rozumieją dosłownie poza wyjątkiem jeśli pracujesz w zakładzie pracy chronionej. Natomiast jeśli masz etat zbliżony do twoich kwalifikacji zawodowych i pracujesz na pełnym etacie to na najbliższej komisji lekarskiej mogą ci cofnąć rentę przynajmniej ja tak miałem. Wtedy trzeba się sądzić i czekać długo aż ci tą rentę przywrócą. Może się teraz coś zmieniło ale nie sądzę. Jeśli renta będzie przyznawana za niezdolność do pracy a nie za niepełnosprawność to tak będzie.
Obecnie ZUS prowadzi politykę cięć świadczeń. Stale ukazują się artykuły, w których ZUS chwali się, że liczba uprawnionych maleje. A fakt podjęcia pracy to łakomy kąsek dla orzecznika.
Tylko umowa o dzieło nie jest odnotowywana w ZUS.
Oczywiście jeśli stan zdrowia pozwoli i ktoś podoła w pracy.
Tylko umowa o dzieło nie jest odnotowywana w ZUS.
Oczywiście jeśli stan zdrowia pozwoli i ktoś podoła w pracy.
A czy lekarz orzecznik na komisji wie ze pacjent pracował ???? Lub pracuje ???
Jeśli legalnie to przecież odprowadza składki do ZUS, ale czy orzecznik o tym wie? Nie wiem
Poza tym większość osób ze schizofrenią nie pracuję bo po prostu nie są w stanie. Ja znam też takich którzy nawet nie wychodzą z domu.