Kiedy_może_lekarz_odstawić_leki_

Moderator: moderatorzy

Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Kiedy_może_lekarz_odstawić_leki_

Post autor: Psychodelik_euforii »

Witam pierwszy epizod miałem 3,5 roku temu i mam pytanie kiedy to lekarz może odstawić leki... bo sobię nie wyobrażam że mam je brać do końca życia :( :!: i biore je regularnie... aktualnie haloperidol i abilify objawów nie mam tylko brak motywacji nic sie nie chce.... miałem objawy perkinsononizmu efekt uboczny też tisercin po którym miałem tiki języka strasznie mnie zmuliło ale teraz jest dobrze... :!: słyszałem że po 5 latach można je dstawić jak sie nie miało w tym czasie psychozy ale czy to jest możliwe wogóle w schizofrenii przecież jeszcze nie wynaleźli leku który by cudownie ozdrowił nie w tym wieku chyba...! co wy o tym myślicie...! Życzę każdemu aby nie musiałbrać leków do końca życia :!: Pozdrawiam Ciepło***
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Kiedy_może_lekarz_odstawić_leki_

Post autor: hvp2 »

Teoretycznie lekarz może odstawić leki w kilka lat po dobrej remisji. Taka remisja to chyba dobre przystosowanie życiowe tj. praca, rodzina, przyjaciele, brak nawrotów. Jednak obecnie dominuje chyba tendencja trzymania pacjentów na dawkach podtrzymujących do końca życia.
Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Wczoraj byłem u lekarza i powiedział że remisja musi się utrzymywać 5 lat po 5 latach można odstawić leki jeśli coś po odstawieniu powróci schizo to do końca życia je trzeba brać :!: :!: :!: :!:
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

jamialam tylko jedna psychoze, od poczatku leczenia mialam zapowiedziane ze bede na lekach 5 lat.
ice queen
bywalec

Post autor: ice queen »

Hej zapraszam Cię tutaj
viewtopic.php?f=7&t=9476

Rozmawiałeś ze swoim lekarzem o podjęciu jakiejś terapii? Czy może bierzesz w takim czymś udział? Jeśli brakuje Ci pewności co będzie dalej ( w tym wątku dużo jest właśnie o tym), to myślę, że warto połączyć dobrze dobraną psychoterapią z procesem odstawiania leków. Będzie to dobra asekuracja psychiczna, może mniejszy stres, a przy okazji, jakby odpukać coś nie poszło, to ktoś może szybko zareagować i pomóc. Ale to tylko moje zdanie osoby patrzącej totalnie zboku :wink:
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Ice queen, z terapią w Polsce jest tak, że jeżeli Cię stać płacić kilkadziesiąt złotych raz w tygodniu, to uczestniczysz w terapii. Natomiast na nfz terapia jest dostępna raz na kilka tygodni. Jest tu wiele osób, które uczestniczą w terapii. Terapia po wyciszeniu objawów pozytywnych psychozy jest wskazana i wielu lekarzy oprócz farmakologii zaleca również terapię. Tylko, że jeżeli chce się mieć dobrą opiekę i psychologiczną i psychiatryczną w Polsce, trzeba mieć dużo pieniędzy. Kilka tygodni temu rozmawiałyśmy o tym z moja lekarką i doszłyśmy do smutnego wniosku, że jeżeli się nie ma pieniędzy, to trudno się leczyć. Ale o tym każdy chorujący wie. Po raz kolejny muszę ostudzić (zastanów się nad nickiem ;]) Twój rewolucyjny zapał.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
ice queen
bywalec

Hmmm, to Cię zaskoczę :wink: jutro jestem umówiona z panią psycholog kliniczną po poradę. Zaproponowała leczenie prywatne w lipcu lub jutro na nfz. Sama wyszła z inicjatywą, że lepiej na nfz, bo ma więcej wolnych terminów. Więc, myślę że to również kwestia dobrych chęci ze strony specjalistów, nie można wrzucić wszystkiego do jednego worka.

Czemu ice queen bo to zimna królowa, która zabrała mi chłopaka w swój świat...
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Czy pani psycholog kliniczna jest psychoterapeutą?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
ice queen
bywalec

Również, ma dwie specjalizacje.
Mieliśmy się tam zapisać we dwoje, ale nie zdążyliśmy...

Idę sama, bo muszę jakoś to ogarnąć i wiedzieć między innymi jak i czy w ogóle ja umiem mu bezpośrednio pomóc...
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Możesz mu pomóc, możesz go wspierać i nie wciskać ściemy, że wyzdrowieje. Natomiast mówić, że da się z tym żyć, funkcjonować, pracować, spełniać marzenia. Zachęcać do przyjmowania leków i do podjęcia terapii u psychoterapeuty, jak wyjdzie z psychozy.

A komu ta pani psycholog zaproponowała leczenie?
Jared Leto, 13.04.2014.
ice queen
bywalec

Aha, a jak on usłyszał od pierwszej psychiatry, która go leczyła, że 1/3 z tego wychodzi 1/3 sobie radzi, a 1/3 raczej kiepsko i to potwierdził drugi psychiatra i on wierzy, że może wyzdrowieć (ja mu tego nie powiedziałam, bo na początku nic o tej chorobie nie wiedziałam, sama myślałam, że to już przewlekła choroba), to mam mu teraz powiedzieć, słuchaj, to co przez 10 lat słyszałeś to nieprawda. Bo na forum piszą, że z tego i tak się nie da wyjść :)
Wolałabym tą kwestię zostawić indywidualnie. Dlaczego tak to piłujecie? Dałam w jednym wątku trochę nadziei tym, którzy może jej szukają, może bliskim, niekoniecznie chorym. Nie pisałam nic o tym, że mam skuteczną metodę i wyzdrowiejecie i Bóg wie co. Wiesz ile pytań na innych forach jest, moja mama jest chora, mój ojciec, brat, mąż, czy kiedykolwiek się to zmieni?
Może i nadzieja matką głupich, ale wiele osób z otoczenia oprócz niej nie ma nic...
Myślicie o swoich bliskich?
ice queen
bywalec

Dowodem na to, jest choćby ten blog, który znalazłam u Hani....
http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

ice queen pisze:Wiesz ile pytań na innych forach jest, moja mama jest chora, mój ojciec, brat, mąż, czy kiedykolwiek się to zmieni?
Może i nadzieja matką głupich, ale wiele osób z otoczenia oprócz niej nie ma nic...
Myślicie o swoich bliskich?
Lata temu czytałam wszystkie fora. Owszem zmieni się. Może być lepiej albo gorzej. To chyba jasne. Może być nawet bardzo dobrze, ale trzeba pamiętać o przyjmowaniu leków i terapii, wizytach u lekarza. Czytać o chorobie, starać się rozumieć objawy i wychwytywać sygnały ostrzegawcze.

Myślimy o swoich bliskich, bardzo często bez nich byśmy zginęli.
Jared Leto, 13.04.2014.
ice queen
bywalec

:wink:
co do pytania, komu psycholog zaproponował leczenie:
Na razie idę na konsultację, nie dało się tego obgadać przez tel. To mój pierwszy raz, chcę pomóc sobie to ogarnąć i pomóc jemu, zrobić krok w stronę terapii.
Ale jutro się okaże ile chcę, a ile mogę...
Muszę/Chcę jednak próbować :)
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

PO jakich 5 latach? :o Po pierwszej psychozie leki bierze się 1-2 lata, po drugiej 3-5lat a po każdej kolejnej conajmniej 5 lat. Ja po pierwszej psychozie leki bralam rok i to wystarczyło i gdybym nie "bawiła się" wellbutrinem to pewnie nie miałabym do tej pory nawrotu. :idea:
Psychodelik_euforii
zaufany użytkownik

Tak tylko ja miałem jeden okres psychotyczny który trwa już 3,5 roku :!: :!: :!: :!: :!: i co odstawie leki a głosy nie dadzą żyć heh... :lol:
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Nie no, jak nie ma remisji to się lekow nie odstawia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”