Czy ktoś z was bierze Solian w dawkach poniżej 300mg?

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Nikarina
zarejestrowany użytkownik

Czy ktoś z was bierze Solian w dawkach poniżej 300mg?

Post autor: Nikarina »

Czy macie akatyzję lub inne efekty uboczne? Czy akatyzja mija? Czy czujecie się lepiej zależnie od dawki, czujecie znaczną poprawę?
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Re: Czy ktoś z was bierze Solian w dawkach poniżej 300mg?

Post autor: Unknown »

Ja biorę 200 na dzień i nie mam żadnych skutków ubocznych.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Biorę 200 na dzień i nie mam żadnych skutków ubocznych. Pozytywów brania leku też nie zaobserwowałem. Takie placebo.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Ja biore 100mg na dzien od ponad 4 lat. Dla mnie rewelacja, lek zbawienny, czuje sie doskonale, lepiej niz na jakimkolwiek innym leku, a bralem tego garsc!
wazne:
Przerwa pomiedzy zazyciem leku, a posilkiem powinna wynosic minimum godzine.
Sa rowniez dwie mozliwsci:
- jezeli chcesz byc mniej senna i bardziej aktywna w dzien, nalezy wstac i wziasc tabletke, wiecej nie spac, a po godzinie dopiero zjesc sniadanie.
- jezeli natomiast masz ochote byc spokojniejsza, bardziej odprezona i uspokojona, nalezy obudzic sie kolo godziny 7, zjesc tabletke i polozyc sie dalej spac. Spac do okolo godziny 9, 10 badz 12 tak jak Ci Twoj regulamin pozwala, po przebudzeniu zjesc sniadanie. Tu sie nalezy liczyc z tym, ze mozesz byc senna w dzien, ale zadne psychozy nie maja szans.

Solian ma dwustopniowy proces wchalniania - po godzinie dopiero przedostaje sie do krwi wiec zoladek mozna zajmowac jedzeniem. Jezeli jednak zalezy nam na bardziej efektownym leczeniu, nalezy pozwolic mu na przedostanie sie z krwiobiegu do mozgu, drugi stopien wchlaniania nastepuje z krwi do scianek komorek mozgowych oraz uwolnianiu doplywu serotoniny przy jednoczesnym blokowaniu przekaznikow dopaminowych. Owy proces bywa mocno zaklocany poprzez wchlanianie weglowodanow. Dlatego, jezeli zalezy nam na pelnym, ale jednoczesnie dosyc mocnym dzialaniu neuroleptyka, nalezy dac mu kilka godzin, bez pozywienia w organizmie.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Ale instrukcja obsługi :-) Powinna być na ulotce!
Obrazek
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Hehe, tak jak wszystko jest u nas na ulotce :(
Lek od ponad 9 lat u nas na rynku, masa przeprowadzonych badan tu i zagranica, masa artykulow i prac, masa wnioskow i sugestii, a ulotka w stanie nie zmienionym jak byla tak jest od czasow sredniowiecza, czytaj od momentu ukazania sie leku w Polsce :roll:
Nikarina

Post autor: Nikarina »

AntonPawlowicz, nie mam czasu na takie ceregiele. Lek biorę najwcześniej pół godziny przed posiłkiem. A jak dokładnie ci pomaga?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

No to ci nie pomoze.
Lek nie zdaza sie wchlonac, to tak jabys go nie zazywala wcale, no moze prawie wcale.
Nierozumiem, po co sie truc lekarstwem, skoro i tak niema ono terapeutycznego dzialania.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

AntonPawlowicz pisze:Lek nie zdaza sie wchlonac, to tak jabys go nie zazywala wcale, no moze prawie wcale.
No bez przesady.
Obrazek
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Kilka dni temu kupiłem solian z zaktualizowaną ulotką - maj 2012 :wink:
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

I jak jest w niej cos nowego/ciekawego?
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Jeśli chodzi o wielkość ulotki oraz pojemność treści to niewiele się zmieniło, odnośnie zażywania leku z jedzeniem to pisze że lek można przyjmować z posiłkiem lub niezależnie od posiłku, odnośnie różnicy w treści są tylko niewielkie uzupełnienia.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

He, czyli w praktyce nic sie nie zmienilo, niema nawet najmniejszego odniesienia do wynikow najnowszych badan dostepnych od dosyc dawna chocby na stronach francuskich.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Brałam solian w dawce 400 mg i on wyprowadził mnie z psychozy. Wpierw go tolerowałam.

Jednak potem zwiększono mi jego dawkę, wpierw do 600 a potem do 800 mg i zaczęły się problemy.

Miałam napady lęku, obsesyjne myśli, wzrok mi się zaczął pogarszać. Po prostu ten lek był dla mnie nieskuteczny w większych dawkach, albo mi szkodził.

Najlepiej na mnie działał, jak brałam jego 200 mg, ale wówczas od dawna byłam w remisji.

Reasumując, biorąc 600 i 800 mg solianu nie czułam się lepiej, tylko gorzej.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Ja na dawce 200mg solianu dostalam nawrotu psychozy. Nie polecam dawki mniejszej niz 400mg jesli ktos ma probloemy z objawami wytworczymi.
Awatar użytkownika
Zbychu77

Post autor: Zbychu77 »

jaka dawka jest najefektywniejsza jesli chodzi o objawy negatywne w schizofrenii? czy mógłby mi ktos kompetentny wyjasnic pokrótce mechanizm działania amisulpridu w niskich dawkach?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Najlepsze wyjasnienie uzyskasz od lekarza.
W malych dawkach jest mocno aktywizujacy. Dobre dzialanie antypsychotyczne w malej dawce uzuyskuje jedynie gdy pacjent jest w stanie stabilnym/ przy wzglednej remisji, innymi slowy sprawdza sie jako lek podtrzymujacy w tej dawce.
Gdy stan jest niestabilny, wystepuje nasilenie psychozy dawka wynosi od 400mg w gore, wtedy wykazuje niezwykle mocne dzialnie antypsychotyczne, lecz dziala wtedy takze uspokajajaco, hamujaco i wyciszajaco.
Przy niskich dawkach wystepuje moce dzialanie antydepresyjne. W przypadku mocnej psychozy owe dzialanie moze powodowac stany lekowe, stad nie zaleca sie w takich przypadkach dawki nizszej niz 200mg na dobe.
Awatar użytkownika
Zbychu77

Post autor: Zbychu77 »

Dziękuje za odp
maja500
zaufany użytkownik

Post autor: maja500 »

Hej, ja biore solian niezmiennie 200mg na dobre i tak jak poprzednio ktoś napisał nie widzę ani pozytywnych ani żadnych negatywnych skutków, też takie placebo.. Do tego biorę jeszcze depakine.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

witajcie:)
ja biorę 100 mg Solianu, ale jestem w remisji już 6 rok. działa na mnie świetnie. dostałam pracę, funkcjonuję jak zdrowy człowiek, naprawdę nie mogę narzekać. biorę go w połączeniu z Escitalopramem 100 mg, wszystko biorę rano i czuję się bdb, mogę pracować, jest naprawdę ok. Na początku brałam 400 mg, potem 200 mg, aż zeszłam do 100 mg Solianu i 100 mg Escitalopramu Actavis. muszę braćantydepresanty też, bo przy schizofrenii u mnie pojawia się też depresja z myślami samobójczymi, ale psychozy nie miałam od 6 lat :) od czerwca 2008.
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”