Dieta Bezglutenowa a Schizofrenia
Moderator: moderatorzy
Dieta Bezglutenowa a Schizofrenia
Hej, mam pytanie-czy ktos z Was probowal diety bezgutenowej i czy pomaga ona w walce ze schizofrenia? Czytalam badania ze takia dieta ma pozytywny wplyw na nasza chorobe. Mysle zeby ja zastosowac-ale czy warto?
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Dieta Bezglutenowa a Schizofrenia
Ja próbowałem i na mnie świetnie zadziałała. Później wyeliminowałem z diety kazeinę i było jeszcze lepiej. Na początku choroby głównie mi dolegało zmęczenie, cały czas byłem bardzo zmęczony. Po tych dietach to zmęczenie jak ręką odjął.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Dzieki za odpowiedz 44!
A mozna zapytac czemu przestales byc na tych dietach?
Ja dopiero zaczynam wiec pewnie za wczesnie zeby zauwazyc jakies pozytywne skutki.
A mozna zapytac czemu przestales byc na tych dietach?
Ja dopiero zaczynam wiec pewnie za wczesnie zeby zauwazyc jakies pozytywne skutki.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Bo zmęczenie zniknęło, a jak wróciłem do normalnej diety nie wróciło
. Później próbowałem jeszcze parę razy tych diet, ale już nie było tak spektakularnych efektów. Może troszeczkę pomagały, ale nie było warto się męczyć.

Ostatnio zmieniony śr sty 08, 2020 11:31 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja sie czuje troche lepiej bedac na diecie bezglutenowej-ale do konca nie jestem pewna czy to zasluga diety czy myslenia ze dieta dziala... Ale bede sie trzymac mojego nowego trybu odzywiania-kazda opcja becia zdrowsza jest na wage zlota!!!
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Gluten to jest tata, a kazeina to jest mama. Kto na Ciebie źle wpływa to go wyeliminuj.
Miales racje 44-na diecie bezglutenowej czuje ze mam wiecej sil! A na dodatek moje codzienne bole glowy ustapily!!!
Kid ty mieszkasz w uk podaj mi przyklady co jesz
Hej MamuskaJo- w sumie to jem prawie tak samo jak przed przejsciem na diete bezglutenowa-kupuje specjalna make bezglutenowa-ktora calkiem niezle zastepuje ta "normalna"mamuskaJo pisze:Kid ty mieszkasz w uk podaj mi przyklady co jesz

W supermaketach (Tesco, Asda, Sainsury's i Morrisons) sa specjalne sekcje z jedzeniem dla gezglutenowcow.
Problem w tym ze to jedzenie jest troche drozsze od "normalego" ale zdecydowanie warto!
Ja czuje roznice-mam wiecej energii i jakos ogolnie lepiej sie czuje. To nie jest tak ze teraz nie mam w ogole objawow-ale pojawiaja sie w mniejszym natezeniu.
Mam nadzieje ze to pomoze.
Pozdrawiam i daj znac czy tez zaczelas ta diete i jak na Ciebie dziala!!!

Ewelina (Kid)