escitil
Moderator: moderatorzy
- Kot w butach
- zaufany użytkownik
Re: escitil
hej, ja go zazywalem do antydepresant podobno
na mnie nie dzialal chyba wcale, tzn tak jakby go nie bylo
mam jeszcze pol opakowania bo przestalem to brac
na mnie nie dzialal chyba wcale, tzn tak jakby go nie bylo

mam jeszcze pol opakowania bo przestalem to brac
A jak długo go brałeś?
- Kot w butach
- zaufany użytkownik
Bralem niecaly miesiac, mial mi pomoc na lęki spoleczne.
Ostatecznie na lęki spoleczne pomogl ketrel w dawce 200 mg na wieczor.
Escitil jest drogi, bo nierefundowany, ale czy pomaga na cos to nie wiem, za krotko go bralem, w kazdym razie na lęki spoleczne nie pomogl.
Ostatecznie na lęki spoleczne pomogl ketrel w dawce 200 mg na wieczor.
Escitil jest drogi, bo nierefundowany, ale czy pomaga na cos to nie wiem, za krotko go bralem, w kazdym razie na lęki spoleczne nie pomogl.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ja biore od 2 tygodni mozarin czyli escitolapramum. Na depresje pomógł ale narazie nie odczuwam działania anty lękowego. Mam silne napady lęku i licze że ten lek mi pomoże.
Ja w marcu też mam zamiar poprosić o ten lek i jestem ciekawy opinii. Jakie dawki bierzecie?

-
- zaufany użytkownik
Lek dobry ale zwiększa bardzo urojenia. Biore 10 mg.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
A brał ktoś to i citalopram? Jak wypada porównanie? Są podobne?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Ja brałem to i to. Po citalopranie miałem mniej urojeń niż po escitalopranie.
Właśnie wróciłem od psychiatry. Dała mi z zapasów listek escitalopramu pod nazwą Servenon. Na razie mam brać 5 mg. Zobaczymy, jak będzie z samopoczuciem.

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Moja lekarka twierdzi, że dawka 5 mg jest za mała, żeby poczuć działanie substancji czynnej - escitalopramum. Ale może w Twoim przypadku będzie inaczej.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
To jest w moim przypadku dawka początkowa. Psychiatra chce zobaczyć, czy nie będę źle reagował na ten lek. Jak wszystko będzie w porządku, to mi podwyższy do 10 mg.

-
- zaufany użytkownik
Ja na 5 mg czułem już poprawe samopoczucia tylko jak napisałem dostałem silnych urojeń i mam mieć lek zmieniany na coaxil.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
@tomsoul
A brałeś sertralinę (Zoloft, Asentra, Asertin, Stimulon...)? Jak z urojeniami po niej?
Ja teraz biorę i trochę zwiększyły mi się lęki w tym "te" lęki (choć z drugiej strony jest dobrze po tym leku), ale po citalopramie też tak miałem na początku wskutek czego musiałem zwiększyć dawkę Ketrelu. Tak sobie myślę, że przyczyną lęków jest niekoniecznie substancja, ale aktywność, jaką substancja wywołuje i rozszczepione uczucia (czyli takie jak zwykle :/) związane z ową aktywnością.
A brałeś sertralinę (Zoloft, Asentra, Asertin, Stimulon...)? Jak z urojeniami po niej?
Ja teraz biorę i trochę zwiększyły mi się lęki w tym "te" lęki (choć z drugiej strony jest dobrze po tym leku), ale po citalopramie też tak miałem na początku wskutek czego musiałem zwiększyć dawkę Ketrelu. Tak sobie myślę, że przyczyną lęków jest niekoniecznie substancja, ale aktywność, jaką substancja wywołuje i rozszczepione uczucia (czyli takie jak zwykle :/) związane z ową aktywnością.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Nie brałem żadnego z leków który opisałeś. Lekarze mówią że u osób które mają skłonności do urojeń to leki antydepresyjne mogą wywoływać jeszcze bardziej wzmożone urojenia.
Po escitalopramie obserwuję u siebie mały jadłowstręt, jednak jest mi to na rękę. Może schudnę?

- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Ale zacząłeś brać ten lek i masz? Po jakimś czasie niestety przejdzie. Uważaj tylko bo eN Cię za to wyśmieje, że się cieszysz z tej bonusowej możliwości schudnięcia, bo go to śmieszy. Mnie też cieszył jadłowstręt po citalopramie. Dwie pieczenie na jednym ogniu, że tak powiem.moonrid pisze:Po escitalopramie obserwuję u siebie mały jadłowstręt, jednak jest mi to na rękę. Może schudnę?

Tak, mam i biorę, już 2 tygodnie. Mam nadzieję, że jednak nie przejdzie :-) Dopiero tak z 3 dni temu zauważyłem u siebie mniejsze łaknienie, także to może stały efekt ;-)
Niech się śmieją
Przy mojej wadze anoreksja mi nie grozi :-)
Niech się śmieją

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
W sumie to dobrze, że niektóre leki wykazują takie działanie. Można je idealnie wtedy dobrać do potrzeb pacjenta. Przy odrobinie szczęścia można połączyć działanie przeciwpsychotyczne ze zmniejszonym lub zwiększonym łaknieniem (według potrzeb).
Ja od razu, na początku leczenia, powiedziałam lekarce, że nie będę przyjmować leków, które powodują wzrost łaknienia, bo cierpię na zaburzenia łaknienia. Lekarka wzięła to pod uwagę przy doborze leku.
Pozdrawiam.m.
Ja od razu, na początku leczenia, powiedziałam lekarce, że nie będę przyjmować leków, które powodują wzrost łaknienia, bo cierpię na zaburzenia łaknienia. Lekarka wzięła to pod uwagę przy doborze leku.
Pozdrawiam.m.