100%
Moderator: moderatorzy
100%
Lekarz od 2 wizyt wystawia mi recepty na 100%.
Jak mam na to reagowac???? On mnie sprawdza czy robi eksperyment jakis? Jak ja zareaguje na to?
Jak mam na to reagowac???? On mnie sprawdza czy robi eksperyment jakis? Jak ja zareaguje na to?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Re: 100%
Ona nic nie mowi. Wczesniej dawala 30%. Nagle zaczela dawac 100%
O co chodzi????
Myslisz ze robi eksperyment jakis????
O co chodzi????
Myslisz ze robi eksperyment jakis????
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Zapytaj wprost!
-
- zaufany użytkownik
a czego tu się bać Ralfie jeśli masz rentę i jesteś ubezpieczony myślę że psychiatra nie może na 100% wystawić recepty wiem że 100% są tylko zastrzyki ale to wydatek z rzędu 50 zł niecałe....
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
A moze lekarka sprawdza czy wykupujesz wogule leki i czy sie odezwiesz jak cos jest nie tak?
AntonPawlowicz pisze:A moze lekarka sprawdza czy wykupujesz wogule leki i czy sie odezwiesz jak cos jest nie tak?
Wlasnie mi sie tak wydaje. Że ona mnie sprawdza :/ :/ :/ Ale ja sie boje odezwać :/ :/ :/
Miałem podobnie. Uważałem, że lekarz bierze udział w spisku :-(Ralf pisze:AntonPawlowicz pisze:A moze lekarka sprawdza czy wykupujesz wogule leki i czy sie odezwiesz jak cos jest nie tak?
Wlasnie mi sie tak wydaje. Że ona mnie sprawdza :/ :/ :/ Ale ja sie boje odezwać :/ :/ :/
PS. Może leki, które masz na recepcie wypadły z listy refundowanych???
Pamiętam, że nie tak dawno np. Decaldol był bezpłatny, a teraz kosztuje 35 zł.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Ralfie, chlopie, masz 30 lat i boisz lekarce powiedziec, ze robi z Ciebie jajo? Wez sie chlopie w garsc i walcz o swoje! 

- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Ale o jakich lekach piszesz? Neuroleptykach, antydepresantach? Bo to całkiem inaczej w przypadku jednych i drugich wygląda. Nie wiem czy to prawda, ale właśnie podobno weszły przepisy znacznie ograniczające "dobrą wolę" lekarzy w kwestii wypisywania zniżek. Dana choroba, na którą ma być zniżka musi być wyraźnie zdiagnozowana w kartotece.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
To jest kwestia dyskusyjna. Ralf tudzież Rudolf, pisząc o 30% zapłaty myślę masz na myśli antydepresanty, bo naeuroleptyki zawsze były albo na P (czyli faktycznie na ryczałt) albo na R czyli ryczałt czyli 3,20 względnie, przejściowo, 6,40, albo 14,90 (czy ileś tam - jakoś tam to się zmieniało na przestrzeni reformy i wprowadzania zamienników). Jeśli masz w karcie wpisaną głównie i z grubsza schizofrenię, to być może rzeczywiście lekarka stwierdziła, że nie może się mijać z tym, co wpisuje w karcie i nie masz zaburzeń lękowych, kompulsywnych czy depresji, a na te jest zniżka na antydepresanty wszelkiej maści. Może daleko się posunę, ale też bym nie powiedział, że cierpisz na zaburzenia lękowe lub depresyjne.
I stąd odebranie Ci zniżki na seronil czy inny zamiennik, który kosztuje na 100%, uwaga, 16,86 PLN - to chyba nie tragedia.
Ja bulę setki za neuroleptyki, bo mam wpisane jednak borderline. Za to mam zniżki na leki antydepresyjne, bo mi dolega wiele objawów z zakresu lękowo-depresyjnych.

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Tylko citalopramu i escitalopramu nie refundują w ogóle.
Powinieneś zapytać lekarkę o przyczyny braku zniżki. Leki przeciwdepresyjne są na zniżkę w przypadku wszelkiej prawie maści zaburzeniach lękowych i przy stanach obniżonego nastroju (depresji). Ale pisałem Ci, że za seronil znaczy fluoksetynę nie dopłacasz strasznie dużo.
http://bil.aptek.pl/servlet/pacjent/lis ... LL=6733712
W przypadku najtańszego zamiennika Fluxemed, jeśli bierzesz 40 mg, za 30 dniową kurację płacisz koło 30 zł.
Za Andepin 36 zł.
Seronil i Bioxetin wychodzą znacznie drożej, odpowiednio 50 i 58 zł.
Z kolei na 30% wygląda to tak:
http://bil.aptek.pl/servlet/pacjent/lis ... LL=3724601
Powinieneś zapytać lekarkę o przyczyny braku zniżki. Leki przeciwdepresyjne są na zniżkę w przypadku wszelkiej prawie maści zaburzeniach lękowych i przy stanach obniżonego nastroju (depresji). Ale pisałem Ci, że za seronil znaczy fluoksetynę nie dopłacasz strasznie dużo.
http://bil.aptek.pl/servlet/pacjent/lis ... LL=6733712
W przypadku najtańszego zamiennika Fluxemed, jeśli bierzesz 40 mg, za 30 dniową kurację płacisz koło 30 zł.
Za Andepin 36 zł.
Seronil i Bioxetin wychodzą znacznie drożej, odpowiednio 50 i 58 zł.
Z kolei na 30% wygląda to tak:
http://bil.aptek.pl/servlet/pacjent/lis ... LL=3724601