Filmy i ksiązki
Moderator: moderatorzy
Filmy i ksiązki
shock: Chciałabym się dowiedzieć jakie filmy o psychozach są wg Was warte obejrzenia i jakie książki są warte przeczytania. Wy to inaczej odbieracie niż krytycy.
a ja polece jeszcze parę filmów
np " Piękny umysł", "Podziemny krąg" " Przełamując fale" " Przerwana lekcja muzyki" " Lot nad kukułczym gniazdem" " Niżyński" " Fisher King".... i jeszcze parę...
pozdrowionka
pozdrowionka
Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie...
Bardzo dziękuje za odpowiedzi(proszę o jeszcze). Przy okazji wpadłam na pomysł, żeby utworzyć z Waszą pomocą katalog najlepszych filmów i książek o ludziach takich jak Wy. Zapewniam Was, że to będą wybory bardzo prawdziwe, ponieważ macie takie właśnie problemy. Co o tym sądzicie?
Jeszcze Wam powiem, że jeśli film np o psychozach jest dobrze zrobiony, to staje się arcydziełem, jak "Lot nad kukułczym gniazdem"albo "Piękny umysł". Czy ktoś ma inne zdanie.....?
Jeszcze Wam powiem, że jeśli film np o psychozach jest dobrze zrobiony, to staje się arcydziełem, jak "Lot nad kukułczym gniazdem"albo "Piękny umysł". Czy ktoś ma inne zdanie.....?
Dlaczego tylko na filmach? Mam brata ciotecznego, który ma schizofrenię stwierdzoną od 17 roku życia. Kiedy jest w formie, że tak powiem, wszyscy traktują go jak pozostałych członków rodziny. Jak ma tzw zły okres to wyłącza się z rzeczywistości a potem do nas "wraca". Wierz mi, że nauczyliśmy się żyć z jego chorobą. Nie jest czasami łatwo, ale....Wiktoria pisze:A jacy my jesteśmy?Łabuła filmów ciekawa,jednak uważam że tak w życiu nie jest.Tylko na filmie rodzina godnie traktuje chorych.
Poza tym staramy się zrozumieć jego "połamany świat". Stąd moja prośba o te filmy i książki. Pozdrawiam-Liliana.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
to prawda, że film opisujący zwykłą powszednią niechęć, obawę i odrzucenie nie ukazywałby żadnej "głębszej" rzeczyswistości i trudno byłoby mu aspirować do arcydzieła, pewno dlatego nikt takich filmów nie robi.
mnie osobiści podobało się tylko kilka obrazów z czarnymi samochodami w "pięknym umyśle", a reszta to wszystko "hollywood". "lot nad kukułczym gniazdem" nie jest filmem to schizofrenii, lecz raczej o problemie wolności.
tu jeszcze uwaga techniczna dla liliany: forum umożliwia pisanie ankiet. wystarczy podać jako punkty te kilka filmów i już masz to, o co ci chodziło - głosowanie na filmy.
mnie osobiści podobało się tylko kilka obrazów z czarnymi samochodami w "pięknym umyśle", a reszta to wszystko "hollywood". "lot nad kukułczym gniazdem" nie jest filmem to schizofrenii, lecz raczej o problemie wolności.
tu jeszcze uwaga techniczna dla liliany: forum umożliwia pisanie ankiet. wystarczy podać jako punkty te kilka filmów i już masz to, o co ci chodziło - głosowanie na filmy.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Właśnie czytam "Schizofrenię" Anglików z Birmingham Maxa Birchwooda i Chrisa Jacksona - modele kliniczne i techniki terapeutyczne - dla praktyków i pacjentów, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne 2004 (zob. też http://www.gwp.pl/add2cart.php?product=1126 ).
Zapłaciłem 29 zł - to na prawdę niedrogo, wspaniała książka streszczająca współczesną wiedzę o schizofrenii napisana raczej ambitnym językiem. niestety przekład Zofii Pelc zawiera drobnę niedociągnięcia, ale one są nieistotne.
Zapłaciłem 29 zł - to na prawdę niedrogo, wspaniała książka streszczająca współczesną wiedzę o schizofrenii napisana raczej ambitnym językiem. niestety przekład Zofii Pelc zawiera drobnę niedociągnięcia, ale one są nieistotne.
Czytałam tę książkę jakiś miesiąc temu. Rzeczywiście są w niejzbyszek pisze:Właśnie czytam "Schizofrenię" Anglików z Birmingham Maxa Birchwooda i Chrisa Jacksona - modele kliniczne i techniki terapeutyczne - dla praktyków i pacjentów, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne 2004 (zob. też http://www.gwp.pl/add2cart.php?product=1126 ).
przedstawione rzetelne informacje na temat schizofrenii, ale nie jest
to coś, czego szukam od dłuższego już czasu. Brakuje mi w niej
pełniejszego przedstawienia, jak można wyjaśnić psychologicznie
objawy choroby. Może znacie jakieś książki na ten temat?
:)
Czytałam tę książkę jakiś miesiąc temu. Rzeczywiście są w niej
Antoni Kępiński-Schizofrenia
Stwierdzam, że to wcale nie głupi pomysł z tymi książkami i filmami.
Może się ktoś w końcu zajmie i zrobi katalog.......
Antoni Kępiński-Schizofrenia
Stwierdzam, że to wcale nie głupi pomysł z tymi książkami i filmami.
Może się ktoś w końcu zajmie i zrobi katalog.......
-
- bywalec
Re: Filmy i ksiązki
Jeśli chodzi o filmy.. http://www.nachtkabarett.com/celluloid/plcelluloid.html ..wśród opisanych na stronie filmów z pewnością wybierzesz jakiś dla siebie.Liliana pisze:shock: Chciałabym się dowiedzieć jakie filmy o psychozach są wg Was warte obejrzenia i jakie książki są warte przeczytania. Wy to inaczej odbieracie niż krytycy.
Polecam też film Mechanik ( http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=107377#122900 ), kultowy film zespołu Pink Floyd - The Wall. Historię związku Thomasa Stearnsa Elliota z niezrownoważoną psychicznie Viviene Haigh - Tom and Viv, kultowego już RainMana i obrady polskiego sejmu, ze szczegolnym uwzględnieniem zachowań Gabriela Janowskiego.
Z książek polecam "Zapiski z Podziemia" Fiodora Dostojewskiego i "Człowieka, który śpi" Georgesa Pereca.
"Twarz, która nie daje światła, nigdy nie będzie gwiazdą."
-
- bywalec
Nie ma "wy", "my". Wszystkie wspólnoty są urojeniem. Usilną próbą łaczenia w calosc czegos, czego polączyć się nie da. Choc tak bardzo ze sobą powiązani, to mimo wszystko.. sami. Byłabyś mniej w błędzie, gdybyś napisała "jak każdy z Was", a tak.. mylisz się. Nawet nie masz pojęcia jak bardzo.Liliana pisze:Bardzo dziękuje za odpowiedzi(proszę o jeszcze). Przy okazji wpadłam na pomysł, żeby utworzyć z Waszą pomocą katalog najlepszych filmów i książek o ludziach takich jak Wy
"Twarz, która nie daje światła, nigdy nie będzie gwiazdą."
Poradnik kontorsjonisty
Książką godną polecenia jest "Poradnik kontorsjonisty" Craig'a Clevenger'a.
Jest doprawdy doskonała.
Jest doprawdy doskonała.
Jakiś czas temu przejrzałem bibliotekę uczelni u mnie-jest uboga w książki o schizofrenii, jedna z nich zwróciła moją uwagę, to: „Życie ze schizofrenią-poradnik dla rodzin” chyba autorów Mueser Kim Tornvall, Gingerich Susan, jest dosyć praktyczna.
Znacie może jeszcze inne książki mówiące o schizofrenii, a także o takich problemach które wiążą się z nią jak depresja (jak radzić sobie z własnymi emocjami), problem kontaktów z innymi ludźmi-ale książki, które podkreślają JAK RADZIĆ sobie z nimi(schizofrenią)
Znacie może jeszcze inne książki mówiące o schizofrenii, a także o takich problemach które wiążą się z nią jak depresja (jak radzić sobie z własnymi emocjami), problem kontaktów z innymi ludźmi-ale książki, które podkreślają JAK RADZIĆ sobie z nimi(schizofrenią)