Prawda o psychiatrii

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Prawda o psychiatrii

Post autor: moi »

Wydaje mi się, że sporo osób na tym forum dobrze funkcjonuje po lekach. Bierz jeszcze pod uwagę tych, którzy nie piszą, bo czują się dobrze i forum nie jest im już do niczego potrzebne :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Leki z pewnością nie są dobrym rozwiązaniem, ale jedynym przynoszącym efekty ponad poziom placebo. Gdyby były tak wspaniałym sposobem na uporanie się z problemami mentalnymi, psychiatrzy nie staraliby się ich ulepszyć lub wynaleźć alternatywnych sposobów leczenia, jak chociażby terapia genowa. Pomimo tego, że farmakoterapia nie jest zadowalającym rozstrzygnięciem, trudno lepiej zwalczyć objawy pozytywne. Odbywa się to jednak kosztem pogłębienia abulii, apatii czy anhedonii. Dobitnie potwierdza to chociażby spadek libido wiążący się z brakiem przeżywania orgazmu, występujący w trakcie odbywanej kuracji. Ponadto sama ulotka informuje nas o tym, że splin zostanie nasilony, bowiem jeśli sama choroba rzekomo powoduje apatię, to lek który także ją powoduje, może ją chyba jedynie nasilić. Myślę, że to dość logiczny wniosek.

Dwa procent schizofreników na świecie i z tego 2 % pracuje bądź pracowało na pełnym etacie (kiedyś przeczytałem na Wikipedii). Nie napawa to optymizmem. Osobiście uważam, że nie tędy droga. Skoro nawet lekarze nie znają dokładnego mechanizmu działania medykamentów to może lepiej obrać inny kierunek? Dodajmy do tego schizofrenie bezobjawowe czy też swoistą biurokracje konowałów, którzy za dużo się naczytali, a samych chemikaliów nigdy nie mieli w ustach. Taka to praktyka.

Chyba już nigdy nie zaufam lekarzom psychiatrom, a co gorsza ludziom. Dziękuję za takie eksperymenty. Zabiją cię i nie poniosą odpowiedzialności. Doprowadzą do Alzheimera i nic. To ja już chyba wolę swoją psychozę, przynajmniej trochę pożyję, ale tak naprawdę. Pełnią życia, która to jak pełnia księżycowa szybko się skończy. Nie martwicie się o mnie, niczego nie odstawiłem. Jutro znowu wezmę lek...
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
prawda_o_psychiatrii
bywalec
Status: Obalacz światopoglądów.

Post autor: prawda_o_psychiatrii »

Faur pisze:Leki z pewnością nie są dobrym rozwiązaniem, [...] Odbywa się to jednak kosztem pogłębienia abulii, apatii czy anhedonii. Dobitnie potwierdza to chociażby spadek libido wiążący się z brakiem przeżywania orgazmu, występujący w trakcie odbywanej kuracji. Ponadto sama ulotka informuje nas o tym, że splin zostanie nasilony, bowiem jeśli sama choroba rzekomo powoduje apatię, to lek który także ją powoduje, może ją chyba jedynie nasilić. Myślę, że to dość logiczny wniosek.
Otóż to!
Faur pisze:Dwa procent schizofreników na świecie i z tego 2 % pracuje bądź pracowało na pełnym etacie (kiedyś przeczytałem na Wikipedii). Nie napawa to optymizmem. Osobiście uważam, że nie tędy droga. Skoro nawet lekarze nie znają dokładnego mechanizmu działania medykamentów to może lepiej obrać inny kierunek? Dodajmy do tego schizofrenie bezobjawowe czy też swoistą biurokracje konowałów, którzy za dużo się naczytali, a samych chemikaliów nigdy nie mieli w ustach. Taka to praktyka.
That's right!
Faur pisze:Chyba już nigdy nie zaufam lekarzom psychiatrom, a co gorsza ludziom. Dziękuję za takie eksperymenty. Zabiją cię i nie poniosą odpowiedzialności. Doprowadzą do Alzheimera i nic. To ja już chyba wolę swoją psychozę, przynajmniej trochę pożyję, ale tak naprawdę. Pełnią życia, która to jak pełnia księżycowa szybko się skończy.
Dokładnie - przynajmniej człowiek czuje, że żyje - jak się cieszy to się cieszy, a jak cierpi to cierpi. A nie tak jak po lekach, że już wszystko jedno - i radość i ból nic nie znaczą.
Faur pisze:Nie martwicie się o mnie, niczego nie odstawiłem. Jutro znowu wezmę lek...
:?
Ostatnio zmieniony ndz lip 28, 2013 2:12 pm przez prawda_o_psychiatrii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Rozumiem, rozumiem :D , ale musisz też wziąć pod uwagę to o czym pisał pan Whitaker. Jeżeli przyjmowałeś przez dłuższy czas leki psychotropowe to bardzo trudno jest z nich zrezygnować bez poniesienia objawów przypominających zespół abstynencyjny i nie wiadomo ile taki stan może trwać. Liczę na to, że pewnego dnia za zgodą lekarza będę stopniowo te medykamenty odstawiał. To dość naiwne podejście do sytuacji, ale nie mam też zamiaru drugi raz wylądować w szpitalu. Nie ma nic gorszego i już wolę przyjmować tak zwane leki.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
prawda_o_psychiatrii
bywalec

Faur pisze:
Rozumiem, rozumiem :D , ale musisz też wziąć pod uwagę to o czym pisał pan Whitaker. Jeżeli przyjmowałeś przez dłuższy czas leki psychotropowe to bardzo trudno jest z nich zrezygnować bez poniesienia objawów przypominających zespół abstynencyjny i nie wiadomo ile taki stan może trwać. Liczę na to, że pewnego dnia za zgodą lekarza będę stopniowo te medykamenty odstawiał. To dość naiwne podejście do sytuacji, ale nie mam też zamiaru drugi raz wylądować w szpitalu. Nie ma nic gorszego i już wolę przyjmować tak zwane leki.
A ile to trwało? Własnym przykładem ręczę, że jeśli do dwóch miesięcy to można śmiało rzucać!
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Problem w tym, że w kwietniu minął drugi rok. Jeśli już to powinno leczyć się minimalnymi dawkami leków, a nie maksymalnymi. Dlatego mój przypadek wydaję mi się skończony, wyczerpany.

Grzegorz Ciechowski
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

przed wczoraj zagadalam z sasiadem. Mieszka obok mnie juz 6 lat i tak sobie tylko czesc mowimy, czasami jak wychodze na drinka to tez go w pabie widuje. No i sasiad mi sie przyznal ze od 1980 roku jak mial 20 lat jest chory na schizofrenie. Potem sasiada sie pytam a pracujesz, a on mi odpowiedzial: a po co mam mieszkanie za darmo 2 pokojowe plus £750 zasilkow:)
Takze statystyki mowia co mowia w wikipedi, a prawda jest inna :) bo w niektorych krajach nie oplaca sie pracowac lepiej byc chorym.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Open Dialogue -
Otwarty Dialog -

Na dalekiej północy Finlandii, rzut kamieniem od północnego koła podbiegunowego, grupa innowacyjnych terapeutów rodzinnych przemieniła tradycyjny system zdrowia psychicznego, osiągający kiedyś najsłabsze wyniki w leczeniu schizofrenii w Europie, w system, który obecnie uzyskuje statystycznie najlepsze wyniki na świecie w leczeniu pierwszego epizodu psychotycznego. Swoje podejście nazywają Otwartym Dialogiem.

Ich zasady, chociaż radykalne w dzisiejszej epoce koktajli wielolekowych oraz przymusowych hospitalizacji, są zaskakująco proste. Stosują natychmiastową interwencję i często codziennie spotykają się z osobami przeżywającymi kryzys, dopóki nie zostanie on rozwiązany. Unikają hospitalizacji oraz wiążącego się z nią piętna, preferując spotykanie się w domach osób, które chcą skorzystać z ich usług. I, co może wzbudzać największe kontrowersje, unikają stosowania leków antypsychotycznych, jeśli tylko istnieje taka możliwość.

Pracują również w grupach, ponieważ postrzegają psychozę jako problem obejmujący relacje. Do procesu leczenia włączają rodziny oraz sieci społeczne pacjentów. Klinicyści natomiast pracują w zespołach, a nie w odosobnieniu, pojedynczo. Ponadto, w ich podejściu ważny jest głos wszystkich uczestniczących w procesie, a szczególnie osoby, której bezpośrednio dotyczy kryzys. I wreszcie, ich usługi, prowadzone w kontekście fińskiej państwowej opieki zdrowotnej, są bezpłatne.

Otwarty Dialog przeplata wywiady z psychiatrami, psychologami, pielęgniarkami i pielęgniarzami oraz dziennikarzami, aby nakreślić zarówno mocną wizję powrotu do zdrowia bez stosowania leków, jak i ostrą krytykę tradycyjnej psychiatrii.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
prawda_o_psychiatrii
bywalec

Schizo pisze:Open Dialogue -
Otwarty Dialog -

Na dalekiej północy Finlandii, rzut kamieniem od północnego koła podbiegunowego, grupa innowacyjnych terapeutów rodzinnych przemieniła tradycyjny system zdrowia psychicznego, osiągający kiedyś najsłabsze wyniki w leczeniu schizofrenii w Europie, w system, który obecnie uzyskuje statystycznie najlepsze wyniki na świecie w leczeniu pierwszego epizodu psychotycznego. Swoje podejście nazywają Otwartym Dialogiem.

Ich zasady, chociaż radykalne w dzisiejszej epoce koktajli wielolekowych oraz przymusowych hospitalizacji, są zaskakująco proste. Stosują natychmiastową interwencję i często codziennie spotykają się z osobami przeżywającymi kryzys, dopóki nie zostanie on rozwiązany. Unikają hospitalizacji oraz wiążącego się z nią piętna, preferując spotykanie się w domach osób, które chcą skorzystać z ich usług. I, co może wzbudzać największe kontrowersje, unikają stosowania leków antypsychotycznych, jeśli tylko istnieje taka możliwość.

Pracują również w grupach, ponieważ postrzegają psychozę jako problem obejmujący relacje. Do procesu leczenia włączają rodziny oraz sieci społeczne pacjentów. Klinicyści natomiast pracują w zespołach, a nie w odosobnieniu, pojedynczo. Ponadto, w ich podejściu ważny jest głos wszystkich uczestniczących w procesie, a szczególnie osoby, której bezpośrednio dotyczy kryzys. I wreszcie, ich usługi, prowadzone w kontekście fińskiej państwowej opieki zdrowotnej, są bezpłatne.

Otwarty Dialog przeplata wywiady z psychiatrami, psychologami, pielęgniarkami i pielęgniarzami oraz dziennikarzami, aby nakreślić zarówno mocną wizję powrotu do zdrowia bez stosowania leków, jak i ostrą krytykę tradycyjnej psychiatrii.
To jest bardzo dobre - też o tym mówiłem: viewtopic.php?f=36&t=14030#p218212

Dokładnie takim sposobem leczenia powinien być zastąpiony przymus psychiatryczny.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Psychiatric Drugs and Mass Shootings
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Sudden death in psychiatric patients - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9715 ... t=Abstract
Nagła śmierć wśród pacjentów psychiatrycznych aż 5 razy częściej.

Chemically Induced Psychosis Experiments: An Inhumane Paradigm in Psychiatric Research
http://www.ahrp.org/testimonypresentati ... chosis.php
Nieetyczne, pseudonaukowe eksperymenty psychiatrów na ludziach, chemicznie wywoływane psychozy.

FEDERALLY-FUNDED RELAPSE PRODUCING EXPERIMENTS in PSYCHIATRY: DRUG WASHOUT / CHEMICAL PROVOCATION http://www.ahrp.org/testimonypresentati ... Biblio.php
Wymienione eksperymenty nie mają żadnego diagnostycznego ani terapeutycznego celu: najczęściej były przeprowadzane na niepełnosprawnych weteranach.

prawda_o_psychiatrii
bywalec

Schizo pisze:Sudden death in psychiatric patients - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9715 ... t=Abstract
Nagła śmierć wśród pacjentów psychiatrycznych aż 5 razy częściej.

Chemically Induced Psychosis Experiments: An Inhumane Paradigm in Psychiatric Research
http://www.ahrp.org/testimonypresentati ... chosis.php
Nieetyczne, pseudonaukowe eksperymenty psychiatrów na ludziach, chemicznie wywoływane psychozy.

FEDERALLY-FUNDED RELAPSE PRODUCING EXPERIMENTS in PSYCHIATRY: DRUG WASHOUT / CHEMICAL PROVOCATION http://www.ahrp.org/testimonypresentati ... Biblio.php
Wymienione eksperymenty nie mają żadnego diagnostycznego ani terapeutycznego celu: najczęściej były przeprowadzane na niepełnosprawnych weteranach.
Niech już ten stary paradygmat naukowy się skończy! Czas na nowe, świeże spojrzenie i skuteczne terapie traktujące ludzi jak czujące istoty, a nie chemiczne roboty!!! :D
prawda_o_psychiatrii
bywalec

"Antipsychotic meds make children three times more likely to develop diabetes, increase suicide rates 20 fold" - http://www.naturalnews.com/041830_antip ... rates.html

Tak mnie wkurza, że na mnie tego użyli, że nie wiem! Gdyby nie to, że byłem podatny na sugestie wtedy, to nigdy bym na to nie pozwolił. No i gdybym był silniejszy od osiłków-sanitariuszy... W sumie to byłem - 7 musiało mnie trzymać, ale z HALOPIERDIDOLEM już nie wygrałem... :evil: :evil: :evil:
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Bierz leki a nie olewaj. :)
prawda_o_psychiatrii
bywalec

pogrzebany żywcem pisze:Bierz leki a nie *słowo niedozwolone*. :)
Nie, dziękuję. Sam se bierz leki.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Jak dają ci leki które ci nie pasują to nakręć się i ucieknij w świat fantazji.
Przez twój umysł przepływają miliardy myśli, daj im upust.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
prawda_o_psychiatrii
bywalec

Jak bardzo współczesne myślenie psychiatryczne jest nieskuteczne i szkodliwe: http://www.newyorker.com/online/blogs/e ... dited.html
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Psychiatria jako taka nie istnieje, jest tylko lekoterapia.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
prawda_o_psychiatrii
bywalec

Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

prawda_o_psychiatrii pisze:Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”