Czy istnieje polski katolicyzm?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
shadowman
bywalec

Czy istnieje polski katolicyzm?

Post autor: shadowman »

Jeśli tak to czym się różni od tego"oficjalnego" uważam, że Polacy dużo sami sobie dopowiedzieli do tego wyznania.Wpływ na to miała pewnie nasza historia, wydaje mi się, że według tego co uczą w szkole byliśmy zawsze tymi pokrzywdzonymi, to inne mocarstwa na nas napadały. My zawsze byliśmy względem innych "fair". Polski katolicyzm przejawia się w pieśniach kościelnych, w jednej np śpiewa się o Maryi Królowej Polski. Czy prawdziwe jest stwierdzenie że katolicyzm, szczególnie w Polsce jest ortodoksyjny?
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Re: Czy istnieje polski katolicyzm?

Post autor: Mickey »

Hmm, to trzeba byłoby porównać z innymi krajami a ja nie mam porównania. Myślę że dużą częścią polskiego katolicyzmu jest kult Jana Pawła II.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Czy istnieje polski katolicyzm?

Post autor: Kamil Kończak »

Polski katolik jest nietolerancyjny, znacznie różni się od tego zachodniego. Bo na Zachodzie jest wiele równoprawnych religii, to świeckie państwa. Podejście to tej religii w Polsce jest dosyć prymitywne, np. wiara w relikwie. To taki katolicyzm odpustowy, jarmarczny. Mickey i Shadowman też mają rację - Polska jest w końcu Chrystusem narodów, cierpi za inne. Jesteśmy przedmurzem chrześcijaństwa, ostatnim bastionem w walce ze Złem.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”