Uwaga! Terapia!

Moderator: moderatorzy

Antypsycholog
zarejestrowany użytkownik

Uwaga! Terapia!

Post autor: Antypsycholog »

Nie wiem, jakie są wasze doświadczenia, ale byłbym bardzo ostrożny z psychoterapią. Chodziłem jakiś czas temu do ośrodka psychoterapeutycznego w IPiN (Instytut Psychiatrii i Neurologii) o nastawieniu behawioralno-poznawczym (F9). Nie miałem nigdy żadnych problemów z wyrażaniem siebie. Mówiłem nawet za dużo o sobie. Terapeuci natomiast rozkręcali mnie emocjonalnie. Mam nadzieję, że jedynym wytłumaczeniem jest brak profesjonalizmu. W IPiN dzieją się naprawdę dziwne rzeczy. Pan Profesor Wciórka niby walczy ze stygmatyzacją. Moi znajomi z uczelni, a także z innych środowisk, wiedzą o moich problemach. Nigdy nie czułem się stygmatyzowany. Wszyscy mnie akceptują. Jedynym miejscem, w którym doświadczyłem stygmatyzacji, były oddziały szpitala psychiatrycznego. Ci ludzie nie powinni nigdy leczyć pacjentów! Nie mówiąc już o stażystkach z psychologii, które o życiu wiedzą tyle co nic i udzielają mi jakiś odmóżdżonych rad...

Poza tym 90% osób, które były ze mną na terapii nie robi nic ze swoim życiem. Terapia ma ich niby aktywizować, ale większość z nich po 3 miesiącach wraca do domu, a ich życie wygląda dokładnie tak samo jak przed terapią. Nie zaobserwowałem nikogo, komu by ta terapia naprawdę pomogła. Jedyne wnioski jakie wyciągnąłem z terapii, to wnioski "ex negativo", tzn. jak nie należy postępować z ludźmi.
Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2012 1:04 pm przez Antypsycholog, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Re: Uwaga! Terapia!

Post autor: mei »

Terapeuta/psycholog nie ma wpływu na leki. O dawkach i rodzaju leku decyduje lekarz psychiatra.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Antypsycholog
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Antypsycholog »

Tak. Przepraszam. Powinienem sprostować. Terapeuci porozumiewali się z lekarzami, a ci podawali mi silniejsze leki.

Przepraszam za nieścisłość.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

NIE MARUDŻ! CIESZMY SIĘ DOBROBYTEM ALBO NIEBYTEM! NAJWSPANIALSZY BYT TO TAKI BY PRACOWAŁ ODBYT!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”