Oddam Abilify i Rispolept
Moderator: moderatorzy
Oddam Abilify i Rispolept

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2014 10:33 pm przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Oddam Abilify i Rispolept
Przenoszę do niechcianych, proszę o nie zamieszczanie tego typu ogłoszeń.

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2014 10:33 pm przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Cześć Bardo, sorry, że przywróciłem ten wątek. Moim zdaniem nie ma co ukrywać takich postów ani takich potrzeb, lecz należy opatrzyć je odpowiednim komentarzem - wtedy autor dowie się dlaczego taka wymiana leków nie tylko nie ma sensu, lecz może być niebezpieczna.Bardo pisze:Przenoszę do niechcianych, proszę o nie zamieszczanie tego typu ogłoszeń.
Prosty przykład: ktoś zgłosi się na forum, jako chory, dostanie od Piotrka rispolept, a używać będzie go do podtruwania babaci dla juxu. Jak Piotr sprawdzi receptę, oraz to, czy i komu został ten lek przepisany ?
Bardo, wybacz mi - to zgodnie z zasadą, że fałszywa opinia jest zyskiem, jeśli ją prawidłowo skomentować, po drugie nie cenzurujemy, po trzecie nie pilnujemy ludzkich postaw, ani za nie odpowiadamy.
Piotrek, może nie masz nic złego na myśli i nie zamierzasz robić nikomu nic złego, natomiast nigdy nie masz pewności w czyje ręce trafi lek, oraz co ten ktoś z tym zrobi. Jaką masz pewność, że ta osoba faktycznie jest chora i bierze takie leki? Jaką masz pewność, że dajesz te leki osobie chorej, a nie komuś kto chce się tanio naćpać.
Sorry ale nie masz pewności nigdy.
I ja z kolei uważam, że takie tematy powinny być od razu kasowane a autor powinien dostać ostrzeżenie/bana (czy cokolwiek innego co na tym forum istnieje).
Sorry ale nie masz pewności nigdy.
I ja z kolei uważam, że takie tematy powinny być od razu kasowane a autor powinien dostać ostrzeżenie/bana (czy cokolwiek innego co na tym forum istnieje).
Leki niezużyte należy oddawać po prostu do jakiejkolwiek apteki.
Nie wolno nikomu innemu ich przekazywać. Neuroleptyki są to jedne z najbardziej niebezpiecznych leków. Można komuś wyrządzić tym ogromną krzywdę i mieć kogoś na sumieniu.
Nie wolno nikomu innemu ich przekazywać. Neuroleptyki są to jedne z najbardziej niebezpiecznych leków. Można komuś wyrządzić tym ogromną krzywdę i mieć kogoś na sumieniu.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Przyjmowanie leków na własną rękę może powodować mnóstwo zaburzeń: od duszności i palpitacji serca począwszy, na złośliwym zespole neuroleptycznym skończywszy (a wtedy konsekwencje mogą być poważne).
Przestrzegam wszystkich przed przyjmowaniem leków na własną rękę i korzystaniem z ofert takich, jak powyższa.
Pozdrawiam.m.
Przestrzegam wszystkich przed przyjmowaniem leków na własną rękę i korzystaniem z ofert takich, jak powyższa.
Pozdrawiam.m.
Oddawanie/sprzedaż takich leków nie powinna być tolerowana na forum publicznym.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
To prawda, lecz sytuacja jest na tyle fatalna, że oni nawet nieotworzonego opakowania nie przyjmą z powrotem do obrotu handlowego, co wynika za samych procedur księgujących leki. Apteki przyjmują takie leki, lecz jako odpady toksyczne, i niestety chyba nic lepszego nie da się z nimi zrobić, nawet wiedząc ile osób w Afryce by taki lek bardzo potrzebowało.wini pisze:Leki niezużyte należy oddawać po prostu do jakiejkolwiek apteki. ...
Za czasów Solidarności, gdy w Polsce brak było leków dostawaliśmy od aptek w Niemczech mnóstwo leków rozdawanych jako reklama, z napoczętych opakowań, lub formalnie przedawnionych, lecz w oczywisty sposób nadal dobrych, jak bandaże, etc. Wysyłaliśmy te leki do Polski do różnych szpitali. Akcję firmowała moja mama, co prawda jako stomatolog, lecz przecież także lekarz. Tylko na tej zasadzie dostawaliśmy leki z aptek. Myślę jednak, że te czasy minęły i teraz coś takiego zapewne nie byłoby możliwe.
Chyba Dan podawał kiedyś wręcz paragraf prawa karnego pod jaki podpada pozaapteczny obrót lekami. Lecz nie zakneblujemy nikogo za sam fakt wyrażenie chęci odstąpienia leku. Poważniejszych ofert dotyczących leków jednak nie ma u nas zarówno ze strony pacjentów, jak i aptek lub firm.mariii pisze:Oddawanie/sprzedaż takich leków nie powinna być tolerowana na forum publicznym.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Uważam, że ktoś, kto wielokrotnie umieszcza takie ogłoszenia na forum powinien otrzymać upomnienie, a gdy nie przestanie umieszczać takich ogłoszeń - zakaz pisania na forum.
Brak reakcji oznacza akceptację takiej sytuacji i w konsekwencji forum- jak sądzę - także może mieć z tego powodu problemu w przyszłości (dokonuje się tu poza aptecznego obrotu lekami).
Pozdrawiam.m.
Brak reakcji oznacza akceptację takiej sytuacji i w konsekwencji forum- jak sądzę - także może mieć z tego powodu problemu w przyszłości (dokonuje się tu poza aptecznego obrotu lekami).
Pozdrawiam.m.
zgadzam się z moi. Takie coś nie powinno byc akceptowane i traktowane na zasadzie: każdy jest dorosły, wie co robi.
Zbyszku, zgadzam się natomiast z tym, że wiele leków nie przeterminowanych, czy artykułów medycznych jak np bandaże ląduje w koszu a w wielu przypadkach mogłyby być jeszcze stosowane, chociażby np w schroniskach dla zwierząt, a leki spokojnie mogłyby być wykorzystywane np w szpitalach, bądź w DPSach, gdzie pieniędzy brakuje na leki, a te niewykorzystane, w pełni skuteczne i nie przeterminowane, tam by się przydały.
Te pojemniki na stare leki powinny się nazywać pojemniki na leki i hasło promocyjne nie powinno brzmieć "stare leki do apteki" a "oddaj niepotrzebne leki do apteki". Później odpowiednie osoby by je mogły segregować i oddawać do utylizacji te, które się nie nadają do użytku.
Oczywiście nie wiem jak to wygląda pod katem wymagań BHP, bo jednak to są leki, które wyrzucone stają się odpadem niebezpiecznym, nie wiadomo czy nie stwarzają zagrożenia dla ludzi bądź środowiska. Ale to już, że tak powiem, oddzielna bajka.
Zbyszku, zgadzam się natomiast z tym, że wiele leków nie przeterminowanych, czy artykułów medycznych jak np bandaże ląduje w koszu a w wielu przypadkach mogłyby być jeszcze stosowane, chociażby np w schroniskach dla zwierząt, a leki spokojnie mogłyby być wykorzystywane np w szpitalach, bądź w DPSach, gdzie pieniędzy brakuje na leki, a te niewykorzystane, w pełni skuteczne i nie przeterminowane, tam by się przydały.
Te pojemniki na stare leki powinny się nazywać pojemniki na leki i hasło promocyjne nie powinno brzmieć "stare leki do apteki" a "oddaj niepotrzebne leki do apteki". Później odpowiednie osoby by je mogły segregować i oddawać do utylizacji te, które się nie nadają do użytku.
Oczywiście nie wiem jak to wygląda pod katem wymagań BHP, bo jednak to są leki, które wyrzucone stają się odpadem niebezpiecznym, nie wiadomo czy nie stwarzają zagrożenia dla ludzi bądź środowiska. Ale to już, że tak powiem, oddzielna bajka.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, by skontaktować się z jakimś DPS-em i zapytać, czy przyjmą w darowiźnie nieprzeterminowane leki?
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Można również oddać nie potrzebne leki lekarzowi psychiatrze. Ja tak zrobiłem kilka razy. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2014 10:34 pm przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek, tak czy siak, dostanie to ktoś kto leków potrzebuje. Wiadomo, lekarz powinien wziąć pod uwagę kondycję finansową pacjenta, chociaż z drugiej strony chyba biednych pacjentów nie ma, skoro sobie woła 150 zł za wizytę.

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2014 10:34 pm przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie, tak jak wcześniej wiele osób pisało - niewykorzystane leki można po prostu zanieść do najbliższego szpitala, DPS-u lub na oddział dzienny.
Tam zostaną użyte we właściwym celu.
Tam zostaną użyte we właściwym celu.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Absurd goni absurd.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU