w ewangeliach ,między innymi w mateusza 4 rozdział od1 do 11 jest opis kuszenia Jezusa.
z tego fragmętu można wywnioskować że Jezus,1. słyszał głos .2 miał wizje.

Moderator: moderatorzy
oczywiście że był zdrowy.mało tego,był trzecim człowiekiem na ziemi ,,,doskonałym,,,doskonałość zaś wyklucza jakąkolwiek chorobę .Piotrek pisze:Same głosy albo wizje nie świadczą o chorobie, moim zdaniem Jezus był zdrowy
Żartowniś z tego Jezusacezary123 pisze: "Jeden raz czytamy w Ewangelii, że Jezus "kusił" człowieka, ale zauważmy radykalnie odwrotny kierunek tego "kuszenia": "Kiedy Jezus podniósł oczy i ujrzał, że liczne tłumy schodzą się do Niego, rzekł do Filipa: <Skąd kupimy chleba, aby oni się posilili?> A mówił to, wystawiając go na próbę. Wiedział bowiem, co miał czynić" (J 6,5n). Jezus jest tu podobny do matki, która swego rocznego synka stawia dwa kroki przed sobą i "kusi" do tego, żeby do niej przyszedł. Chodzi Mu o to, żeby Filip przypatrzył się samemu sobie, poznał swoją małoduszność i szerzej otworzył swoje serce na moc Bożą. Filip ma się stawać coraz więcej człowiekiem Bożym i Jezus mu w tym pomaga."
http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_31.htm
no właśnie,,,Jezus napewno nie był chory na schizofrenie.Tiger879 pisze:Gdyby na samym kuszeniu się skończyło to kto wie co można by było myśleć ale inne rzeczy świadczą, że nie był schizofrenikiem.
Zapowiedziany przez proroków, leczący, czyniący cuda,
wskrzeszający umarłych, prorokujący, wzbudzony z martwych,
objawiony po zmartwychwstaniu uczniom.
Rdz 1,26 A wreszcie rzekł Bóg: ”Uczynmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam.
Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem,
nad ziemia i nad wszystkimi zwierzetami pełzajacymi po ziemi!”
Rdz 1,27 Stworzył wiec Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Bozy go stworzył: stworzył
mezczyzne i niewiaste.
Rdz 1,28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiac do nich: ”Badzcie płodni i rozmnazajcie
sie, abyscie zaludnili ziemie i uczynili ja sobie poddana; abyscie panowali nad
rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzetami
pełzajacymi po ziemi”.
Rdz 2,18 Potem Pan Bóg rzekł: ”Nie jest dobrze, zeby mezczyzna był sam, uczynie mu
zatem odpowiednia dla niego pomoc”.
Rdz 2,21 Wtedy to Pan sprawił, ze mezczyzna pograzył sie w głebokim snie, i gdy spał
wyjał jedno z jego zeber, a miejsce to zapełnił ciałem.
Rdz 2,22 Po czym Pan Bóg z zebra, które wyjał z mezczyzny, zbudował niewiaste. A
gdy ja przyprowadził do mezczyzny,
Rdz 2,23 mezczyzna powiedział: ”Ta dopiero jest koscia z moich kosci i ciałem z mego
ciała! Ta bedzie sie zwała niewiasta, bo ta z mezczyzny została wzieta”.