Triada organiczna

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Triada organiczna

Post autor: lemro »

Witam, mam pytanie czy są osoby które miały robione badanie neuropsychologiczne testami organicznymi tzw. Triada organiczna. Objaśnienie testów jest mniej więcej tutaj. http://pl.wikipedia.org/wiki/Triada_organiczna

U mnie testy były robione dwukrotnie, pierwszy raz w 2006 roku i drugi raz w 2009 roku. Wynik testu u mnie to : we wszystkich tych testach zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym ( błędy organiczne - zniekształcenia, perseweracje, iteracje, przepracowania, zmiana stosunków wielkościowych ) świadczą o istnieniu zmian organicznych w ośrodkowym układzie nerwowym pacjenta. W obrazie klinicznym widoczne zaburzenia koncentracji uwagi, lękowość, męczliwość, zaburzenia pamięci swieżej z dużą podatnością śladów pamięciowych na hamowanie retroaktywne, duże trudności w wyuczaniu się.

Niestety napisałem to tak zwanym medycznym językiem ( przepisałem z wypisu szpitalnego ) . Chciałem się tym podzielić ze względu, że nie mogę się skupić na czytaniu czegoś dłuższego min tutaj na forum , niepamiętam po krótkim czasie co czytałem i co było napisane. Żeby napisać posta, zajmuje mi to bardzo dużo czasu aby się skoncentrować nad nim. Nie pamiętam również rozmów tel. które miałem i po oglądnięciu np. filmu po krótkim czasie również występuje zanik pamięci. Wszystko to zaczęło się chyba w 2004 roku gdy dostałem bardzo wysokiego ciśnienia tętniczego, było to około 240/180. Po czym dostałem światłowstrętu, słabość mięśni dłoni w prawej ręce i wyżej opisane symptony. Pani psycholog kliniczna kazała mi ćwiczyć pamięć rozwiązując krzyżowki, zapamietywać krótkie sentencje, przysłowia i zmuszać się do czytania a nie tak jak postepuje, że się zniechęcam gdy zaczynam czytać coś dłuszego, ale ja niestety próbowałem i nie daje rady. Miałem robione badanie EEG dwukrotnie które wyszło w normie. Jednak chciałbym sobie zrobić rezonans magnetyczny ośrodkowego układu nerwowego aby potwierdzić uszkodzenia organiczne. Nie stety nie stać mnie aby takie badanie zrobić sobie prywatnie bo kosztuje około 600-700 zł, a lekarza rodzinnego jeszcze nie prosiłem o skierowanie do neurologa bo mam obawy, że mnie potraktuje, że coś sobie ubzdurałem w mojej głowie. Może, ktoś zna klinike , szpital lub jakąś instytucje badawczą która zrobiła by mi taki rezonanz za darmo i bez skierowania. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Re: Triada organiczna

Post autor: coty »

Montecristo raczej nikt ci nie zrobi MRI za darmo bez skierowania.Musisz mieć skierowanie jeśli chcesz za darmo .Takie badanie jest bardzo drogie nie robi się go od tak.Porozmawiaj najpierw z lekarzem rodzinnym o swoich obawach.
A jak już uda ci się zrobić to badanie i potwierdzi ono twoje przypuszczenia to co to zmieni?
Pani Psycholog dobrze Ci radziła,pamięć trzeba ćwiczyć .Nie zniechęcaj się tylko ćwicz.

Pozdrawiam I powodzenia.

..Ty wiesz ile ja czasu pisze posta...to byś się zdziwił :lol: Nie jest z Tobą tak zle :)
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dzięki Coty za odpowieź, chciałbym zrobić ten rezonans bo nie daje mi to spokoju. Oczekuje, że po badaniu dowiedziałbym się w jakim stopniu jest uszkodzony organicznie ośrodkowy układ nerwowy ( obrazowo ). Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja :wink: mam problem z pisaniem postów. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Hej ja miałam robione te testy kilka razy i za każdym razem wyniki w normie, co nie zmienia faktu, że mam problemy z koncentracją i zaniki pamięci. Rezonans magnetyczny miałam robiony za darmo w Klinice Psychiatrii, trzeba mieć skierowanie. Wynik był w normie.
Ostatnio zmieniony czw sty 26, 2012 5:42 pm przez Newt, łącznie zmieniany 1 raz.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Witaj Newt, mam pytanie skierowanie na rezonans od jakiego miałeś lekarza specjalisty i jak długo trwa takie badanie. Pozdr
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

Też miałem to badanie i nie wiem czemu ma służyć. Jeśli są jakieś zmiany to się je jakoś leczy?

Ja pamiętam, że kiedy trzeba było przerysować rysunek z kropkami to narysowałem kółka i to chyba jedyna patologia.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Kopciuch pisze:Jeśli są jakieś zmiany to się je jakoś leczy
Witaj, chyba nie ma na to lekarstwa, tylko tak jak pisałem wyżej psycholog zalecił ćwiczenia pamięciowe typu: roziązywanie krzyżówek, zapamietywanie krótkich sentencji, czytanie. Z tego co pamietam to ostrzegała mnie psycholog, że jeśli sie nie bedzie ćwiczyć pamięci to bedzie z nia coraz gorzej. Pozdr.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Skierowanie z przychodni przyszpitalnej, kładą na oddział i robią badanie. Samo badanie trwa jakieś pół godziny jeśli dobrze pamiętam.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dzięki Newt za info. Dzwoniłem do poradni neurologicznej, skierowanie może być albo od rodzinnego lub od psychiatry i terminy są na sierpień. Jak już będe wiedział coś więcej napisze.... Pozdr.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dzisiaj miałem pierwszą wizytę u neurologa, dostałem skierowanie na tomografie głowy na 23 styczeń. Wstępne rozpoznanie to- Przemijające mózgowe napady niedokrwienia i zespoły pokrewne. Mam za dużo chorób przewlekłych dlatego trudno u mnie stwierdzić co jest przyczyną tak bardzo słabej pamięci i koncentracji i innych objawów typu parknsonizm. Lekarz przepisał mi 2 leki: pierwszy to Lucetam 800mg, w aptece kosztuje około 22 zł za opakowanie i drugi lek Cavinton Forte 10mg - cena około 18 zł. Czy ktoś brał z Was leki które wymieniłem na poprawę pamięci i koncentracji i z jakim rezultatem działania.
Awatar użytkownika
stanley151
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46785217

Post autor: stanley151 »

drogi montecristo:

jesli jestes osobą wierząca to polecam ci powtarzanie w kółko : Jezu, ufam Tobie , takie 3 krotkie slowa nic trudnego.jesli jestes osoba wierzaca to polecam ci (bo mialem taki sam problem) czytanie Ewangelii rozdziałami, a jesli to za duzo tylko zdaniami.Chodzi mi o metode czytania ze zrozumieniem przeczytales>badasz czy zrozumiales>zrozumiales czytasz dalej(nie przejmuj sie ze za chwile zapomnisz) a jesli nie zrozumiales czytaj jeszcze raz.

nie wiem gdzie cie to zaprowadzi, ale jesli bedziesz czytal Pismo św. a nie Życie na goraco to mozesz sie spodziewac samych pozytywow a czytanie Nagiej Prawdy napewno ci krzywdy nie zrobi
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...
"Jezu, ufam Tobie"
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dzięki Stanley, tak jestem osobą wierzącą. Modlę się codziennie przed snem około pół godziny. Z czytaniem Pisma Sw. rozdziałami dobry pomysł, jednak uważam , że czytając inne treści tak samo mogą wpłynąć na polepszenie pamięci.Tylko bardzo szybko się zniechęcam gdy zaczynam coś czytać a za chwile już nie pamiętam o czym był początek. Pozdr.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Właśnie odebrałem wynik z badania Tomografem Komputerowym głowy. Chyba nie jest tak źle. " drobne zaniki korowe w okolicach skroniowych, poza tym tkanka mózgowa i przestrzenie płynowe mózgu w TK bez zmian ", co to ozncza dowiem się dopiero na wizycie u neurologa. O lekach które wspominałem wyżej przepisane przez neurologa Lucetam i Cavinton, jak na razie nie spowodowały u mnie polepszenia pamięci i koncentracji.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

montecristo pisze:O lekach które wspominałem wyżej przepisane przez neurologa Lucetam i Cavinton, jak na razie nie spowodowały u mnie polepszenia pamięci i koncentracji.
Może dołącz do tego jeszcze lecytynę - do dostania w aptekach. W czasie sesji czyniła u mnie cuda ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

moi pisze: dołącz do tego jeszcze lecytynę
Dziękuje, tak też zrobię. Pozdr.
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

montecristo pisze:" drobne zaniki korowe w okolicach skroniowych, poza tym tkanka mózgowa i przestrzenie płynowe mózgu w TK bez zmian ",
drobne zaniki możesz mieć z racji wieku a poza tym masz wszystko w normie, wynik jest dobry
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dziękuje Wini za inf. Lekarz neurolog potwierdził to co napisałaś w poście, że zaniki komorowe wystepują wraz z wiekiem. Tylko męczę się już tak długo z ogromnym brakiem koncentracji i pamięci, przez co byłem zmuszony min. do zrezygnowania z pracy na necie w 2007 roku i tak trwa to do chwili obecnej. Pozdr.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dzisiaj miałem kolejną wizytę u neurologa, który stwierdził, że moje ogromne problemy z pamięcią, koncentracją i z utratą zdolności matematycznych ( nieumiejętność w prostych liczeniach matematycznych i płacenia gotówką podczas zakupów) ma przyczyne po trochu z związku z schizofrenią i zanikami korowymi w skroniach, które odpowiadają za te dysfunkcję. Mam nadal brać leki
Lucetam i Cavinton i dodatkowo Bilobil Forte 80mg. Jestem bardzo zadowolony z lekarza neurologa, ponieważ zlecił mi badania, które nie są najtańsze a na dodatek wizyta przebiega w bardzo dobrej atmosferze lekarz - pacjent. W obecnej sytuacji medycznej w Polsce takich dobrych lekarzy bardzo trudno znaleźć. Pozdr.
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

Ja też mam dyskretne zaniki w płacie czołowym, ale nie mam takich objawów jak Ty. Czuje że nie mam tak sprawnego mózgu jak przed chorobą, ale to zapewne wynik 3 psychoz i leków. Czuję jakbym na 4 świeczki, zgaszone miała
2- wie.Umysł mam przykręcony. Leki robią swoje. Niestety :?
Lecytynę sobie zażywaj ...
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Dobrze rozumiem Ciebie Wini, ja również czuje się jak kaleka któremu wycięto mózg, boję się tylko żeby nie było jeszcze gorzej. Bo z każdym rokiem objawy które opisałem się nasilają. Silniejsze leki, które są stosowane w Alzhaimera nie mogą byc u mnie stosowane bo kolidowały by z lekami jakie przyjmuję na schizofrenię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”