orzeczenie a praca
Moderator: moderatorzy
orzeczenie a praca
Zacząłem szukać pracy z wymaganym orzeczeniem, ale kilka razy dzwonili pytali, jaka choroba (schizofrenia) i nie oddzwaniali. Nie wiem co mam robić... Czuję się dyskryminowany. Nie wiem czy wpisywać, że mam orzeczenie w CV, czy nie. Mam wyższe wykształcenie (licencjat), ukończone kursy. Pracowałem w CATI, jako ankieter, w księgarni, w hurtownii. Ale od dłuższego czasu nie mogę nić znaleźć. Chciałbym wreszcie mieć pracę, na miarę mojego wykształcenia.
- tom76
- zaufany użytkownik
Re: orzeczenie a praca
Nie musisz pracodawcy mówić że masz schizofrenie ani inną chorobę psychiczną.
Możesz powiedzieć że masz stopień niepełnosprawności ze względu na ogólny stan zdrowia.
Czasami pracodawca chętnie przyjmuje do pracy ludzi ze stopniem niepełnosprawności bo ma ulgi i dlatego dobrze jest tą informacje zamieścić w CV.
Możesz powiedzieć że masz stopień niepełnosprawności ze względu na ogólny stan zdrowia.
Czasami pracodawca chętnie przyjmuje do pracy ludzi ze stopniem niepełnosprawności bo ma ulgi i dlatego dobrze jest tą informacje zamieścić w CV.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Przecież na orzeczeniu jest symbol 2 - P, co oznacza choroby psychiczne. Lepiej powiedzieć, że się ma depresję czy nerwicę, a najlepiej to postarać się o pracę, nie wykorzystując w ogóle faktu niepełnosprawności. Po co o tym mówić?
Orzeczenie z ZUS czy z PCPR ?. Ja pokazuję orzeczenie z ZUS, bo na nim nie ma kompromitującej literki " P " ... .
Symbol 2-P jest na orzeczeniu z PCPR. Na orzeczeniu z ZUSU nie ma symbolu choroby. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....