Szymon Hołownia kontra Święty Rycerz Inkwizycji

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Szymon Hołownia kontra Święty Rycerz Inkwizycji

Post autor: Kamil Kończak »

Jeden z bardziej ciekawych fragmentów obnażających prawdziwego katolika.

Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
niewazne
zaufany użytkownik

Re: Szymon Hołownia kontra Święty Rycerz Inkwizycji

Post autor: niewazne »

Jakis czas temu to ogladalam. Warto obejrzec, Cejrowski go zmiazdzyl wiedza, spokojem i opanowaniem.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ciekawa interpretacja. Chyba swoim zacofaniem :) Uwielbiam te słowa "zmiażdżył", "zniszczył".

I tak jestem pod wrażeniem opanowania pana Hołowni.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Nie przepadam ani za Cejrowskim ani za Hołownią.
Wolałbym obejrzeć jakąś dyskusję Ratzingera z protestantami lub prawosławnymi.
niewazne
zaufany użytkownik

Jakim zacofaniem, bronil swoich pogladow. Holownia probowal zalagodzic sytuacje, a Cejrowski za wszelka cene chcial pokazac, ze za nim nie przepada.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Każdy widzi co chce - Cejrowski w ogóle nie podjął żadnej rozmowy. Dlatego nie wiem po co tam przyszedł.
Wyszedł brak kultury. Chłopina nawołuje aby z bronią stać przed klinikami aborcyjnymi.
Mentalne średniowiecze.

Oglądałem wczoraj na yt pragram Cejrowskiego sprzed lat. "Wc kwadrans". Gościem był Owsiak.
Na końcu Cejrowski zaczął szarpać kanapę na której siedział Owsiak, prawie go przewracając.
Zwykły prostak, który wyraża poglądy albo innych prostaków bądź po prostu ludzi zagubionych.

Jak go ładnie podsumował Hołownia "język może być prosty a nie prostacki".
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2012 12:50 am przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

niewazne pisze:Holownia probowal zalagodzic sytuacje, a Cejrowski za wszelka cene chcial pokazac, ze za nim nie przepada.
to w jakim momencie Cejrowski miażdzy Hołownie? Bo nie rozumiem ;)
niewazne pisze:Jakim zacofaniem, bronil swoich pogladow
ano zacofaniem, nie idąc na kompromisy (jak widać pan Cejrowski ma z tym problem na wielu płaszczyznach) kończy się kamieniując ludzi. Kto się uważa za osobę, która ma do tego prawo na pewno nie jest katolikiem.
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Cejrowski jest nawiedzony.
Przesłuchałam dwa fragmenty tej rozmowy. Nie wiem za bardzo o co chodzi, ale wypowiedzi Cejrowskiego są poniżej pewnego poziomu. Odnoszę wrażenie, że on jest trochę zagubiony w tym swoim fanatyzmie. Ale ma dobre intencje, jest szczery i gorliwy w swojej wierze - takie osoby są najbardziej narażone na fanatyzm.
niewazne
zaufany użytkownik

Kamil mysle, ze chcial pokazac, ze dla katolika w sprawie aborcji nie powinno byc "negocjacji", o ktorych wspominal Holownia. Sama bylam zdziwiona, ze Holownia wielki katolik promowany przez TVN chce cos negocjowac w sprawie aborcji. Dla osoby uwazajacwej sie za katolika kwestia ta nie powinna podlegac negocjacjom. Nie wiem jak Cejrowski zachowuje sie w innych programach, bo ogladalam jedynie ten z jego udzialem, ale mi sie nawet jego arogancja podobala :lol:
Clamo pisze:
niewazne pisze:Jakim zacofaniem, bronil swoich pogladow
ano zacofaniem, nie idąc na kompromisy (jak widać pan Cejrowski ma z tym problem na wielu płaszczyznach) kończy się kamieniując ludzi. Kto się uważa za osobę, która ma do tego prawo na pewno nie jest katolikiem.
Kompromisy w sprawie aborcji w kosciele katolickim? Nie ma takowych.
A Holownia jest katolkiem jesli chce negocjowac w sprawie aborcji? Cejrowski mowil jasno, dla Boga jest tak albo nie, nie ma negocjacji w sprawie aborcji. Tak tez uwaza kosciol katolicki. Czy to jest zacofanie skoro chce przestrzegac zasad jego kosciola i wyznania. Wedlug mnie jest odwazny, bo publicznie wypowiada poglady, ktore wielu osobom sie nie podobaja. A jakim jezykiem sie posluguje to juz inna bajka.
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

niewazne pisze: A Holownia jest katolkiem jesli chce negocjowac w sprawie aborcji?
Z tego co zrozumiałem, to nie to że chce, ale uważa, że zachodzi taka potrzeba, że to jest mniejsze zło.
niewazne pisze: Kompromisy w sprawie aborcji w kosciele katolickim? Nie ma takowych.
Dlatego KK nie powinien mieć w tej sprawie liczącego się zdania.
niewazne pisze: Czy to jest zacofanie skoro chce przestrzegac zasad jego kosciola i wyznania.
jeżeli zasady te są zacofane to tak, jest to zacofanie :)

Kościół na przestrzeni lat ewoluował i ewoluuje. Czego się dopuszczał każdy wie. Niestety nadal w wielu kwestiach jest zwyczajnie zacofany i przynosi więcej szkody niż pożytku.
-Oscar Levant
niewazne
zaufany użytkownik

Ok, wiec Holownia chce byc katolikiem, ale przy okazji naginac zasady kosciola katolickiego. Dla mnie troche sie to wyklucza. Dlatego bardzo podobala mi sie riposta Cejrowskiego, ktory stanowczo mowi, ze jest tak albo nie, nie ma nic posrednio w religii katolickiej w kwestii aborcji.

Wedlug mnie nie chodzi o zacofane zasady i zacofanie, jak to mowisz Clamo, raczej to jest kwestia wiary i wyznania. Jesli ktos uwaza sie za katolika, powinien przestrzegac zasad panujacych w kosciele. Nie moze tworzyc nowoczesnych praw.
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

niewazne pisze:Jesli ktos uwaza sie za katolika, powinien przestrzegac zasad panujacych w kosciele.
czyli dobry katolik to niemyślący katolik? Taki bezwolny golem, przyjmujący wszystko bezkrytycznie? Stąd też wiele odłamów od Kościoła, a możnaby tego uniknąć, po prostu dając ludziom możliwość samodzielnego myślenia i nie zamykania się na nie. Kiedyś ksiądz msze odprawiał tylko po łacinie, odwrócony tyłem - wszystko inne było nie do pomyślenia - a teraz? Kościół poszedł po rozum do głowy i msze są bardziej przystępne dla szarego wyznawcy.
Nie rozumiem dlaczego KK mógł powybierać sobie Ewangelie, odrzucając to co im nie pasuje, a nie może dojść do porządku dziennego wraz z idącym naprzód światem.
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oboje mało co zrozumieliście jak widać. Trzeba po prostu nie umieć słuchać żeby dojść do stwierdzenia, że Hołownia jest za aborcją...

Szkoda czasu na rozmowę jeśli ktoś ma klapki na oczach.

Nieważne - katolicy tkwią w mentalnym średniowieczu bo to, że oni nie zgadzają się na aborcję nie ma nic do rzeczy. Sami mogą przestrzegać swoich zasad i z kulturą głosić je w społeczeństwie.

Nie ma jednak zgody na agresywną propagandę i szantaż. W społeczeństwie żyją także ludzie, którzy mają inne poglądy.

Sam jestem przeciwko aborcji ale ja nie mam nic do gadania. Mogę sobie pisać a ludzie o innych poglądach i tak zrobią to co będą chcieli. I powinni mieć do tego prawo. Moim zdaniem prawo nie powinno być zmieniane choć czyiś sprzeciw i tak nic nie pomoże.

Krucjaty katolików wyrządzają jeszce więcej szkód.
Agresja rodzi agresję. Nikt nie chce słuchać nawiedzionych ludzi, którzy twierdzą, że wypełniają w ten sposób nakazy samego Boga, który jest miłością.

Zło tworzy właśnie Kościół - to moralność katolicka produkuje ateistów albo ludzi, którzy kompletnie w nic nie wierzą. Czas to przyjąc. Bo zachowania anyklerykalne nie wyniakają z nienawiści do Boga ale z nienawiści do kleru, który od setek lat terroryzuje ludzi strachem a jednocześnie mówi o Bogu miłości.

No ludzie - żyjemy w XXI w- a jacyś egzorcyści polscy mówią aby modlić się o to aby wysiadł prąd na koncercie Madonny. No, po prostu w głowie się nie mieści.

Nie będę katolikom tlumaczył sztuczek kleru bo i tak do nich nic nie trafi.

Oni są twórcami zła. Oni tworzą określone reakcje w społeczeństwie i biorą je za działanie Szatana.

Stworzyli cały system iluzji, który napędza ich kieszenie.
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2012 3:56 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 2 razy.

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Kamil R J pisze:Oboje mało co zrozumieliście jak widać.
Uzasadnij.
Kamil R J pisze:Trzeba po prostu nie umieć słuchać żeby dojść do stwierdzenia, że Hołownia jest za aborcją...
to chyba nie do mnie ;)
Kamil R J pisze:Szkoda czasu na rozmowę jeśli ktoś ma klapki na oczach.
jeżeli to o mnie, to ogarnia mnie pusty śmiech.
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Clamo - Hołownia nie użył nigdzie sformułowania "mniejsze zło".

Na prawdę - słuchanie ze zrozumieniem :)

Mówił o tym, że jego marzeniem jest aby było inaczej, aby aborcja została zakazana ale w społeczeństwie żyją także inni ludzie.

Dla Cejrowskiego taka postawa jest już negocjacją bo prawdziwy katolik powinien wziąść spluwę i okupować klinikę aborcyjną nie pozwalając na to aby wchodzili tam lekarze - mordercy.

No i to jest jasne przedstawienie sytuacji co jest negocjacją a co jest ucieleśnieniem poglądów Cejrowskiego.

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Kamil R J pisze:Clamo - Hołownia nie użył nigdzie sformułowania "mniejsze zło".
przyznaję, ja to dopowiedziałem :mrgreen:

Odnośnie samej aborcji - ja uważam, że ludzie powinni mieć wybór. Życie pokazuje, że zakaz aborcji doprowadza do sytuacji, gdzie porzuca się nowonarodzone dzieci, i nie mam tu na myśli szpitali. No i co z takim banalnymi przykładami, jak gwałty? Czy kobieta ma ryzykować utratą zdrowia a nawet życia, aby owoc takiego gwałtu w bólach urodzić? Nikt mi nie powie, że to dziecko będzie kochane jak każde inne. Dziecko, jak dziecko - pewnie, tylko, że niechciane przez nikogo i zrodzone w nienawiści i krzywdzie. Owoc gwałtu. Ja bym nie chciał takim się urodzić.
-Oscar Levant
cezary123
zaufany użytkownik

Clamo pisze: Ja bym nie chciał takim się urodzić.
To byś nie istniał wcale przez ten czas kiedy my wszyscy cieszylibyśmy się istnieniem :lol:
A przecież mnóstwo jest takich zabitych ludzi obecnie, kiedy Ty cieszysz się rzeczywistością. Na świecie jest mnóstwo długów moralnych, duchowych i to wiecznych. Nie jest tak ładnie jak chcą racjonaliści - materia i koniec.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Mam nadzieję Cezary, że nie ma Cię w mojej lodówce :)

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:?
Żart, żart ! :) A tak swoją drogą Cezary to Ty jesteś w ogóle pewien, że to Ty otwieszasz codziennie oczy hehe? :)

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”