Poschizofreniczna
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Poschizofreniczna
Nic mnie nie cieszy, nic mnie nie interesuje. Mam pustkę w głowie. Jak radzić sobie z depresją poschizofreniczną? Bez leków, nie chcę się dodatkowo faszerować. Biorę zolaxę i abilify. Chciałbym się czymś zająć ale nie mam punktu zaczepienia. Wszystko jest takie oczywiste i płaskie, bez wyrazu, bez iskry zainteresowania. Może coś doradzicie, z góry dziękuję.
-
- bywalec
Re: Poschizofreniczna
Mam tak samo. Chyba dopiero śmierć mnie z tego wyleczy.
Zajmij się czymś, może apetyt wzrośnie w miarę jedzenia.
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Proponuję zacząć biegać wieczorami. Powiedzmy 3-4km. Do tego Ginkofar 40mg rano i wieczorem. Po jakimś roku nie będziecie mogli żyć bez biegania. Powiecie sobie, gotowy jestem biegać i dwa razy dziennie, żeby tylko tamto nie wróciło. Chcecie myśleć jak zdrowi ludzie - zacznijcie biegać.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Miałem tak samo, niestety wyjście z takiego stanu wymaga nieco czasu. Warto na początek zacząć zmuszać się do pewnych rzeczy, najlepiej takich które kiedyś sprawiały przyjemność. Po pewnym czasie stare emocje znowu się pojawią.
tak ,bieganie jest dobre ,bezmyślnie, do utraty tchu i ból mięśni...
Bardo pisze:Miałem tak samo, niestety wyjście z takiego stanu wymaga nieco czasu. Warto na początek zacząć zmuszać się do pewnych rzeczy, najlepiej takich które kiedyś sprawiały przyjemność. Po pewnym czasie stare emocje znowu się pojawią.
A jak jest teraz u Ciebie Bardo? Funkcjonujesz dobrze?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Tak, jest znacznie lepiej niż jeszcze parę miesięcy temu. Ostatnią psychozę miałem niecały rok wstecz, po niej pojawiły się zobojętnienie i bladość emocjonalna które stopniowo zanikały.
a jak funkcjonujesz na co dzien? Mozesz pracowac? Mozesz utrzymywac relacje z innymi znajomymi?
Tak, jest prawie tak jak było przed psychozą.
super