Jak Jezus umarł za grzechy ?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Nobody-333
zaufany użytkownik

Re: Jak Jezus umarł za grzechy ?

Post autor: Nobody-333 »

Jak Jezus umarł za grzechy ?

to nie jest jakas karciana sztuczka zeby sie pytac jak on to zrobil , a wy chyba takiej odpowiedzi tu szukacie :mrgreen:
Nobody-333
zaufany użytkownik

zbyszek jazda na gape to nie jest grzech , grzech maja ci co za bilet życzą sobie 3 zł
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Nobody-333 pisze:Jak Jezus umarł za grzechy ?
Z jeżdżeniem na gapę to oczywiście tylko przykład. Udowadniam nim, że sam pomysł, żeby jeden umarł za grzechy drugiego i mu jego grzechy w ten sposób zmniejszył jest nie tylko dziwaczny, lecz drastycznie sprzeczny z tym, co rozumiemy pod pojęciem etyki.
Nobody-333
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:
Nobody-333 pisze:Jak Jezus umarł za grzechy ?
Z jeżdżeniem na gapę to oczywiście tylko przykład. Udowadniam nim, że sam pomysł, żeby jeden umarł za grzechy drugiego i mu jego grzechy w ten sposób zmniejszył jest nie tylko dziwaczny, lecz drastycznie sprzeczny z tym, co rozumiemy pod pojęciem etyki.

Bog stworzył ten swiat i ma taka moc odpuszczania grzechow, nie da sie tego inaczej wytlumaczyc
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Ale ja nie jestem żaden bóg i będę się posługiwał taką logiką jaka przystoi człowiekowi. Dla mnie przykładowo 2 x 2 jest 4, a dyskusje o tym, czy jakiś bóg ma moc, żeby zrobić z tego 5 służą do mamienia ludzi. Nie jesteś bogiem, więc zostaw takie czcze spekulacje.

Dla mnie jako człowieka "umieranie za grzechy drugiego" to ściema odciągająca ludzi od prawidłowego ludzkiego pojmowania etyki. Nie ma z takiego "umierania" najmniejszego pożytku tylko zmartwienie - mówię to jako człowiek !
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Czlowiek ktory jest w stanie poswiecic zycie za drugiego czlowieka jest nzawywany bohaterem, jak nie przezyje to idiota.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

zbyszek pisze:Dla mnie jako człowieka "umieranie za grzechy drugiego" to ściema odciągająca ludzi od prawidłowego ludzkiego pojmowania etyki.
Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Bez zrozumienia jak wybaczając grzechy Bóg pokonał naszą naturalną(?) śmierć, dalej nie pójdziemy. Etyka kończy się wraz z końcem doczesnego życia. Tak samo wina, grzech i kara. Dla wierzących zło, grzech, śmierć, wybaczenie wszystkiego, dobro, istnieje w wieczność. Z tego co mi wiadomo, to ateiści tego nie potrzebują. Tylko, że istnienie trwa, jak widać, nadal pomimo śmierci człowieka.

To dla nas i dla naszego zbawienia Bóg stal się w Chrystusie prawdziwym człowiekiem, wziął na siebie grzechy wszystkich ludzi, doświadczył, jak strasznym cierpieniem jest grzech, prawdziwie umarł i zmartwychwstając, zwyciężył śmierć, przebaczając wszystkie grzechy. W ten sposób wszystkim ludziom dał możliwość udziału w swoim zwycięstwie nad śmiercią, szatanem i grzechem. Bóg jednak do końca szanuje wolność człowieka i nikogo na siłę nie zbawia. Dlatego pozostaje Bogiem ukrytym. Możemy Go przyjąć lub odrzucić. "Bóg chciał się ukryć" - pisze Blaise Pascal. "Skoro Bóg tak się ukrył, wszelka religia, która nie mówi, że Bóg jest ukryty, nie jest prawdziwa". Tę prawdę o Bogu wyznają tylko judaizm oraz chrześcijaństwo.

Aby prawdziwie poznać Boga, którego objawił Jezus, nie wystarczy przyjąć, że On rzeczywiście istnieje i że jest wszechmocny. Tak się poznaje tylko Boga w innych religiach, na przykład w islamie. Jezus natomiast objawia nam oblicze Boga, którego najważniejszymi atrybutami są miłość oraz miłosierdzie. Jego wszechmoc wyraża się w stworzeniu wszechświata i w pokornej miłości, w postawie sługi, który obmywa nogi (por. J 13, 8 ) który bierze na siebie grzechy wszystkich ludzi, doświadcza ich straszliwego ciężaru cierpienia i w końcu umiera za każdego grzesznika, aby zgładzić wszystkie grzechy i OTWORZYĆ DROGĘ DO NIEBA. To jest Bóg, który jest jeden, ale w trzech osobach: Ojca, Syna i Ducha Świętego. Poznawać Go można tylko na drodze wiary, "która działa przez miłość" (Ga 5, 6).

http://adonai.pl/jezus/?id=32
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil R J pisze: W jaki sposób Jezus uzyskał grzechy z milionów istnień przed nim i po nim?

Nie byłoby karmy, wszelkie przyczyny(katolicki grzech pierworodny) zostałyby anulowane więc żadne dusze nie musiałyby się odradzać aby spłacać skutki.
A odradzają się? One same?
W mojej wierze jest tak, że wszystkie dusze są sobie równe i niezależne więc jedna nie może ciągnąć się przez dwa czy wiecej losów :)

Jezus jest Bogiem, więc tylko On może połączyć wszystkie skutki naszych grzechów z odrębnych dusz i wydać wyrok ( nieistnienie, nieodwracalne skutki dla skrzywdzonych ofiar itp.) albo nam przebaczyć.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

bluźnicie niektórzy

Ofiara została spełniona przyjmijcie ją nie odrzucajcie On i tę dyskusje widział w ogrodzie Oliwnym i jak " czytał " te bluźnierstwa to powiedział Boże nie moja wola się stanie a twoja to nie dokładny cytat sens zachowany
RoBug
bywalec

Post autor: RoBug »

piotr 84 pisze:bluźnicie niektórzy

Ofiara została spełniona przyjmijcie ją nie odrzucajcie On i tę dyskusje widział w ogrodzie Oliwnym i jak " czytał " te bluźnierstwa to powiedział Boże nie moja wola się stanie a twoja to nie dokładny cytat sens zachowany
podatek dochodowy tez zostal spelniony. przyjmij go nie odrzucaj. fiskus i twe zeznania podatkowe widzial w urzedzie skarbowym i jak "czytal" te machlojki to powiedzial: prokuratorze nie moja wola, a twoja; to nie dokladny pomysl sens zachowany
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

cezary123 pisze:... Bez zrozumienia jak wybaczając grzechy Bóg pokonał naszą naturalną(?) śmierć, dalej nie pójdziemy. ...
Czy zgadzamy się w takim razie, że bez uwzględniania jakiś spraw, które rzekomo nastąpią (długo) po mojej naturalnej śmierci "odkupywanie grzechów" nie ma żadnego sensu, czy tak ?
cezary123
zaufany użytkownik

Ma sens dla tych, którzy przed nami odeszli i odchodzą w tej chwili. Nie tylko dotyczy to tego co ostatecznie będzie po naszej własnej śmierci. Wtedy już będzie pewność, nie tylko wiara.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

cezary123 pisze:Ma sens dla tych, którzy przed nami odeszli ...
Przypominam, że mówię o sobie i jeżdżeniu na gapę, a nie o rzekomych sumieniach tych, którzy przestali istnieć. Bez włączania argumentów "pozaśmiertelnych" o żadnym "odkupywaniu" mojego grzechu jazdy na gapę nie może być mowy, czy tu mamy zgodę ?
cezary123
zaufany użytkownik

Nie do końca. To nic, że nie znamy rachunków wszystkich grzeszników i dobroczyńców- naszych bliźnich.Tak samo oni nie znają naszych dobrych czy złych suwerennych decyzji.
Ten sam Bóg co Nasz je rozlicza i pomimo śmierci ich wszystkich to samo istnienie z konsekwencjami ich istnień nadal do chwili obecnej trwa.
U wierzących nazywa się to Mistyczne Ciało Chrystusa.
Zgodzilibyśmy się, gdybym był ateistą i nie widział sensu ani możliwości takiego ogólnego obiegu dobra i zła pomimo śmiertelnego nieistnienia jednostek wśród wszystkich istniejących równych ze mną w istnieniu ludzi żywych i już umarłych.
A nie mogę być ateistą, bo nie widzę wytłumaczenia nieistnienia pośmiertnego wszystkich zmarłych. Przecież nikt jeszcze nie doświadczył nieodwracalnej nieskończonej nicości, chyba, że ja. A jak widać - niewątpliwie nic takiego nigdy jeszcze nie nastąpiło. :wink:
Chyba coś jest w tym "Bogu".
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

cezary123 pisze:... Zgodzilibyśmy się, gdybym ... nie widział sensu ani możliwości takiego ogólnego obiegu dobra i zła ...
Mówiąc o "ogólnym obiegu dobra i zła" masz, jak rozumiem, na myśli te rozrachunki "pozaśmiertelne", tak ?
Twoje stanowisko brzmi więc mniej więcej tak: "Zgodzilibyśmy się z tym co piszesz, ale ja nie mogę oderwać się od uwzględniania tych spraw "pozaśmiertelnych". - Czy tu mamy zgodę ?
cezary123
zaufany użytkownik

Na to mamy zgodę.
A nie mogę oderwać się od rozrachunków pozadoczesnych bo podczas mojego nieprzerwanego jeszcze nigdy na zawsze istnienia "stały się" naprawdę nieodwracalne śmierci milionów równych mi istnień. To już są porachunki pozaśmiertelne Dobra i Zła, chociaż finał ostateczny będzie po mojej własnej śmierci. To jest Tajemnica i jeden z powodów wiary w Boga.
RoBug
bywalec

bardzo podoba mi sie jak twierdzisz, ze "dusze" z pewnoscia istnieja po smierci, bo jeszcze zadna dusza nie udowodnila, ze po smierci przestala istniec.

ciekawe jak mialaby to zrobic?

korzystajac z tej logiki: znajdz niemą osobe i kaz jej powiedziec, ze nie jest w stanie mowic.

albo pogadaj ze swoim prawnukiem o wyborze kierunkow studiow i zdaj relacje
cezary123
zaufany użytkownik

RoBug pisze:bardzo podoba mi sie jak twierdzisz, ze "dusze" z pewnoscia istnieja po smierci, bo jeszcze zadna dusza nie udowodnila, ze po smierci przestala istniec.

Naszym wspólnym istnieniem/nieistnieniem teraz.
Nic nie wiadomo, a ateiści są już tak pewni, że z powodu ustania życia i rozpadu organizmu ktoś taki jak my zapadł się na wieki w beznadziejną nicość. A nasze istnienie "nie" skończone teraz to co? :wink:
RoBug
bywalec

yhm. czyli moje nieistnienie jest dowodem na moje istnienie?
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

RoBug pisze:bardzo podoba mi sie jak twierdzisz, ze "dusze" z pewnoscia istnieja po smierci, bo jeszcze zadna dusza nie udowodnila, ze po smierci przestala istniec.

np. tak

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... lg&cad=rja

tylko nie pisz że to były halucynacje wzrokowe albo głosy bądź doznania sensoryczne

i tu ciekawosta np doznania sensoryczne to opis naukowy z tamtego świata z NIE WIARĄ że pochodzi z tamtego świata tumany z wysokim IQ
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”