czy czlowiek ma dusze?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Re: czy czlowiek ma dusze?

Post autor: boris »

cezary123 pisze: Ale chcemy czy nie chcemy nasza dusza nieśmiertelna musiała odbyć tę dziwną i bolesną przygodę na tym materialnym świecie w życiu doczesnym.
I to nie może być zapomniane, to wyryło ślad w historii obiektywnej , i nawet bezczasowe trwanie w wieczności tego faktu nie może wymazać . Więc po co duszy nieśmiertelnej doczesne życie?

Myślę, że jest to związane z grzechem pierworodnym, manifestującym się jako ignorancja i pragnienie. Pytanie "po co?" jest bardzo racjonalne, podczas gdy problem leży w emocjach i pragnieniu: ludzie pragną żyć i pchani tą siłą nie zastanawiają się "po co?" Inaczej: duszy brak poznania o sobie samej i dopiero z zanikiem pragnienia, zanika ignorancja. Bez tego dusza jest nastawiona na poszukiwanie szczęścia w nietrwałych rzeczach czasu i przestrzeni, a zatem skazana jest na cierpienie:
- Mówisz mi, żebym zrezygnował ze świata, podczas gdy ja chcę być szczęśliwy w świecie.
- Nisargadatta Maharaj: Jeżeli prosisz o niemożliwe, kto może ci pomóc?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Interesowałem się trochę wschodnimi religiami i poglądami na istnienie człowieka, ale uważam je za bardzo niedoskonałe . Już w poprzednich moich postach w tym i innych wątkach polemizowałem między innymi z reinkarnacją. I to w większości za pomocą użycia zdrowego rozsądku i wyobraźni.
Tutaj jest problem podobny. W systemach typu joga i innych poglądach na istnienie pochodzenia hinduistycznego i buddyjskiego występuje pojęcie nirwany której osiągnięcie jest celem istnienia.
Droga do tego ma być uwolnienie się od pragnień i zagłębienie się we własne ja jako jedyną szczęśliwą rzeczywistość.
Przynajmniej ja tak to zrozumiałem. I uważam , że ta koncepcja też jest tylko wytworem tego świata doczesnego.
Nie pokrywa się to z moim pomysłem na duszę jako samoświadomość.
Prawdę można odkryć i we świecie materialnym i wewnątrz własnego ja. Chodzi tu o to , żeby nie przyjmować takich uproszczonych koncepcji jak przyjmują religie i różne nurty duchowe typu joga.
Nie jesteśmy centrum wszechświata , nie stworzyliśmy go , pojawiliśmy się w nim tylko jako jedno z małych zwierząt w procesie ewolucji. Nie będzie zatem prawdą , że nawet nasza świadomość ma prawo istnieć wiecznie bez pragnień i zmartwień. Ona też jest wytworem tego świata.
A samoświadomość bez rzeczywistości materialnej nie istnieje . W niej ma prawo rozwijać się , ogarniać coraz więcej rzeczywistości , wznosić się na coraz wyższe poziomy świadomości . Właśnie to jest dążenie do szczęścia . Łączy się to z cierpieniami ale to jest cena za istnienie doczesne. Innego istnienia tutaj nie ma - jest tylko śmierć.
Tak samo pomysł wschodnich religii na "skrócenie" wszystkich pełnoprawnych samoświadomości do jednej Świadomości( choćby nie wiem jak szczęśliwej i uwolnionej od pożądania) jest niczym innym jak zabójstwem.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: Droga do tego ma być uwolnienie się od pragnień i zagłębienie się we własne ja jako jedyną szczęśliwą rzeczywistość.
Jeżeli chodzi o Naukę Buddy, to raczej ma ona na celu przejrzenie złudzenia "własnego ja". Ale uwaga o uwolnieniu się od pragnień jest prawidłowa :) Jakiekolwiek byłyby Twoje poglądy - bo przyznam, że nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, - życzę powodzenia w poszukiwaniach. :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
cezary123
zaufany użytkownik

Dzięki i wzajemnie.
Więc jeśli chodzi o nauki Buddy to ,odnosi się do tego ostatnie zdanie z mojego poprzedniego postu :wink:

Ponawiam pytanie :
Czy znalazł ktoś w Biblii chociaż jeden skromny opis jednej chwili z prawdziwego życia pozadoczesnego naszej duszy?
Ostatnio zmieniony sob sty 14, 2012 8:19 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Cezary a kto Ci każe szukać usprawiedliwienia?Sensu?Sens jest sam w sobie.Tutaj,w życiu ziemskim szukamy sensu żeby nie zwariować,żeby jakoś zorganizować sobie życie bo nie wiemy jaki jest jego ostateczny sens.Tam będziemy oświeceni a jeśli nie to może jeszcze tysiąc razy narodzimy się na nowo aby już nie zadawać takich pytań :) Wyobrażam sobie to jako najgłębszy poziom rzeczywistości,czyste samostwarzanie.Może tak jak w filmie "Między piekłem a niebiem".Nie wiem ale chce zobrazować w jakimś stopniu to w co wierzę.To,że w wieczności nie ma czasu nie znaczy,że dusza nie będzie pamiętać swojego życia.Jeśli wieczność istnieje to na pewno będzie.Tylko nie będzie to w niej wywoływało strachu.Będzie widziała swoje życie w pełni,takie jakim było.Wszystkie jego strony.A gdybyśmy znali wszystkie odpowiedzi to nie bylibyśmy ludźmi tylko bogami.Poza tym jeśli śmierć,czas przyjąć jedynie za iluzję to tak na prawdę już teraz możemy żyć w wieczności.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: przegłosowany »

Na pewno ma "dupę", bo to można empirycznie sprawdzić np. ręką. A czy duszę, to nie wiem.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

przeglosowany pisze:Na pewno ma "dupę", bo to można empirycznie sprawdzić np. ręką. A czy duszę, to nie wiem.
Cóż za prostackie podejście :) Nie mam tu na myśli bynajmniej użycia słowa "dupa", a bezkrytyczną identyfikację ciała jako człowieka. Jednak są ludzie, którzy nie identyfikują się z ciałem i tym samym nie można o nich powiedzieć, że "mają dupę".
Co do duszy, skoro jest wieczna, to czy nie powinno się raczej mówić: "dusza ma człowieka?" :D
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik

Jako prostak czuję się w stu procentach sobą.
Ba Borisie! Nie ukrywam, że Twoje podejście do ciała/ducha wydaje mi się nieco dziwaczne. OK? :)

Wiesz co powiedział Foucault w jedny z pierwszych rozdziałów "Nadzorować i karać?". "Dusza? - więzienie ciała!!!". I łał! Bo na odwrót niż to sobie wyobrażali na przykład romantycy a nawet wszyscy do tej pory! Bo ja śledziłem jak on doszedł i uzasadnił ten wniosek i jak go później przepięknie prowadził. I to było coś pięknego! I prze-ko-nu-ją-ce-go! Bo na co w pierwszej kolejności wpływa wiedzowładza - na duszę, a nie na ciało! Ciało podlega zniewolonej duszy, a nie na odwrót.

Ble ble
Antyprawicowego
antyrynkowego
zgniłego lewicowego
śmierdzącego

i w ogóle be!

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

boris pisze:
przeglosowany pisze: to czy nie powinno się raczej mówić: "dusza ma człowieka?" :D
Nie Boris -dusza ma ciało :) Ciało razem z duszą to człowiek tu na tym padole.

the formless."

Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

SięSzłoSkrajemDrogi pisze:
boris pisze:
przeglosowany pisze: to czy nie powinno się raczej mówić: "dusza ma człowieka?" :D
Nie Boris -dusza ma ciało :) Ciało razem z duszą to człowiek tu na tym padole.
Bardzo niechętnie, ale muszę przyznać się do błędu, dusza ma ciało. Ale powstaje pytanie, czy każda dusza ma swoje ciało czy może jest tak, że jedna dusza ma wiele ciał? :) Gdyby to drugie, używanie słów "ja" i "ty" byłoby nieporozumieniem :)
przeglosowany pisze: Ble ble
Antyprawicowego
antyrynkowego
zgniłego lewicowego
śmierdzącego

i w ogóle be!
Widzę, że mamy kiepski dzień. Radzę się jednak nim cieszyć, bo jutro może być znacznie gorzej :)
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

przeglosowany pisze: Ba Borisie! Nie ukrywam, że Twoje podejście do ciała/ducha wydaje mi się nieco dziwaczne. OK? :)
Przyznam, że Twoje odczucie o moim podejściu do ciała/ducha jako nieco dziwacznym mocno mnie zaszokowało. Faktycznie nie na co dzień spotykam się z takimi opiniami o moich poglądach. Zwykle mój rozmówca szybko dochodzi do wniosku, że zarówno poglądy jak i ich autor są całkowicie zwariowane i nie do przyjęcia :)
Wygląda na to, że rzeczywiście masz kiepski poranek, lepiej połóż się jeszcze spać a z przebudzeniem rozpoznasz, że moje poglądy są całkowicie nie do przyjęcia :)
cezary123
zaufany użytkownik

boris pisze:
Ale powstaje pytanie, czy każda dusza ma swoje ciało czy może jest tak, że jedna dusza ma wiele ciał? :) Gdyby to drugie, używanie słów "ja" i "ty" byłoby nieporozumieniem :)
Jest jedna dusza która może przyjmować dowolne świadomości , osobowości , charaktery i ciała.
Ale tylko moja samoświadomość to w tej chwili prawdziwa dusza. Inne są dla mnie nieistnieniem- ale nie są martwe! Widzę ich oznaki jedynie z zewnątrz . Być może istnieją , a być może nie.
To ich sprawa.
Jedna rzeczywistość jest do podziały między nieskończoną liczbę potencjalnych dusz . A każda z nich może być tylko jedna, od początku do końca nowa i suwerenna na całą rzeczywistość. Stąd konflikt.
Pisałem już w jaką pułapkę wpadały niektóre religie nie dostrzegając tego problemu i uważając , że można zredukować więcej niż jedną samoświadomość do jednego istnienia.
Odrzucić ciało , odrzucić psychikę , odrzucić ja osobowe i co zostanie? Jaki pierwiastek bytu? Samoświadomość?
Czyste istnienie? Jedno? Cała ludzkość jest jednością?
A gdzie reszta? Zostali zepchnięci przez to" jedno " do nicości. To która dusza jest tym szczęśliwcem , który zawłaszczył całą rzeczywistość? I tak nikt się nie połapie , bo ten kogo nie ma nie wie o tym, że nie istnieje.
I będzie tak całą wieczność, więc to nie są już żarty :wink:
Chyba , że się wtrąci Bóg i jeszcze jednej samoświadomości pozwoli zaistnieć, wydobędzie ją z wiecznej śmierci - tego największego nieszczęścia które może pojąć tylko ktoś kto w tej chwili żyje i nie myśli , że może być inaczej- jeszcze jedną duszę uratuje.
-Ale może już wystarczy bo i tak już wszyscy byli -, mówią ludzie , którzy nie umieją takich spraw liczyć
-Nie ma nic , jest tylko śmierć wieczna dla mnie odpowiada jakiś "ja" - ten sam co właśnie istnieje , tylko musiałby się "zredukować" z tą samą duszą co zawłaszczyła całą piękną rzeczywistość na wieczność obojętnie z jakimiś zaświatami , niebem , czy nirwaną po krótkim doczesnym życiu od momentu swoich narodzin.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik

boris pisze:Widzę, że mamy kiepski dzień. Radzę się jednak nim cieszyć, bo jutro może być znacznie gorzej :)
A wcale nie, że kiepski. Zauważyłem po prostu, że jak się nie wznosi peanów nad wolnym rynkiem w internecie, tylko wyraża jakąś inną, niepowiązaną ściśle albo nawet w ogóle z lewicą, prawicą, środkowicą myśl, to tak jakby se już przykleić tarczę strzelniczą na klatę. :D
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Podobno zwierzęta mają duszę zbiorową.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Podobno zwierzęta mają duszę zbiorową.
Według jakich źródeł?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

.
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2013 11:21 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Cezary-czytałem gdzieś ale nie pamiętam gdzie.Są ludzie,którzy tak wierzą.Ma to swoje uzasadnienie.Dusza zbiorowa czyli taka w której przejawia się jeden duch.Mi to kojarzy się z podświadomością zbiorową.Zwierzęta przecież kierują się instynktami.W kontekście reinkarnacji zwierzę będące częścią duszy zbiorowej po zdobyciu niezbędnego doświadczenia inkarnuje się w duszy indywidualnej.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Nie bardzo wierzę w reinkarnację. To może wydawać się prawdziwe ale chyba jest złudzeniem.
Powiem obrazowo , że podobne jest to do złudzenia wywoływanego przez poruszający się ciąg pojedynczych obrazów. Wychodzi wrażenie filmu ale to są pojedyńcze suwerenne obrazy.
Tak samo jeżeli jedna istota obserwuje te miliardy innych żyjących istot może jej się wydawać ,że jakaś wędrówka dusz zachodzi. Tymczasem , dlatego ,że nie może wyjść z własnego ja i doświadczyć innych istnień inaczej jak tylko z zewnątrz nie wie ona o tym , że są to takie same suwerenne istoty jak ona i w żaden sposób nie mniejsze.
Różnice występują na niższym poziomie , na poziomie zorganizowania materii, ale przecież nie jest powiedziane , że nie występują gdzieś istoty materialnie o wiele bardziej skomplikowane niż człowiek.
Oczywiście różnią się też poziomem świadomości , ale świadomość pochodzi ze świata materialnego.
Tak więc człowiek to też jedno ze zwierząt, prawdziwa reinkarnacja nie zachodzi , bo każda nowa samoświadomość istnieje jednorazowo i odchodzi w zaświaty a to już jest coś o czym nie mamy zielonego pojęcia.
Natomiast dusza zwierząt niższych od nas jest to po prostu coś, co my jako obdarzeni wyższą świadomością przypisujemy im , wyobrażając sobie ,część naszej świadomości. Tak to wygląda z zewnątrz , jak naprawdę jest to już zwierząt sprawa.
Tak jak ewolucja sprawia rosnące zorganizowanie i komplikowanie organizmów , zwiększanie się świadomości u nowych gatunków, tak samo chcielibyśmy żeby było z duszą.
Niestety tak wygląda to tylko z zewnątrz , a naprawdę każde istnienie jest jednorazowe.
Szkoda , według ludzi , że zwierzęta musiały istnieć w postaci niższej od nas , ale i szkoda ,że człowiek nie jest istotą nieporównywalnie bardziej uduchowioną i inteligentna , co na pewno jest możliwe.
Poszczególnym duszom jednak już się przytrafiło istnienie w ewolucji takie jak się przytrafiło, i nie ma na to rady. I żadnej wymiany i wędrówki dusz na razie nie ma . Jest widoczne z zewnątrz doskonalenie ewolucyjne organizmów i zwiększanie świadomości , ale każda z dusz jest nowa od początku oddzielona od wszystkich innych nieistnieniem. Szczęście będzie miał ktoś kto w naszym materialnym świecie w przyszłości przeżyje swoje doczesne istnienie jako istota dużo wyższa niż człowiek .
Ale i ono będzie jednorazowe tak jak wszystkich samoświadomości. Takie jest właśnie zróżnicowanie bytu doczesnego.
A o życiu pozadoczesnym tych wszystkich istot nie mamy zielonego pojęcia :wink:
Awatar użytkownika
sophie
zaufany użytkownik

Post autor: sophie »

Dogmaty mowia, ze dusza jest.
:icon-mrgreen: :: https://mojelinki.pl - Kreator stron ::::: https://schizo.pl - Forum Schizofrenia :: :icon-mrgreen: https://randki.cc - Randki
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”