Czy to jest objaw Schizofreni ???

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

sharp-1000
zarejestrowany użytkownik

Czy to jest objaw Schizofreni ???

Post autor: sharp-1000 »

Witam wszystkich.

Bardzo proszę o opinie na temat poniższego opisu.
Spotykam się juz dłuższy czas z dziewczyną która ma 25 lat, były dni gorsze lub lepsze jak to w zyciu.Ojciec dziewczyny jest chory na tę straszną chorobę jaką jest schizofrenia (ta choroba jest okropna i współczuję wszystkim ludziom którzy na nią zachorowali).
Dziewczyna jest bardzo fajna i miła.Czasami jednak ma dni które jakby ją dołują, bez przyczyny wpada w furię i czepia się byle szczegółów - wtedy bardzo często zamyka sie w sobie i najlepiej sie do niej nie odzywać, potrafi się wówczas popłakać i za jakiś czas po kilku godzinach wszystko niby jest OK.Czasami wybucha też śmiechem głównie w towarzystwie - wtedy wszyscy na nią się patrzą, bo powodu do takiego głośnego śmiechu nie było. Bardzo często mówi o swoich uczuciach, cały czas ma lęk że ją zostawię.Ciągle się pyta czy ją kocham, te pytania są bardzo częste.

Nię wiem co o tym wszystkim myśleć, jeśli ktoś z Państwa spotkał się z taką sytuacją bordzo proszę o radę.
Bardzo proszę o opinię czy to może być początek lub objaw tej okrutnej choroby.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
Marek
Awatar użytkownika
anka20
zaufany użytkownik

Post autor: anka20 »

witaj.Ja tez choruje na schizofrenie od okolo 9 miesiecy.Tez zawsze bylam wrazliwa, smialam sie w niewlasciwych miejscach i o niewlasciwej porze, ale to bylo zanim, podkreslam zanim, sie rozchorowalam. To sa raczej zaburzenia emocjonalne a nie psychiczne.Najlepiej zeby porozmawiala z psychologiem o swoim zachowaniu albo sam udaj sie do psychologa i porozmawiaj z nim o zachowaniu Twojej kolezanki.Ja osobiscie nie widze w jej zachowaniu zadnych objawow schizy.
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
Awatar użytkownika
anka20
zaufany użytkownik

Post autor: anka20 »

Marku zapomnialam dodac ze osoby wrazliwe, majace w rodzinie kogos z zaburzeniami psychicznymi czesciej zapadaja na choroby psychiczne.Najlepiej bylo by zeby ona poszla do psychologa , zeby unikala stresu, zeby miala osobe na ktora bedzie mogla zawsze liczyc.Pomoz jej opanowywac stres, pocieszaj ja, a nawet zajmuj sie nia jak osoba bardzo Ci bliska.Wtedy wybuch choroby zapewne nie nastapi.Ona nie jest chora, napewno nie na schizofrenie.
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
1albert1
zaufany użytkownik

Post autor: 1albert1 »

Zmienność nastrojów to nie musi być od razu schizka , jest jeszcze młoda i w dodatku może mieć to co kobity mają prze dokresem . Jednak jesli to za często sie zdarza to odwiedźcie psychologa ale razem , może coś wymyśli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”