zupka cebulkowa:
składniki
wywar (włoszczyzna, cebula, czosnek, skrzydła, szponder,
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ew. kostka rosołowa)
cebula (mix 3/4 białej i 1/4 czerwonej)
czosnek
czuszka, papryka w proszku
ser żółty tarty
bagietka (lub gotowe grzanki)
masło
Najpierw przez ok. półtorej godziny gotujemy rosół.
Następnie odcedzamy go i zostawiamy sam płyn.
Warzywa wyrzucamy (nie będą potrzebne), a mięso odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulkę z czosnkiem i czuszką siekamy (lub jak wolimy kroimy w plastry)
i szklimy na patelni, a następnie dorzucamy do wywaru
i razem gotujemy ok. 15 min na malutkim ogniu.
Kiedy mięso już ostygnie kroimy je na drobne kawałeczki i dodajemy do zupy.
Całość zabarwiamy słodką papryką w proszku.
Bagietkę kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku.
Gotową zupę wlewamy do bulionówek, na dnie których mamy nasze grzanki.
Całość posypujemy serem żółtym (ja daję też szczypior, ale to jak kto lubi).
zupa jest pyszna i rozgrzewająca na chłodne, jesienne wieczory
smacznej zabawy
