Stara wiedza z starych książek
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Stara wiedza z starych książek
Coraz więcej jest osób chorych w Polsce.... Coraz większe kolejki do lekarzy.... Każdy wie, że w polskiej "służbie zdrowia" panuje bałagan i na pewno zdrowiu to nie służy....W takiej sytuacji ludzie coraz częściej sięgają po pomoc do starej sprawdzonej wiedzy na której nie dało się zarobić, ale na prawdę leczyła. Jak jakieś dobre sposoby dla zdrowia znacie to napiszcie. Dzielmy się ze sobą wiedzą i żyjmy szczęśliwie. 

Re: Stara wiedza z starych książek
Myślę że takie dobre sposoby dla zdrowia są zawarte w książeczkach Anthonego de Mello "Modlitwa Żaby" oraz "Modlitwa Żaby II". Z drugiej jednak strony mam jakąś taką "silną intuicję", że niezupełnie o to Ci chodziło, gdy zakładałeś ten wątek. 
Co do modlitwy zaby itp. to zachecam patrzyc z zabiej perspektywy, bo tylko na to stac nas - ludzi.
Polecam czytac Estetyke. Nie pamietam kogo ( Estraiher bodajze )
A na chorobe i smutek najlepsze jest pocieszenie.
Polecam czytac Estetyke. Nie pamietam kogo ( Estraiher bodajze )
A na chorobe i smutek najlepsze jest pocieszenie.

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jakiś czas temu znalazlem w antykwariacie książkę " Lecz się sam" czy jakoś tak.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę coś z niej przepisać. Są np. mieszanki ziołowe na masę dolegliwości.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę coś z niej przepisać. Są np. mieszanki ziołowe na masę dolegliwości.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ale moze chodzi o jakies mikstury np na przeziebienie :
to sok z cebuli z miodem,
sok malinowy do herbaty,
czosnek w duzych ilosciach,
pieprz dodawany do roznych rzeczy,
lipa...............................
moja sasiadka czesto parzy jakies ziolka i mi daje. Niektore dziwnie smakuja. Ale wiekszosc mozna znalezc w sklepach, w zielnikach.
A jak to o glowe chodzi, to nie wiem, spytam sie
to sok z cebuli z miodem,
sok malinowy do herbaty,
czosnek w duzych ilosciach,
pieprz dodawany do roznych rzeczy,
lipa...............................
moja sasiadka czesto parzy jakies ziolka i mi daje. Niektore dziwnie smakuja. Ale wiekszosc mozna znalezc w sklepach, w zielnikach.
A jak to o glowe chodzi, to nie wiem, spytam sie

jak ktos spiewa to niech wypije surowe jajko, moj dziadek tak robil bo spiewal w chorze

na wlosy - pokrzywa, skrzyp
a pokrzywa tez na bol - jak sie poparzysz to zapominasz, ze boli, chyba, ze boli bardziej
a pokrzywa tez na bol - jak sie poparzysz to zapominasz, ze boli, chyba, ze boli bardziej

Ale najgorsza mieszanka jaka pilam to herbata z rumem, mlekiem i posolona i poslodzona- masakra.
Robilam z kolezanka herbate po angielsku, trzeba ja bylo poprawic, bo byla niedobra, a wyszla jeszcze gorsza
Robilam z kolezanka herbate po angielsku, trzeba ja bylo poprawic, bo byla niedobra, a wyszla jeszcze gorsza

- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
... fajnie, jak jest to napisz na schizofrenie i jakiś dobry sposób na zdrowie ogólne, żeby się już nie rozdrabnieć na jakieś mniejsze dolegliwości - sposoby te będą dobre dla nas wszystkich. Jak nie ma wyszczególnionej schizofrenii, to coś dla psychiki, mózgu, .......... Miłego dniaKamil R J pisze:Jakiś czas temu znalazlem w antykwariacie książkę " Lecz się sam" czy jakoś tak.