Pieklo

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
walentynka
zaufany użytkownik

Pieklo

Post autor: walentynka »

Czy uwazacie ze osoba ktora popelni samobojstwo bedzie skazana na pieklo? Czy w to wierzycie?
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Tak ja wierze i to chyba mnie tylko trzyma przy zyciu
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Piekło to straszak na niegrzeczne dzieci moim zdaniem.
walentynka
zaufany użytkownik

Post autor: walentynka »

Jesli to tylko "straszak" to po co sie meczyc na tym padole ziemskim?
Awatar użytkownika
r2d2
bywalec

Post autor: r2d2 »

no, jeśli to nie jest straszak, a moim zdaniem nie jest, to nie radzę być w skórze tego co się dowie że to jednak nie straszak. Walentynko, pogoda paskudna ale niedługo będzie cieplej. Trzymaj się
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Czytałem książkę Jamesa Van Praagh'a pt. "Rozmawiając z Niebem". Autor jest medium, porozumiewa się ze zmarłymi i urządza swoiste seanse, w których to uczestniczą bliscy zmarłego i poprzez niego następuje między zmarłym a żywymi kontakt. Pisze on na temat samobójstwa iż samobójstwo to śmierć przed czasem, bo każdy planuje przed urodzeniem na co i kiedy umrze. Samobójca nie przechodzi na drugą stronę bo to jeszcze nie czas, przeżywa swoją śmierć w kółko dopóki nie uświadomi sobie, ze nie żyje. Wszystko to są lekcje dla nas i naszych najbliższych i odbierając sobie życie odbieramy sobie szansę na nauczenie się tej lekcji w tym wcieleniu i spłacenie długu karmicznego, bo gdy cierpimy na jakąś ciężką chorobę albo spotyka nas coś złego to spłacamy karmę. Jeśli nie odrobimy tej lekcji w tym wcieleniu i nie spłacimy karmy to będziemy musieli zrobić to w innym wcieleniu więc wydłużymy tym sobie drogę do oświecenia i wyrwania się z kręgu wcieleń. Samobójstwo jest zabiciem siebie i też tworzy karmę, którą będzie trzeba spłacić w jakimś wcieleniu. Pokrywa się to co on przekazuje z wiedzą badaczy zjawisk paranormalnych w dzidzinie reinkarnacji a także z wiedzą ezoteryczną na ten temat.Zapewne kłóci się to z katolicką wizją jednakowoż nie narzucam wam jej, przedstawiam wam tylko jeden z punktów widzenia na tą sprawę.
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Odrabianie tej samej lekcji w kółko - czy to nie jestpiekło?
Piekło to trwanie w braku Boga przez wieczność, to wystarczy, a podobno towarzystwo jest niezbyt miłe.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Piekło to my czasami przeżywamy tu na Ziemi. Jest to brak miłości, i cierpienie z niego wypływające. Trudno jest mi się zgodzić z poglądem, że po śmierci samobójczej można trafić do piekła na zawsze,kłóci się to z obrazem "Boga miłosiernego" ale jak to jest -kto to wie?

Kiedy sama miałam myśli samobójcze,cierpiałam i myślałam że poczuję ulgę kiedy ze sobą skończę, nie mogłam jednak oprzeć się wrażeniu że będę tego gorzko żałowała. Dlaczego? Miałam wrażenie, że jest mi dana jedyna i niepowtarzalna szansa życia i będzie mi strasznie wstyd że ją zmarnowałam, ale nie będzie już odwrotu. To, że moje życie miało głeboki sens stanie się jasne tuż po śmierci, ale nie będzie już odwrotu...

Przypominam sobie czasami taką przypowieść jak to człowiek żalił się Bogu, że dał mu taki ciężki krzyż do niesienia na tym padole ziemskim. Bóg zawołał tego człowieka do ogrodu pełnego różnych krzyży i mówi "wybieraj, który Ci odpowiada!". człowiek oglądał je i sobie myślał :"ten za ciężki, ten jakiś niewymiarowy, ten za bardzo ozdobiony" ale w końcu znalazł odpowiedni dla siebie i mówi "tego chcę!" Bóg na to "ale to jest dokładnie ten sam krzyż, który ja Ci dałem!"

Tak dla równowagi - bardziej chrześcijańska koncepcja :D
Melisa
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

a mnie sie wydaje...

Post autor: Martyna »

Ze pieklo jest tutaj....
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Mi się zdaje że...

Mi się zdaje że tutaj jest czyściec :) Rozwój duszy, tworzenie i spłacanie karmy itp. cuda niewidy :) Ale to tylko moja opinia jest :)
danse macabre
zaufany użytkownik

Post autor: danse macabre »

piekło jest tu na ziemii....istnieje niebo(???) i ziemia...ale jesli ktos wierzy to ja tego nie neguje moze rzeczywiscie jest ten ogien piekielny...diabła poznałam juz nawet...w człowieku...więc co istnieje a co jest tylko złudzeniem??
tylko człowiek zadaje ból dla przyjemności..
żyj z całych sił bo w tym cały sens istnienia żeby umiec życ..
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Pieklo to cos goracego - rozpalone uczucia,
a w niebie jest nudno ! :twisted:

Tak, ja tez mysle, ze nie trzeba umierac, zeby przezyc pieklo.
Ostatnio zmieniony pn maja 21, 2007 10:13 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
dash
bywalec

Post autor: dash »

Piekło jest tutaj na ziemi, ludzi sami sobie je tworzą. Nagorsze jest piekło w domowym "zaciszu"
Karakan
nadużywający
nadużywający

Post autor: Karakan »

Schizofrenia to ciezka lekcja ... ale idzie ją zdać :)
Ludzie przeżywają wzloty i upadki ja przeżywam upadki i pierdolnięcia .
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

kiedys ksiadz powiedzial mi

Post autor: Martyna »

ze pieklo to jest stan duszy,nsze zle odczucia a takiego piekla z diabelkmi i ogniem piekielnym nie ma...
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Re:

Post autor: AndrzejB »

zbyszek pisze:Pieklo to cos goracego - rozpalone uczucia,
a w niebie jest nudno ! :twisted:
Tak, ja tez mysle, ze nie trzeba umierac, zeby przezyc pieklo.
W niebie nie jest nudno, byle się tam dostać.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Pieklo

Post autor: Kamil Kończak »

Piekło to raczej duchowa samotność,brak kontaktu z Bogiem.Reszta to tylko symbole.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: zbyszek »

Maldok pisze:... W niebie nie jest nudno ...
No, wszyscy chodzą w dostojny sposób na chwałę pana, a później spożywają strawy duchowe na chwałę pana, a jeszcze później obcują z chwałą pana - dla mnie to same nudy !
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Pieklo

Post autor: eN »

Ale człowiek w niebie to chyba na podobieństwo Boga pozbawiony jest wad, czyli nudy nie odczuwa, chociaż się nudzi. Ale skoro nie odczuwa, a wie, że się nudzi, to pojawia się jakiś dysonans poznawczy, a to pierwszy krok do zostania wywrotowcem. Kto wie, czy Niebo jeszcze w ogóle istnieje, może też zostało skolektywizowane?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: Re:

Post autor: Zagubiona we mgle »

zbyszek pisze:
Maldok pisze:... W niebie nie jest nudno ...
No, wszyscy chodzą w dostojny sposób na chwałę pana, a później spożywają strawy duchowe na chwałę pana, a jeszcze później obcują z chwałą pana - dla mnie to same nudy !
A skąd wiesz jak tam jest, skoro nikt tego nie wie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”