odstawienie leków

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

odstawienie leków

Post autor: dan »

Chciałbym sie zapytać jakie moga być konsekwencje przyznania się lekarzowi o odstawieniu leków na własną rekę? Czy może zakończyć również wizyty u psychologa? Wyrzucić mnie z gabinetu i kazać nie wracać? Nie mam pojęcia jak w takim wypadku jest... Ale to moja świadoma decyzja, rezygnuję z leczenia farmakologicznego jednak nie chce rezygnować z psychoterapii. Wie ktos może jak z tym jest?
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
_ragazza
zaufany użytkownik

Post autor: _ragazza »

Patrząc od tej drugiej strony to generalnie w zależności od charakteru tego lekarza maxymalnie na Ciebie nakrzyczy, chociaż wydaje mi się że to mało prawdopodobne. Wyrzucenie wg mnie nie wchodzi w rachubę. Raczej chyba się skupi na przyczynie takiej decyzji + ewentualnie wykładzik o alrternatywach/konsekwencjach. A zmuszać Cię do niczego nie ma prawa zgodnie zreszta z ustawą :P
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Wiem, że mnie nie może zmusić ;) tylko obawiam się, że odstąpi również od psychoterapii i ogólnie od kontroli i jakichkolwiek wizyt. Nie wiem... może tak zrobić, postawić takie ultimatum - albo leki albo nic?
Awatar użytkownika
_ragazza
zaufany użytkownik

Post autor: _ragazza »

Wydaje mi się, że nie bardzo może, ale w sumie to jestem niefachowa, więc wiesz :P Ale biorąc pod uwagę, że niektórzy są w ogóle ukierunkowani tylko na psychoterapię, ewentualnie w razie potrzerby minimalne dawki leków, to chyba istnieje taka opcja?
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Dan powiedz ze odstawiłeś leki wprost - ja tak zrobiłąm, lekarka na mnie nie krzyczała, tylko zapytała czy jestem świadoma tego, co oznacza odstawienie leków. I powiedziałą, gdyby zaczęło się coś dziać to mam natychmiast (nawet bez kolejki) zgłosić się do lekarza. A co do psychologa to jak zrezygnowałam z lekow automatycznie zrezygnowałam z terapii, ale kilka tyg pozniej przyszla psychoza i do du.. to wszystko. Ale nie bój się i powiedz lekarzowi prawde, to najwazniejsze. A jego reakcja zalezy moze od jego charakteru i doswiadczenia zawodowego. W kazdym badz razie nie boj sie!!!
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Kiepski pomysł z odstawieniem leków:)

A lekarz nic Ci nie zrobi, ewentualnie opier.... z psychoterapii nie zrezygnuje. Wiedz że sama psychoterapia nic nie zrobi bez farmakologii.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Ja uważam że to dobry pomysł, o wiele lepiej się czuję :) będę teraz prowadził zdrowy tryb życia i dbał o higienę psychiczną i nic sie nie powinno stać :)

Czyli jeśli nie może mi zabronić wizyt u psychologa to sie przyznam. Nie chce się tak ukrywać.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Dan życzę szczęścia na życiu bez leków :) Ale powiem ci szczerze, że ja juz na takie coś bym się nie odważyła 2 raz. Wolę brać leki do końca życia.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Co Cię Dan skłoniło do odstawienia leków?
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

dzieki Mandry! :)

Maser, lepsze samopoczucie bez leków, pozatym na lkekach zdarzało mi sie co jakis czas takie jakieś dziwne odloty, bardzo nie przyjamne. Kiedy przestałem brac leki jak ręką odjął. Pozatym na lekach sie palic chce ;) i w ogole to jest chemia
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Re:

Post autor: Jeżyk »

dan pisze: będę teraz prowadził zdrowy tryb życia i dbał o higienę psychiczną i nic sie nie powinno stać :)
Dan, czy dalej nie bierzesz leków?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Re: odstawienie leków

Dan nie chce odpowiedzieć , szkoda. Ja próbuje właśnie żyć bez leków- dopiero drugi tydzień. Zauważam znaczne polepszenie koncentracji. Czytam gazetę typu Newsweek czy Politykę od deski do deski ze zrozumieniem. Na lekach Polityka była dla mnie totalnie niezrozumiała. Język wydawał mi się za trudny.
Kolejna zmiana: przestałam tępo gapić się w telewizor, aby tylko zabić czas. Więc na razie same plusy. I znacznie więcej czytam wątków na forum- dotąd jakoś skupiałam się na sobie na swoim wątku osobistym nie patrząc co się wokół dzieje. Pojawiło się we mnie też pragnienie by pochodzić do pubu wieczorami w celu potańczenia. Nie pamiętam kiedy tańczyłam. Ale pamiętam, że kiedyś bardzo lubiłam tańczyć. Myślę że taniec wyzwala od negatywnych emocji. Taniec i muzyka- mój mózg na lekach całkowicie zamknął się na te dwie sfery.
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

Jeżyk oby tak dalej,ja boje sie odstawic leki,po zmianie lekow czuje sie gorzej,ale mam nadzieje,ze to sie poprawi
Fakt nie czytam gazet,bo nie rozumiem co czytam
Wczoraj ogladalam film co prawda po raz ktorys go widzialam,to pewnie dlatego kumam o co w nim biegalo
nie moge sie skupic na tym co ktos do mnie mowi,bladze myslami
moze kiedys uda mi sie odstawic leki,puki co biore
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
Akatosh
zaufany użytkownik

Post autor: Akatosh »

Jeżyk pisze:Dan nie chce odpowiedzieć , szkoda. Ja próbuje właśnie żyć bez leków- dopiero drugi tydzień. Zauważam znaczne polepszenie koncentracji. Czytam gazetę typu Newsweek czy Politykę od deski do deski ze zrozumieniem. Na lekach Polityka była dla mnie totalnie niezrozumiała. Język wydawał mi się za trudny.
Znam ten ból. Z tym że ja celem poprawy koncentracji nie odstawiłem leków całkowicie, tylko ograniczyłem sobie dzienną dawkę o połowę (z 32mg do 16mg Trilafonu). Nic nie ryzykuję, bo objawy przy każdej dawce są takie same - wiem, kuriozalnie to pewnie brzmi, może to dowodzić jedynie temu, że objawy chorobowe w moim przypadku to w rzeczywistości uzasadniona reakcja na stan faktyczny, słowem: jestem osobą zdrową, a to że ludzie mnie nienawidzą to nie żąden irracjonalny wymysł tylko prawda, ale skoro to "wiem", to w jakim celu w takim razie przesiaduję na forum dla schizofreników (to dobre pytanie ;) ) - a skoro mogę tym samym sobie poprawić koncentrację a właściwie wrócić do pierwotnego stanu, zanim jeszcze brałem medykamenty, to czemu nie spróbować? :)
Dla mnie dobra koncentracja to jeden z istotniejszych mierników dobrego samopoczucia. Umożliwia ona zajęcie się różnego rodzaju aktywnościami (czytanie ksiązki to też aktywność), które to z kolei są alternatywą dla "nicnierobienia" i popadania w coraz większy letarg. A to jest bardzo ważne, aby nie leżeć calutkie dnie do góry brzuchem tylko rozwijać własne pasje, zainteresowania właśnie poprzez uczestnictwo w tychże aktywnościach :)
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

zmniejszylam ilosc branych lekow,nie biore 1200 neurotopu tylko 600,i 4 tabletek tisercinu na 3 i czuje sie calkiem puki co niezle
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Po 6 tygodniach "bez leków" zaczęłam brać z powrotem ponieważ zaczęła mnie ogarniać jakaś ponurość olbrzymia. Na abilifach humor mam lepszy :D
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Podejmuję kolejną próbę odstawienia leków - dzień drugi BEZ LEKÓW.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Jeżyk zastanów się czy warto? Szkoda byłoby stracić, to co osiągnęłaś. Bez leków bardzo ryzykujesz. Poza tym leki odstawia się stopniowo. Powinno się to rozkładać na tygodnie albo miesiące.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Masz rację, mei, to bez sensu. Zapomniałam już jak mi źle było w szpitalu psychiatrycznym i stąd te myśli o odstawieniu. Czuję się dobrze na abilifach, odczuwam radość i smutek - emocje a nie jak ta roślinka poszpitalna. A schudnąć mogę poprzez ćwiczenia fizyczne i ograniczenie spożycia słodyczy i przed snem , tylko muszę się zawziąć. Na razie waga ciągle za duża, pomyślałam że jakby mi troszkę wróciła psychoza to bym mniej jadła i biegała wszędzie z jakąś misją do spełnienia- ale przecież psychoza nie może być metodą na schudnięcie. Bez sensu, głupie myśli przychodzą mi do głowy :oops:
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Wystarczy się zakochać i wtedy najprawdziwsza i realna misja spowoduje takie pozytywne skutki. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”