amisulpiryd czy sulpiryd?
Moderator: moderatorzy
amisulpiryd czy sulpiryd?
Od dłuższego czasu biore sulpiryd dobrze na mnie działa i jest to najlepszy lek jaki brałem ale są pewne objawy uboczne potęcja słabsza i problemy z nauka i przyswajaniem wiedzy chciałbym się dowiedzieć czy gdybym przeszedł na amisulpiryd te objawy ustąpią albo trochę się zmniejszą?
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Re: amisulpiryd czy sulpiryd?
Lekarze twierdzą że amisulpiryd(czyli solian) to ulepszony sulpiryd. Bo są bardzo do siebie te leki podobne.
Ja od siebie moge tylko dodać że nie lubie ani sulpirydu ani amisulpiryd gdyż obydwa te leki powodują bardzo silną sedacje, prawie jak depresja. Ale są napewno ludzie którym te leki odpowiadają.
Ja od siebie moge tylko dodać że nie lubie ani sulpirydu ani amisulpiryd gdyż obydwa te leki powodują bardzo silną sedacje, prawie jak depresja. Ale są napewno ludzie którym te leki odpowiadają.
Jestem zdecydowanie za sulpirydem. Na solianie miałem potężne lęki, a także dyskinezy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Sulpiryd a solian to tak jak hasz w porownaniu z heroina 100% czystosci, albo maluszek z tirem, niby to to samo, ale o niebo mocniejsze. Nie radzilbym przechodzic na solian jezeli sulpiryd pomaga. Sulpiryd to znacznie prostszy lek, mniej toksyczny, slabszy, przez co zazywajac go duzo bardziej czlowiek pozostaje soba, a duzo mniej sa przytlumione zmysly. Zeby nie bylo ubocznych nie warto zwiekszac dawki, a gdy organizm sie dostosuje problemy z potencja znikna, a nawet bardzo czesto wzrasta onie niewspolmiernie. Warto tez zazywac Aspargin przy Sulpirydzie, gdyz lek ten bardzo mocno wyplukuje magnez i potas,a Aspargin go uzupelnia, jest bez recepty, koszt 3zl. Jeszcze jedna kwestia, jak sie zacznie brac solian to niema juz odwrotu, ten lek sie nie odstawia, ani sie go nie zmienia, wiadomo, mozna probowac, ale wtedy juz zawsze sa problemy i jest zle.
Co masz na myśli?AntonPawlowicz pisze:Jeszcze jedna kwestia, jak sie zacznie brac solian to niema juz odwrotu, ten lek sie nie odstawia, ani sie go nie zmienia
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Anton, chyba ci się pomyliło z klozapiną. Bo lekarze twierdzą że jak klozapol na kogoś działał dobrze i istnieje potrzeba zamiany go na innych(np. z powodu zbyt dużych ilości białych krwinek) to wtedy po zamianie klozapolu na inny lek ciężko jest ustawić leczenie.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Tomsul, nie to mialem na mysli. Dyskutowalismy z moim doktorem i zdradzil, ze u wiekszosci pacjentow, po zamianie solianu na inny lek wystepowalo mocne pogorszenie stanu psychicznego, az do hospitalizacji. Bole glowy, leki, nawroty wytepowaly ciagle na przestrzeni miesiecy, wyjsciem bylo ponowne podanie solianu, jedynie w zmniejszonej dawce, aby wyeliminowac skutki uboczne, w postaci tycia, ginekomastii lub obnizenia libido, ze zgledu na ktore lek byl zmieniany. Poprawa nastepowala podobno natychmiastowo.piotr6 pisze:Co masz na myśli?AntonPawlowicz pisze:Jeszcze jedna kwestia, jak sie zacznie brac solian to niema juz odwrotu, ten lek sie nie odstawia, ani sie go nie zmienia
Moja poprzednia lekarka nie zgadzala sie na zapisanie mi tego leku kategorycznie, akurat wtedy wszedl na rynek i byl w procesie zatwierdzania refundacji. Twierdzila, ze jest za slabo przebadany i straszliwie mocny, nie podobne to do lekarzy, ale przyrownala go do heroiny. Oczywiscie zmienilem lekarza i postawilem na swoim, biore solian juz od ponad 3 lat i czasem mysle sobie czy nie lepiej bylo pozostac przy sulpirydzie. Jak nie biore solianu przez kilka dni calkowicie sie rozkladam wiec nawet juz nie probuje majstrowac z odstawianiem. Jak bralem sulpiryd czy inne leki po odstawieniu zaczynala sie depresja, ale na wlasciwa psychoze czekalo sie nieraz miesiacami, obecnie tak jak mowie to kwestia kiklu dni.
A jak jest z tyciem po tych dwóch lekach?
- maniek123
- nadużywający
- Gadu-Gadu: 560878
a wlasnie AntonPawlowicz masz tu racje. ja jak proboje zmniejszyc solian dawke to poprostu nie dam rady zaczyna glowa bolec itd bardzo ciezko jest go odstawic ale to jest naprawde GENIALNY lek i najlepszy jaki w zyciu bralem prawie nie ma zadnych skutkow ubocznych
bylem juz na pieńku siedmiu piekieł ale teraz chyba nawet sie nie spoce...instruktor kulturystyki i fitnesu pozdrawiam. IMPOSSIBLE IS NOTHING. najsilniejsi przetrwają slabi się powoli wykruszają...
Sulpiryd jest teoretycznie lekiem, po którym powinno się tyć, jednak ja go biorę i nie powodował on u mnie przyrostu masy ciała. Po solianie schudłem z 3-4 kg, ale był to najgorszy lek, jaki brałem i musiałem go zmienić.
- Kot w butach
- zaufany użytkownik
Anton, czyli twierdzisz ze nie mozna odstawiac solianu?
Ja biore solian i troche mnie ta informacja zmartwila.
Jak to w koncu jest z tym odstawianiem solianu?
Ja biore solian i troche mnie ta informacja zmartwila.
Jak to w koncu jest z tym odstawianiem solianu?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Ponoc jest to mozliwe, moi sie nawet udalo. Mnie nie.
Re: amisulpiryd czy sulpi
Tez mine ta wiadomosc zmartwila ale odstawilam klozapine I zmienilam NA solian. Nic mi sie nie stalo, choc pierwszy tydzien byl dziwny. PO solianie czuje sie ospala. Moj lekarz chyba nie zabadzo Lubi solian byl troche zdziwiony jak wybralam go zamiast flupentixolu ktory on mi zaoferowal.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Nie lubi bo to nowy lek, widocznie za tamten dostaje wieksza kaske od firmy. Jaka bierzesz dawke? Usypia tylko z poczatku, pierwsze trzy tygodnie max.
nie sadze ze kaske bierze jest ponoc dobry szef. Zarabia 120 tys funciakow na rok wiec pewno ma w dupie lapowki. Ludzia z jego zespolu zabronil nawet chodzic ponoc na imprekzki organizowane przez firmy farmaceutyczne. Jak zobaczylam u mojej social worker kalendarz z respiredonu od razu zapytalam go o to i byl oburzony. Pozatym klozapol jest za darmo dla wszytskich w UK za reszte trza placic, ale ceny lekow dla kazdego sa takie same.
Jestem na 200mg solianu wszytko jest ok ale jestem troche przydzumiona. Biore go juz od czerwca tylko przez miesiac odstawoialalm klozapine i bylam na 2. NA 100 mg solianu czulam sie fatalnie jakbym miala depresje.
Jestem na 200mg solianu wszytko jest ok ale jestem troche przydzumiona. Biore go juz od czerwca tylko przez miesiac odstawoialalm klozapine i bylam na 2. NA 100 mg solianu czulam sie fatalnie jakbym miala depresje.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Ahaa, mnie nie chodzilo o lapowki, istnieje mechanizm, legalny, lekarze zapisuja pewne leki, otrzymuja za to pieniadze, sa umowy z firmami farmaceutycznymi, przychodza przedstawiciele do danego lekarza i zalatwiaja formalnosci, przynajmniej u nas tak jest, moze w UK jest inaczej, w sumie to sie nie orientuje.
Czyli dawka 100 jest za mala dla Ciebie. Po takim czasie juz nie powinna usypiac, ale kazdy organizm jest troche inny, pij zielona herbate, bardzo orzezwia i mocno pobudza, tylko wylacznie lisciasta. Zazywaj tez solian wylacznie osobno od jedzenia z jednogodzinna przerwa.
Czyli dawka 100 jest za mala dla Ciebie. Po takim czasie juz nie powinna usypiac, ale kazdy organizm jest troche inny, pij zielona herbate, bardzo orzezwia i mocno pobudza, tylko wylacznie lisciasta. Zazywaj tez solian wylacznie osobno od jedzenia z jednogodzinna przerwa.
OK dzieki za porade:-)
Ja wolę Sulpiryd. Na Solianie miałam depresję,psychiatra mi mówiła: jak to,przecież ma aktywizować. A ja wtedy jeszcze nie wiedziałam o możliwości zmiany leków,testowania i łykałam ten Solian,aż się z łóżka podnieść nie mogłam,a jak się podniosłam,to myślałam w czarnych barwach. Na Sulpirydzie jest ok,ale dostałam go po przebytej manii,gdzie nastrój miałam wyraźnie podkręcony. Tak się zastanawiam,czy to ma znaczenie.Jednak - nie narzekam.