Za stary na pracę na etacie

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Za stary na pracę na etacie

Post autor: redaktor »

Jaką pracę może wykonywać osoba w wieku 36 lat, która nigdy nie pracowała na etacie i ma w CV same zlecenia i wolontariaty ??.

Chyba jest za stara na pracę na etacie :evil: . Teraz praca jest tylko dla młodych, do 35 roku życia, a potem won...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Za stary na pracę na etacie

Post autor: moi »

Sama mam podobną sytuację. Prawie cały czas pracowałam na umowy-zlecenia, autorskie i o dzieło. Etat był kiedyś, dawno temu. Od pół roku bezskutecznie szukam pracy.
Wiele osób jest obecnie w podobnej sytuacji. Bez szans na emeryturę i zasiłek chorobowy w razie utraty zdrowia.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

Czyli do PFRON- u/PUP- u/ZUS- u i prosić o dofinansowanie na własną firmę/plus czasowe umorzenie opłat...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Może zwrócić się o bezzwrotną dotację. Na pewno dają takie w PUP-ie. Trzeba tylko przez rok utrzymać się na rynku pracy. Pieniędzy z dotacji nie możesz przeznaczyć na opłacanie składek - na te musisz zarobić sam. Trzeba mieć dwóch żyrantów i dobry biznes plan. Wykonalne.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

Chciałem założyć firmę edukacyjną ( edytowanie artykułów, korekty, tłumaczenia, pisanie artykułów, przepisywanie tekstów, research, badania genealogiczne, korepetycje itp. ). Tyle... że to może być działalność sezonowa i nieregularna...

Co wtedy ??. Może lepiej pozostać freelancerem ??. No, bo jak mam dopłacać do firmy, to może być działalność deficytowa...

Biznesplan... to da się zrobić. O pożyczkę można się zwrócić także np. do Funduszu Mikro.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jak nie zaryzykujesz, to się nie dowiesz.

Pozdrawiam.m.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja też z trwogą myślę o tym, że bliżej mam do 30-tki niż do 20-tki i wiem, że na pewne rzeczy jest już za późno. Jeśli w najbliższym czasie nie zacznę normalnej pracy na etacie, w niedługiej przyszłości będzie ciężko. Żyję z dnia na dzień, nie mam odłożonych żadnych pieniędzy, nie mogę chorować, bo znowu znajdę się na utrzymaniu rodziców. I nie mogę chorować, bo nie zarobię na swoje utrzymanie.
redaktor
bywalec

OK. Zaryzykuję.

A da się to pogodzić z etatem w wydawnictwie/agencji reklamowej ??.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jeśli chcesz dotację z PUP-u to musisz mieć status bezrobotnego.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

moi pisze:Jeśli chcesz dotację z PUP-u to musisz mieć status bezrobotnego.

Pozdrawiam.m.
Czyli poszukać jakichś innych źródeł finansowania ??.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A dlaczego nie chcesz się zarejestrować jako bezrobotny? Próbuj tu i w PFRON- ie, jeśli masz/będziesz miał przyznany stopień niepełnosprawności.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

moi pisze:A dlaczego nie chcesz się zarejestrować jako bezrobotny? Próbuj tu i w PFRON- ie, jeśli masz/będziesz miał przyznany stopień niepełnosprawności.

Pozdrawiam.m.
Zarejestrowałem się wczoraj u siebie w UP jako poszukujący pracy. . Rencista nie ma statusu bezrobotnego.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A to nie wiem, czy będziesz mógł się starać o tę dotację. Wydaje mi się, że ona jest przeznaczona dla osób op statusie bezrobotnego. Musisz się dowiedzieć.

Pozdrawiam.m.
zbysz66
bywalec

Post autor: zbysz66 »

Możesz wziąść środki na rozpoczęcie działalności gospodarczej z Pfron mając status osoby poszukującej pracę.Dają do 40000 zł na dwa lata ale przez te dwa lata musisz mieć działalność i płacić Zus. A potem jeśli Ci nie wypali to możesz się zwinąć z rynku nie musząc tych pieniędzy zwracać albo jak Ci dobrze pójdzie to dalej ciągnąć tylko musisz płacić około 1000 zł Zusu co jest mało realne.
Ja też jestem już za stary na pracę na etacie jestem przed 50 i mam rentę. Już nawet jej nie szukam bo stwierdziłem że nie ma sensu, nikt nie chciał mnie zatrudnić dlatego dorabiam sobie na umowę o dzieło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”