brak dostępu - niesłusznie zaliczony do spamerów
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Brak dostępu z powodu niesłusznego zaliczenia do spamerów
Witam, problem pojawił się już u kilku osób, więc warto opisać go publicznie:
Nasze forum posługuje się w udzielaniu dostępu prowadzonymi przez różne instytucje tzw. RBL-ami - to są listy adresów IP, z których wysyłany był do internetu w dużej ilości spam, czyli listy spamerów, lub innych nadużywających. Osoby próbujące wejść na forum z takiego adresu otrzymują komunika błędu, a dostęp jest odmawiany. Rzeczywiście omijamy w ten sposób dużo spamerów. Może się jednak zdarzyć, że rzeczywisty spamer, któremu nasz dostawca internetu dawał dostęp do sieci już nie działa, a my odziedziczyliśmy jego "zatruty" adres IP. W sieciach oferujących dynamiczny tj. zmieniający się adres komunikat błędu i odmowa dostępu do forum może pojawiać się i znikać co jakiś czas. Co wtedy począć ?
Oczywiście mógłbym wyłączyć ochronę RBL-ami i wtedy problem zniknie. Pojawi się zamiast niego mnóstwo spamu, wiele nowych użytkowników rejestrowanych przez automaty wpisujących teksty bez sensu itd. Moim zdaniem każdy użytkownik internetu powinien dbać o to, żeby jego adres nie pojawił się na listach spamerów, bo problem dotyczy nie tylko naszego forum, lecz wielu różnych usług. Osoby piszące z IP zaliczonego do spamerskiego nie mogą najczęściej wysyłać maili, lub ich maile nie docierają, nie mogą wchodzić na inne fora, lub inne serwisy internetowe, itd. - całe mnóstwo problemów nie związanych z naszym forum.
Moim zdaniem należy w takim przypadku zadzwonić do serwisu dostawcy internetu i zgłosić niemożność używania sieci z powodu "zatrutego" adresu IP. Należy prosić o natychmiastowe przyznanie innego adresu. To dostawca internetu musi dbać, żeby jego adresy zostały wykreślone z RBL-ów, lub żeby się tam w ogóle nie pojawiały, tzn. żeby nikt z jego użytkowników nie rozsyłał spamu i na to należy moim zdaniem naciskać. W przypadku odmowy pomocy ze strony dostawcy internetu można moim zdaniem obniżyć płaconą stawkę o połowę uzasadniając to pisemnie w liście poleconym.
Każdy może sam sprawdzić, czy jego IP jest na czarnej liście np. pod adresem http://bsb.spamlookup.net , a własny IP można najłatwiej odczytać wchodząc np. na http://evot.org/hallo lub jakąkolwiek inną nieistniejącą stronę w domenie evot.org.
Jeśli nic z tego nie pomoże są jeszcze inne możliwości. Można samemu postarać się, żeby nasz IP został wykreślony z listy spamerów. Różne RBL-e mają w tym celu swoje różne procedury. Jeśli to okaże się niemożliwe można zawsze wchodzić na forum przez tzw. proxy, czyli serwer pośredniczący. W tym celu należy poszukać adresów publicznych proxy i wpisać jeden z nich w ustawieniach przeglądarki pod hasłem "proxy". Wtedy strony ściągane będą z tego proxy, a dopiero proxy czytać je będzie z forum.
Dopiero jeśli to wszystko nie pomoże proszę pisać do mnie, najlepiej mailem.
Nasze forum posługuje się w udzielaniu dostępu prowadzonymi przez różne instytucje tzw. RBL-ami - to są listy adresów IP, z których wysyłany był do internetu w dużej ilości spam, czyli listy spamerów, lub innych nadużywających. Osoby próbujące wejść na forum z takiego adresu otrzymują komunika błędu, a dostęp jest odmawiany. Rzeczywiście omijamy w ten sposób dużo spamerów. Może się jednak zdarzyć, że rzeczywisty spamer, któremu nasz dostawca internetu dawał dostęp do sieci już nie działa, a my odziedziczyliśmy jego "zatruty" adres IP. W sieciach oferujących dynamiczny tj. zmieniający się adres komunikat błędu i odmowa dostępu do forum może pojawiać się i znikać co jakiś czas. Co wtedy począć ?
Oczywiście mógłbym wyłączyć ochronę RBL-ami i wtedy problem zniknie. Pojawi się zamiast niego mnóstwo spamu, wiele nowych użytkowników rejestrowanych przez automaty wpisujących teksty bez sensu itd. Moim zdaniem każdy użytkownik internetu powinien dbać o to, żeby jego adres nie pojawił się na listach spamerów, bo problem dotyczy nie tylko naszego forum, lecz wielu różnych usług. Osoby piszące z IP zaliczonego do spamerskiego nie mogą najczęściej wysyłać maili, lub ich maile nie docierają, nie mogą wchodzić na inne fora, lub inne serwisy internetowe, itd. - całe mnóstwo problemów nie związanych z naszym forum.
Moim zdaniem należy w takim przypadku zadzwonić do serwisu dostawcy internetu i zgłosić niemożność używania sieci z powodu "zatrutego" adresu IP. Należy prosić o natychmiastowe przyznanie innego adresu. To dostawca internetu musi dbać, żeby jego adresy zostały wykreślone z RBL-ów, lub żeby się tam w ogóle nie pojawiały, tzn. żeby nikt z jego użytkowników nie rozsyłał spamu i na to należy moim zdaniem naciskać. W przypadku odmowy pomocy ze strony dostawcy internetu można moim zdaniem obniżyć płaconą stawkę o połowę uzasadniając to pisemnie w liście poleconym.
Każdy może sam sprawdzić, czy jego IP jest na czarnej liście np. pod adresem http://bsb.spamlookup.net , a własny IP można najłatwiej odczytać wchodząc np. na http://evot.org/hallo lub jakąkolwiek inną nieistniejącą stronę w domenie evot.org.
Jeśli nic z tego nie pomoże są jeszcze inne możliwości. Można samemu postarać się, żeby nasz IP został wykreślony z listy spamerów. Różne RBL-e mają w tym celu swoje różne procedury. Jeśli to okaże się niemożliwe można zawsze wchodzić na forum przez tzw. proxy, czyli serwer pośredniczący. W tym celu należy poszukać adresów publicznych proxy i wpisać jeden z nich w ustawieniach przeglądarki pod hasłem "proxy". Wtedy strony ściągane będą z tego proxy, a dopiero proxy czytać je będzie z forum.
Dopiero jeśli to wszystko nie pomoże proszę pisać do mnie, najlepiej mailem.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Nie mogę się zarejestrować - dlaczego ?
Procowałem pisząc wszystkie głosy i wypracowałem sobie status spamera.Twój adres IP (194.28.14.206) został zablokowany, ponieważ jest na czarnej liście. Szczegóły
Twój adres IP (194.28.14.206) został zablokowany, ponieważ jest na czarnej liście. Szczegóły
An entry on the blacklist may have several reasons:
1. You are a well-known spammer.
2. Last time a well-known spammer was using the dynamic IP address which you got from your ISP (Internet Service Provider), your e-mail address or the username you have choosen.
3. Your ISP is well-known for a lot of spamming customers and is not fighting against spammers enough.
Chciałbym zacząć od początku na nowym koncie, a nie mogę.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Witaj Luimer, Twój adres jest w spamhouse: http://www.spamhaus.org/query/bl?ip=194.28.14.206 , a moze jeszcze gdzieś. Nie sprawdzałem wszystkich.
Czy Damian Bogucki dał Ci taki adres na stałe, czy on jest zmienny ? Jeśli masz go na stałe zwróć się do Boguckiego: Adampolnet, 21-040 Swidnik, ul. Cicha 13 . Niech da Ci inny adres, lub zadba o usunięcie go z czrnych list. To leży w jego odpowiedzialności, jeśli jego poprzedni klient, który miał ten adres rozsyłał spam.
Jeśli to nie pomoże loguj się przez jakiś proxy. A jeśli i z tym nie dasz rady, napisz - coś pomożemy. Ale ja sam nie mam możliwości usunięcia tego adresu z czarnych list, a kłopot, który jest z nim związany może dotyczyć także innych usług internetowych. Może się np. okazać, że pewne skrzynki nie będą chciały odbierać od Ciebie maili. A może nawet Cię o tym nie powiadomią ! etc.
Czy Damian Bogucki dał Ci taki adres na stałe, czy on jest zmienny ? Jeśli masz go na stałe zwróć się do Boguckiego: Adampolnet, 21-040 Swidnik, ul. Cicha 13 . Niech da Ci inny adres, lub zadba o usunięcie go z czrnych list. To leży w jego odpowiedzialności, jeśli jego poprzedni klient, który miał ten adres rozsyłał spam.
Jeśli to nie pomoże loguj się przez jakiś proxy. A jeśli i z tym nie dasz rady, napisz - coś pomożemy. Ale ja sam nie mam możliwości usunięcia tego adresu z czarnych list, a kłopot, który jest z nim związany może dotyczyć także innych usług internetowych. Może się np. okazać, że pewne skrzynki nie będą chciały odbierać od Ciebie maili. A może nawet Cię o tym nie powiadomią ! etc.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Tu masz info z abuseat http://cbl.abuseat.org/lookup.cgi?ip=19 ... mit=Lookup :
Może Twoj komp jest zarażony jakimś oprogramowaniem borącym udział w botnetach, np. we włamywaniu się do innych ?IP Address 194.28.14.206 is listed in the CBL. It appears to be infected with a spam sending trojan, proxy or some other form of botnet.
It was last detected at 2013-07-16 23:00 GMT (+/- 30 minutes), approximately 3 days, 18 hours ago.
This IP is infected (or NATting for a computer that is infected) with a spam-sending infection. In other words, it's participating in a botnet. If you simply remove the listing without ensuring that the infection is removed (or the NAT secured), it will probably relist again.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Mam NOD32, więc nie powinienem mieć wirusów.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Zobacz, z tego IP były ostatnio zgloszone jakieś ataki 16-tego lipca o jedenastej wieczorem ! Idź na tymi linkami i zorientuj się jaki to atak. Może dojdziesz do tego kto je zgłaszał. To powinno być gdzieś podane. A jeśli zgłosisz się z się z tym kompem do jakiegoś specjalisty może uda się rozszyfromwać jaki to botnet i z jakiego adresu jest on obsługiwany. Ja sam nie znam się na Windows na tyle dobrze, żeby to sprawdzić. Myślę, że warto się tym zająć nie tylko z powodu forum !
Aha, chodziło Ci o nowy nick !
Na forum możesz zarejestrować się na nowo poprzez proxy, ale po co ? Wstydzisz się swoich postów ? One nikomu nie szkodzą, a wiele było całkiem fajnych. Mógłbym wykasować je wszystkie na raz, jeśli tego chcesz, ale mam wrażenie, że wtedy stracilibyśmy wiele wartościowych wypowiedzi. Może chodzi Ci tylko o jakieś szczególne wątki. Pisz na priva: PM, albo mailem - coś poradzimy.
Aha, chodziło Ci o nowy nick !
Na forum możesz zarejestrować się na nowo poprzez proxy, ale po co ? Wstydzisz się swoich postów ? One nikomu nie szkodzą, a wiele było całkiem fajnych. Mógłbym wykasować je wszystkie na raz, jeśli tego chcesz, ale mam wrażenie, że wtedy stracilibyśmy wiele wartościowych wypowiedzi. Może chodzi Ci tylko o jakieś szczególne wątki. Pisz na priva: PM, albo mailem - coś poradzimy.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Wszystko już w porządku, zmieniłem nick na taki który mi odpowiada i nie będę go zmieniał.
Był już Windows, był już Linux. Teraz pracuję na Windows 8. Wcześniej pod Windows 7 miałem słabego antywirusa AVG Free Edition i może dlatego.
A może jeszcze lepiej, w moim domu jest kilka komputerów i to był ten wirus który panoszy się w Białymstoku na uniwersytecie gdzie studiuje moja siostra, już go usunąłem ale ślad widocznie pozostał.
Próbowałem rejestracji na tym forum przez sieć Tor i nie przeszło więc zabezpieczenia są niezłe.
Jak Tor nie pomógł to Proxy tym bardziej.
Był już Windows, był już Linux. Teraz pracuję na Windows 8. Wcześniej pod Windows 7 miałem słabego antywirusa AVG Free Edition i może dlatego.
A może jeszcze lepiej, w moim domu jest kilka komputerów i to był ten wirus który panoszy się w Białymstoku na uniwersytecie gdzie studiuje moja siostra, już go usunąłem ale ślad widocznie pozostał.
Próbowałem rejestracji na tym forum przez sieć Tor i nie przeszło więc zabezpieczenia są niezłe.
Jak Tor nie pomógł to Proxy tym bardziej.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Ten wirus działa tak: w normalnym trybie pracy jest widoczny na pendrive tylko skrót do wirtualnego dysku, aktywny dopiero po restarcie komputera (po instalacji wirusa). Ale jak się kliknie na Pokaż ukryte pliki systemowe i Pokaż ukryte pliki we właściwościach folderu to są widoczne: Wirtualny dysk bez nazwy, Autorun (pusty), jakiś plik z rozszerzeniem .init i właśnie ten skrót, tyle wiem na temat tego wirusa. NOD32 usuwa Trojan Downloadera.
W moim domu usunąłem tego wirusa ze wszystkich komputerów.
W moim domu usunąłem tego wirusa ze wszystkich komputerów.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
No tak, ale teraz pousuwaj te złe opinie o Twoim IP, które siedzą na RBL-ach, czyli czarnych listach podanych powyżej. A jeśli chcesz w przyszłości unikać wirusów mojar ada jest prosta - unikaj jak ognia systemu windows w jego dowolnej wersji !
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: brak dostępu - niesłusznie zaliczony do spamerów
Ja mam właśnie taki problem - mój adres IP domowego komputera został uznany za rozsyłający spam (piszę obecnie z pracy).
Zbyszku, radzisz dogadać się z dostawcą internetu, ale to pomysł z gatunku fantastycznych, więc raczej odpada.
Liczę się z tym, że będę rzadziej zaglądać na forum (bo mogę pisać tylko z pracy, a wiadomo, że to trudne, bo nie mam tu swobody), chyba, że jest jakiś sposób, żeby wypisać swój adres IP z czarnej listy.
Pozdrawiam.m.
Zbyszku, radzisz dogadać się z dostawcą internetu, ale to pomysł z gatunku fantastycznych, więc raczej odpada.
Liczę się z tym, że będę rzadziej zaglądać na forum (bo mogę pisać tylko z pracy, a wiadomo, że to trudne, bo nie mam tu swobody), chyba, że jest jakiś sposób, żeby wypisać swój adres IP z czarnej listy.
Pozdrawiam.m.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Wypisać z czarnej listy może najczęściej tylko właściciel adresu, czyli dostawca internetu, lecz przy powtórnym logowaniu do usługi internetu ten adres IP będzie zapewne już inny, więc to jest pierwsze, co można zrobić.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Pierwsze co powinno się w takiej sytuacji zrobić to przeskanować system jakimś dobrym programem antywirusowym aby się upewnić, że jakiś vir nie rozsyła spamu. IP mogło też zostać "zatrute" przez poprzedniego właściciela i przez to dodane na listy, ale tak czy inaczej trzeba będzie zgłosić tę sprawę i je zmienić.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
U mnie jak skończyła się psychoza to skończyła się też blokada IP.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Dziękuję za informację. Problem rozwiązał się samoistnie.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Podejrzana sprawa, pewnie admin był w to zamieszany.Pentaner pisze:U mnie jak skończyła się psychoza to skończyła się też blokada IP.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Oczywiście, że "zamieszany" - zapewne łyżeczką od herbaty przez samą Schizo. - Nie strasz proszę ludzi.
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
proxy list lista bramek proxy google.pl
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
No entries for - czyli chyba nie zgłoszono dla tego numeru IP
czyli w porządku ?
czyli w porządku ?
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Jeszcze jedna uwaga. Wiele osób korzystających np. z neostrady dostaje tzw. dynamiczny IP, czyli nie stały, lecz zmienny. Przykładowo może on zmieniać się raz na dobę. Często można samemu zmienić swój IP wyłączając modem, po odczekaniu kilku minut i ponownym włączeniu go zwykle dostaje się już inny IP. Niestety to działa, jeśli w międzyczasie ktoś inny dostał Twój poprzedni zatruty !
Dlatego prawidłowym rozwiązaniem jest naciskać na dostawcę Internetu, który oczywiście nie chce się tym zajmować i daje wykrętne odpowiedzi.
Dlatego prawidłowym rozwiązaniem jest naciskać na dostawcę Internetu, który oczywiście nie chce się tym zajmować i daje wykrętne odpowiedzi.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Eden spamuje całe forum.