I am using Serdolect - I can not speak Polish.

sertindol

Moderator: moderatorzy

asd1
zarejestrowany użytkownik

I am using Serdolect - I can not speak Polish.

Post autor: asd1 »

Hello. I am from Turkey and I have to write in English because I do not know Polish. I use Serdolect for a week. Serdolect is not popular around the world because it is restricted in Europe with EKG (forbidden in USA etc.) but as I understand from my google searches, it is quite more popular in Poland than other countries and many people use it so I follow the Polish forums from "google translate" to search - Poland seems to be the best source. So I have to ask here: I have been using Serdolect for a week. I sleep on it only 5.5 hours a day with full energy. I have to understand if this is normal or if this is some sort of hypomania. Can someone answer if this is normal? Here on this forum a user named " marcelinka" told in 2010 she was sleeping on 5-6 hours on it. Does she still use it? Is she using only this drug as an antipsycotic now or did she add anything as an antipsychotic or sleeping med? Did she get any harm from using Serdolect only? Does she still sleep 5-6 hours a day? Can someone ask her on behalf of me in Polish? I sent her a pm and an email in English and Polish "google translate" but I think she did not understand it. Can someone ask her and notify me the response here or by email? And - does all of you benefit from Serdolect, what is the general consensus here on this forum and your experiences? I use Serdolect only and no other medication and will see how it does. Can someone answer my questions and also help me contacting "marcelinka"?
Bardo
moderator
moderator

Re: I am using Serdolect - I can not speak Polish.

Post autor: Bardo »

Hi, let me translate that for you. There are some people here that are using this medication (not me, sorry), so i think it will be best if they will answer your questions. I will translate responses. I also will let know "marcelinka" about this topic.

tłumaczenie:
Witam, jestem z Turcji i muszę pisać po angielsku, ponieważ nie znam polskiego. Używam Serdolectu od tygodnia. Serdolect nie jest popularny na świecie ponieważ jest ograniczony w Europie z powodu EKG (zakazany w USA itd.), ale z tego co rozumiem poprzez moje szukanie za pomocą google, jest bardziej popularny w Polsce niż w innych krajach oraz wielu ludzi używa go, więc śledzę polskie fora za pomocą tłumacza google - Polska wydaje się najlepszym źródłem informacji. Więc pytam tutaj: używam Serdolectu od tygodnia. Śpię na nim tylko 5,5 godziny dziennie ze sporą energią. Chcę zrozumieć czy to jest normalna sytuacja, czy może jakiś typ hipomanii. Czy ktoś może odpowiedzieć czy to normalne? Tutaj na forum użytkownik "marcelinka" napisała w 2010 roku, że spała 5-6 godzin na tym leku. Czy dalej go używa? Czy stosuje go samego, czy może z jakimiś dodatkowymi lekami antypsychotycznymi lub na sen? Czy ten lek w jakikolwiek sposób jej szkodzi? Czy dalej śpi 5-6 godzin dziennie? Czy ktoś może zapytać jej dla mnie po polsku? Wysłałem jej wiadomość prywatną oraz maila po angielsku oraz po polsku (automatyczny tłumacz google), ale wydaje mi się, że nie zrozumiała. Czy ktoś może zapytać ją oraz powiadomić mnie o odpowiedzi tutaj albo przez email? Oraz czy wszyscy biorący ten lek odczuwają korzyści, jakie jest ogólne zdanie na jego temat? Biorę tylko Serdolect, żadnego innego leku, zobaczymy jak to będzie. Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytania oraz pomóc mi skontaktować się z "marcelinką"?

Jeśli ktoś odpowie, może to zrobić po polsku - przetłumaczę.
asd1

Thank you Bardo - You are very kind and helpful.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: I am using Serdolect - I can not speak. Polish.

Post autor: marcelinka »

Hej
już nie biorę serdolecu. Ale na nim czułam się dobrze ok 3 . Tak to prawda spałam nim bardzo mało, ale budziłam się wyspana. Nie miałam żadnych skutków ubocznych i po nim przeszła mi najgorsza psychoza, jaką miałam w swoim życiu :) Dlatego polecam :) Sen powinien się wyregulować :) Ja miałam naprawdę na nim dużo energii :) Pozdrawiam i polecam ten lek :) Marcelinka
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Bardo
moderator
moderator

Translation:

I'm not taking Serdolect anymore. But i was feeling fine when i did. Yes, its true, i wasn't sleeping much on it too, but i was well rested after waking up. I havent had any side effects, and it helped me with my worst psychosis. I recommend this medication, your sleep should be fine and adjusted after some time. I also had much energy on it. Regards and i recommend Serdolect :)
asd1

Thank you Bardo - Before you posted the translation, I tried online translator - it was horrible. I was almost quit taking Serdolect!...

I pm'd you for one last message if there is no problem for you.

All the best wishes to friends here!....
Bardo
moderator
moderator

Kilka ostatnich już pytań od naszego kolegi, przetłumaczone z wiadomości którą od niego dostałem. Prosiłbym o odpowiedź Marcelinko, kiedy znajdziesz czas.

Dzięki i pozdrawiam

pytania:
1. Co się stało po przesypianiu 5-6 godzin dziennie 3 lata temu? Jak dużo mg Serdolectu brałaś i czy brałaś tylko ten lek (bez leków dodatkowych)? Czy były jakieś negatywne efekty z powodu mniejszej ilości snu?

2. Czy cierpisz na zaburzenia dwubiegunowe? Czy ten brak większej ilości snu może być hipomanią? Czy skończyło się to depresją, czy może miałaś depresję podczas brania tego leku lub po?

3. Czy przez te 3 lata były jakieś zmiany w Twoim nastroju - depresja lub pogorszenie schizofrenii? Czy zawsze spałaś tak mało w ciągu tych trzech lat? Czy może masz coś ważnego do dodania? Czy w czasie tych trzech lata dodano Ci jakieś leki, szczególnie na dłuższy okres czasu? Czy Twój stan był stabilny, szczególnie tylko na tym leku, bez dodatkowych?

4. Od jakiej dawki zaczynałaś? Ile razy i jak często zmieniałaś dawkę? Widzę, że Twój ostatni post ze stycznia wskazuje, że brałaś 8 mg rano. Czy brałaś go tylko rano, czy może też dodatkowo jakąś dawkę wieczorem? (dlatego, że według mojej wiedzy 12 mg to minimalna dawka dla schizofrenii, czy brałaś tylko te 8?) Jeśli brałaś tylko 8 mg bez dodatkowych leków i nie miałaś problemów i jeśli chorujesz na schizofrenię, widzę także możliwość takiej dawki dla mnie.

5. W końcowym okresie brania tego leku (ostatni rok, ten rok?), ile godzin spałaś?

Przepraszam za tyle pytań - ale dodatkowo choruję na zaburzenia dwubiegunowe i chcę poznać Twoje doświadczenia żeby się przekonać czy to może zdarzyć się każdemu, lub czy tylko ja mam hipomanię. Zbyt mało snu i hipomania kończy się kiepskim epizodem depresji!...

Dziękuję za odpowiedź!...
Emre
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

1. Co się stało po przesypianiu 5-6 godzin dziennie 3 lata temu? Jak dużo mg Serdolectu brałaś i czy brałaś tylko ten lek (bez leków dodatkowych)? Czy były jakieś negatywne efekty z powodu mniejszej ilości snu?

brałam do 24mg, ale średnio to było 16-20mg. Brałam tylko serdolect. Nie odczułam różnicy po mniejszej ilości snu - byłam pełna energii.

2. Czy cierpisz na zaburzenia dwubiegunowe? Czy ten brak większej ilości snu może być hipomanią? Czy skończyło się to depresją, czy może miałaś depresję podczas brania tego leku lub po?

Nie ja mam tylko schizofrenię. Nie miałąm depresji.

3. Czy przez te 3 lata były jakieś zmiany w Twoim nastroju - depresja lub pogorszenie schizofrenii? Czy zawsze spałaś tak mało w ciągu tych trzech lat? Czy może masz coś ważnego do dodania? Czy w czasie tych trzech lata dodano Ci jakieś leki, szczególnie na dłuższy okres czasu? Czy Twój stan był stabilny, szczególnie tylko na tym leku, bez dodatkowych?

Były nawroty sschizofrenii, ale obyło się bez szpitala. tak zawsze mało spałam, ale to od dzieciństwa, nigdy nie potrzebowałam dużej ilości snu. Stan był stabilny.

4. Od jakiej dawki zaczynałaś? Ile razy i jak często zmieniałaś dawkę? Widzę, że Twój ostatni post ze stycznia , że brałaś 8 mg rano. Czy brałaś go tylko rano, czy może też dodatkowo jakąś dawkę wieczorem? (dlatego, że według mojej wiedzy 12 mg to minimalna dawka dla schizofrenii, czy brałaś tylko te 8?) Jeśli brałaś tylko 8 mg bez dodatkowych leków i nie miałaś problemów i jeśli chorujesz na schizofrenię, widzę także możliwość takiej dawki dla mnie.

Od 4mg Brałam go rano i w południe. Ostatecznie brałam w styczniu 4 mg rano i 4 w południe, ale skończyło się szpitalem i zmianą leków.

5. W końcowym okresie brania tego leku (ostatni rok, ten rok?), ile godzin spałaś?

Spałam mało maksymalnie 8-10 godzin.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Bardo
moderator
moderator

translation:

1. I took up to 24 mg, average about 16-20 mg. I took only Serdolect, no additional medication. I havent noticed any difference while sleeping less - i was energized.

2. I suffer only from schizophrenia, no bipolar or depression episodes.

3. I had schizophrenia relapses, but without need to go to hospital. Yes, i slept less, but that's always the case for me since childhood. My state was stable.

4. I started with 4 mg in the morning and at noon. Finally in the january i was taking 4 mg in the morning and 4 at noon, but then i had relapse, had to go to hospital and change medication.

5. I slept 8-10 hours at best.
asd1

Thank you Bardo. Send my best wishes to Marcelinka for answering my questions. I am sorry that it ended up in hospital. I hope next time it will end fine - actually for all of us. Item 4 makes me think not to go under 12 mg.

Your assistance helped me a lot - and my all best wishes go to you, thanks for taking time to translating my a bit long messages and not ignoring me. I do not know if you also suffer from the illness or not - but I hope you do well too.

I can not be on the forum any longer as I am not a Polish speaker but anyone can pm me or email me on Serdolect or anything we have in common to compare the notes. I will be on Serdolect for some time.

Bye!..
ODPOWIEDZ

Wróć do „serdolect”