działanie neuroleptyków
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
działanie neuroleptyków
Jak mogłyby zadziałać neuroleptyki np perazyna, olanzapina na osobę zdrową, gdyby przyjmowała je przez powiedzmy rok?
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Re: działanie neuroleptyków
Podejrzewam, że nie byłoby żadnego działania, może pojawiłyby się jakieś skutki uboczne w postaci senności lub innych, ale szkodliwość neuroleptyków u osób zdrowych jest znikoma.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Przecież u osoby zdrowej ujawniłyby się wszystkie efekty związane z obniżeniem poziomu dopaminy poniżej normalnego poziomu, więc depresja, anorgazmia, itp.
Wręcz byłyby one silniejsze niż u osoby z ostrą psychozą.
Ten mechanizm wykorzystują psychiatrzy w szpitalach do oddzielenia osób autentycznie chorych od symulantów. Chorzy odczuwają jednak jakąś tam ulgę, a symulanci wyłącznie cierpienie - parkinsonizm, akatyzja, ślinotok itp.
Ten mechanizm wykorzystują psychiatrzy w szpitalach do oddzielenia osób autentycznie chorych od symulantów. Chorzy odczuwają jednak jakąś tam ulgę, a symulanci wyłącznie cierpienie - parkinsonizm, akatyzja, ślinotok itp.
Hm, no może faktycznie coś w tym jest. Muszę więcej wywiedzieć się na ten temat.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Schizo z tobą nie zgodzi się, a może nawet wściekniehvp2 pisze:Ten mechanizm wykorzystują psychiatrzy w szpitalach do oddzielenia osób autentycznie chorych od symulantów. Chorzy odczuwają jednak jakąś tam ulgę, a symulanci wyłącznie cierpienie - parkinsonizm, akatyzja, ślinotok itp.

Można być człowiekiem chorym, ale akurat nie w ostrej psychozie, nie podczas poważnego zaostrzenia. Wtedy odczucia są zbliżone do tych u symulantów. Zwłaszcza jak się do szpitala trafiło pod przymusem.
Teraz to już się wycofujesz ze swojego wcześniejszego kategorycznego twierdzeniahvp2 pisze:Można być człowiekiem chorym, ale akurat nie w ostrej psychozie, nie podczas poważnego zaostrzenia. Wtedy odczucia są zbliżone do tych
u symulantów.

Hvp2, przyznam, ze nigdy wczesniej nie zetknelam sie z tym, o czym piszesz - z tym, ze psychiatrzy w ten sposob rozpoznaja naprawde chorych.hvp2 pisze:Przecież u osoby zdrowej ujawniłyby się wszystkie efekty związane z obniżeniem poziomu dopaminy poniżej normalnego poziomu, więc depresja, anorgazmia, itp.
Osobiscie na lekach nie czulam zadnej ulgi. Wrecz przeciwnie, kilka dni, gdy musialam zazywac Trylafon, byly najgorszymi dniami w calym moim zyciu. Mialam uczucie, ze dzieje sie ze mna cos strasznego i ze nikogo to - poza moimi bliskimi, ktorzy byli tak samo przerazeni - nie obchodzi (lekarzy na oddziale nie bylo w sobote i niedziele, kiedy czulam sie najgorzej).
Mialam na Trylafonie na pewno bardzo silny parkinsonizm - calkowicie sie zmienil moj sposob chodzenia sie i w ogole poruszania, czesto zaczynaly mi drzec palce u nog, w koncu zaczelam miec problemy z wszelkimi ruchami, nawet przelykaniem jedzenia - i rownie silna akatyzje. Bardzo cierpialam i mialam poczucie, ze nikt inny tak nie cierpi w tym szpitalu, ze nikt inny nie jest w tak zlym stanie.
Jednoczesnie bardzo sie wstydzilam tego parkinsonizmu - pacjentce, ktora przeniesiono do mojego pokoju, tlumaczylam, ze ja tak tylko z powodu leku ... Pamietam chwile, gdy lezalam na lozku i mialam wrazenie, ze wszyscy w szpitalu normalnie zyja - chodza, rozmawiaja ze soba itp. - a ja jestem od nich wszystkich oddzielona, bo nie mam na nic sily. Jedyna pociecha byly dla mnie odwiedziny bliskich i sluchanie przenosnego radia - brat wpadl na swietny pomysl, by mi je przyniesc - bo nawet czytac nie bylam w stanie z powodu skutkow leku.
Tak wiec gdyby prawda bylo to, co piszesz, to bylam osoba z normalnym poziomem dopaminy, mimo halucynacji, i wlasnie dlatego tak cierpialam. Jednak psychiatra dopiero po jakims czasie zgodzil sie na calkowite odstawienie tego leku i - oczywiscie - dostalam diagnoze schizofrenii, choc byl to pierwszy moj pobyt w szpitalu. Dodam, ze za 2 tygodnie minie rok od czasu, jak odstawilam leki, i czuje sie swietnie, a nawet jestem o wiele bardziej towarzyska i pewna siebie niz dawniej.
@Makaron!
Nie tyle się wycofuję, co uściślam. Zwróć uwagę, że to jest forum dyskusyjne, a nie obrona pracy habilitacyjnej.
@Joanna_S
O tym, co napisałem wyżej, przeczytałem dawno temu w internecie. Był to artykuł jakiegoś psychologa. Linku nie jestem już w stanie podać.
Jeśli chodzi zaś o Twoje doznania po "Trylafonie" to faktycznie opisujesz osobisty horror. Muszę przyznać, że ja na "Haloperidolu" aż tak źle się nie czułem, a i tak został mi po tym silny uraz psychiczny.
Nie tyle się wycofuję, co uściślam. Zwróć uwagę, że to jest forum dyskusyjne, a nie obrona pracy habilitacyjnej.
@Joanna_S
O tym, co napisałem wyżej, przeczytałem dawno temu w internecie. Był to artykuł jakiegoś psychologa. Linku nie jestem już w stanie podać.
Jeśli chodzi zaś o Twoje doznania po "Trylafonie" to faktycznie opisujesz osobisty horror. Muszę przyznać, że ja na "Haloperidolu" aż tak źle się nie czułem, a i tak został mi po tym silny uraz psychiczny.
@Hvp2! Spokojnie...hvp2 pisze:@Makaron!

Wyczuwam przewrotny zamiar wkurv*enia.Makaron pisze:@Hvp2! Spokojnie...

-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Wstaw tutaj wyniki badań na normalny oraz patologiczny poziom dopaminy jak już stworzysz tego typu test, ale to po przestudiowaniu czym w ogóle jest dopamina - tylko postaraj się z tym wynalazkiem zanim lekarze wymyślą jakąś bardziej wiarygodną "teorię" o przyczynach tych waszych szaleństw oraz wyjaśnią dokładnie mechanizm działania neuroleptyków.hvp2 pisze:Przecież u osoby zdrowej ujawniłyby się wszystkie efekty związane z obniżeniem poziomu dopaminy poniżej normalnego poziomu, więc depresja, anorgazmia, itp. Wręcz byłyby one silniejsze niż u osoby z ostrą psychozą.
Psychiatrzy trują w szpitalach pacjentów aby sprawdzić czy ich diagnoza jest obiektywna? - wszystko dla "nauki"!hvp2 pisze:Ten mechanizm wykorzystują psychiatrzy w szpitalach do oddzielenia osób autentycznie chorych od symulantów. Chorzy odczuwają jednak jakąś tam ulgę, a symulanci wyłącznie cierpienie - parkinsonizm, akatyzja, ślinotok itp.

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
O ile się nie mylę, to leki, w tym psychotropy są testowane na osobach zdrowych.
Czyli my chorzy, jesteśmy dla nich królikami doświadczalnymi...
Pisali min. o tym w książce: ,,Złe leki".
Poza tym firmy farmaceutyczne, nim wprowadzą nowy lek, porównują go z niczym (czyli z placebo), albo z lekiem starej generacji, branym w zbyt dużych dawkach lub za często. Oni nie ujawniają danych dotyczących, że dany lek szkodzi i używają niepełnych danych, aby wprowadzić nowe lekarstwo. Firmy farmaceutyczne są nastawione na zysk, a nie na to by pomóc osobom chorym. Niestety czasem lekarze z nimi współpracują.
Na szczęście mój psychiatra nie każe mi testować nowinek i przepisuje mi lek, który rzeczywiście mi pomaga i to w niskich dawkach.
Czyli my chorzy, jesteśmy dla nich królikami doświadczalnymi...
Pisali min. o tym w książce: ,,Złe leki".
Poza tym firmy farmaceutyczne, nim wprowadzą nowy lek, porównują go z niczym (czyli z placebo), albo z lekiem starej generacji, branym w zbyt dużych dawkach lub za często. Oni nie ujawniają danych dotyczących, że dany lek szkodzi i używają niepełnych danych, aby wprowadzić nowe lekarstwo. Firmy farmaceutyczne są nastawione na zysk, a nie na to by pomóc osobom chorym. Niestety czasem lekarze z nimi współpracują.

Na szczęście mój psychiatra nie każe mi testować nowinek i przepisuje mi lek, który rzeczywiście mi pomaga i to w niskich dawkach.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Dokładnie. Artykuł o tych ich metodach 'badawczych' manipulacji wynikami na zdrowy sceptycyzm: https://theconversation.com/insight-int ... study-4071 [eng]jojo pisze:Poza tym firmy farmaceutyczne, nim wprowadzą nowy lek, porównują go z niczym (czyli z placebo), albo z lekiem starej generacji, branym w zbyt dużych dawkach lub za często. Oni nie ujawniają danych dotyczących, że dany lek szkodzi i używają niepełnych danych, aby wprowadzić nowe lekarstwo. Firmy farmaceutyczne są nastawione na zysk, a nie na to by pomóc osobom chorym.
Ogólnie o marnym stanie nauki [pl]: W najnowszym numerze "Economist" są dwa artykuły, które są lekturą obowiązkową nie tylko dla naukowców, ale dla przyjaznych nauce amatorów. Oba malują ponury obraz wiarygodności twierdzeń naukowych i tego, jak słaby jest nasz system osądzania ich przed publikacją. - http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9378
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra