samobójstwa

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

judi
zarejestrowany użytkownik

samobójstwa

Post autor: judi »

tak samobójstwa to tchórzostwo ... to największe tchórzostwo największe.W zasadzie szlachetniej i godniej jest walczyć z życiem niż ginąć z własnej ręki.Przemek Radecki
aenne
Kontakt:

Post autor: aenne »

a może nie największe tchórzostwo, tylko skrajne przerażenie i ostateczna chęć niebycia, nieistnienia, niestrachu i niebólu? może i szlachetniej i godniej, ale trudniej. znacznie.
Awatar użytkownika
Etna
zaufany użytkownik

Post autor: Etna »

Samobójstwo w schizofrenii nie jest żadnym tchórzostwem!!! Jeśli chory, jak ja to określam "jest wzięty", ma głosy , które mu mówią, że np. "Musisz wyskoczyć przez to okno, bo jak nie to wymorduję całą Twoją rodzinę, będę z nimi robił takie rzecz-tu następuje makabryczny opis- więc zrób to! Bo jak nie..." albo inne tego typu głosy to co zrobi wtedy chory? Jak myślisz?
Wyskoczy przez to okno, bo nie dopuści aby jego bliskim stała się krzywda!
To samo tyczy się morderstw, które popełniają schizofrenicy- "COŚ" każe im zabić i zabijają...
Takich przypadków znam całe mnóstwo- więc nie pisz ,że to tchórzostwo, bo z tym akurat to nie ma nic wspólnego!
Podaj swą dłoń...
W swoich pacjentach widzę najpierw ludzi a potem osoby chore...
Hidden

Re: samobójstwa

Post autor: Hidden »

Judi to wcale nie jest tchórzostwo. W życiu bywają takie momenty, że lepiej jest wybrać śmierć. Trzeba mieć nie mało odwagi aby to zrobić. Zawsze podziwiałem takich ludzi i szanuje ich wybór.
Chwila spokoju nie na psychotropowych lekach. Sentymenty do domu zawsze wiesz którędy
myszka22
zaufany użytkownik

Post autor: myszka22 »

Uwierz Hidden, ze nie wiesz co mówisz...
nie wolno Ci nawet tak myslec!Zycie jest najwazniejsze..nie mozna z niego swiadomie rezygnowac..pomysl ile cudownych chwil i ilu ciekawych ludzi mozesz jeszcze spotkac...Nie poddawaj sie, moge domyslac sie tylko jak ciezko jest pokonac chorobe..w duzej mierze to od Ciebie zalezy przebieg Twojej choroby, jesli bedziesz wspolpracowal z lekarzami z czasem napewno poczujesz sie lepiej. Zrob to dla siebie i dla swoich bliskich..
Pozdrawiam
111

Post autor: 111 »

Tak bardzo irytują mnie te frazesy w stylu "...samobójswo to tchórzostwo..." lub "...Życie jest najwyższą wartością..." czasami przeplatane jakimiś bzdurami o Bogu. Samobójstwo jest jak najbardziej wyjściem a jedyną alternatywą jest życie w upokorzeniu.Mam nadzieję że starczy mi odwagi gdy przyjdzie TEN moment.
myszka22
zaufany użytkownik

Moj brat uwazal tak jak Ty 111, powiem wiecej jemu nie zabraklo odwagi...szkoda tylko ze ktos kto odbiera sobie zycie, odbiera je tez swojej rodzinie i najblizszym...i to juz akurat nie jest frazes...!!!to juz pisze z wlasnego doswiadczenia!! dla nas z odejsciem mojego brata runal caly swiat...!!
harley
bywalec

Post autor: harley »

Kiedy czytałam posty zaczęłam sie zastanawiać... Czemu Kościół uważa samobjstwo za grzech cięzki ?? Czy lepiej żeb ta osoba wymorodwała swoją rodzine bo czuje że tak powinna zrobić ?? Czy może powinna żyć jakby nie żyła ? Zamknięta w sobie, nie mogąca poradzić sobie z własnymi problemami... gdzie jej jedynym pragnienim jest śmierć ?
Obrazek
Kim ty jestes, tym ja bylam, tym ja jestem, kim ty bedziesz
CRACOVIA PANY
myszka22
zaufany użytkownik

nie mam do konca wiedzy na ten temat ale my nie mielismy zadnego problemu z pochowkiem brata..kiedy Ksiadz otrzymal informacje ze brat byl leczony psychiatrycznie pochowal go z szacunkiem i nikt nie probowal robic nam zadnych przykrosci..
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

harley pisze:Czemu Kościół uważa samobjstwo za grzech cięzki ?
po prostu, żeby ludzie się nie zabijali.
Gość

Post autor: Gość »

Wczoraj próbowałem i niestety :( nic z tego.Nie umiałem wbić tej cholernej żyletki. :oops:
Do końca tygodnia będę próbował jeszcze.Wiem wiem, jestem żałosny.Tyle już straciłem,tak bardzo chciałbym już usunąć się w niebyt.
Właściwie to nie wiem po co pisze tego posta - nie chcę by ktokolwiek próbował mnie odwieść od tego zamiaru.[/url]
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Gościu, patrzysz z perspektywy swojego obecnego nastoju. Nawet nie wiesz ile różnych światów jest na tej ziemi. Wszystko to czeka, jeśli tylko wygrzebiesz się z dziury i zechcesz.

Za kilka lat sam spojrzysz na to zupełnie inaczej.
agnieszka1979

Post autor: agnieszka1979 »

Zgadzam sie z Myszka. moj chlopak tez popelnil samobojstwo, od razu wybierajac sposob gwarantujacy, ze mu sie uda (rzucil sie pod pociag).
To prawda, ze odebral zycie nam, tym, ktorzy zostali.
A swiadomosc, ze zrobil to dla mnie, by mnie ratowac przed smiercia w strasznych meczarniach jest tym bardziej dolujaca - jak ja mam z tym zyc???Jak mam zyc po przeczytaniu listow ktore zostawil?
Największe nieszczęście to nie wyżyć życia
Mestre Zumbi
zaufany użytkownik

Post autor: Mestre Zumbi »

111 pisze:Tak bardzo irytują mnie te frazesy w stylu "...samobójswo to tchórzostwo..." lub "...Życie jest najwyższą wartością..." czasami przeplatane jakimiś bzdurami o Bogu. Samobójstwo jest jak najbardziej wyjściem a jedyną alternatywą jest życie w upokorzeniu.Mam nadzieję że starczy mi odwagi gdy przyjdzie TEN moment.
Problem w tym, że samobój niczego TAK NAPRAWDĘ nie rozwiązuje, za to bardzo wiele - komplikuje. Niestety, sznurkiem czy żyletką nie zlikwidujesz zobowiązań karmicznych, które tak cię licho "urządziły".

W największym skrócie: tak czy inaczej twój prototyp eteryczny bedzie wibrował ca. tak długo, jak go "zaplanowano". Co oznacza przez ten okres jeszcze gorsze cierpienia w strefach granicznych sfery odbić.

Drugie i ważniejsze: porzucone wątki i tak wrócą przy następnych inkarnacjach, tyle że w jeszcze trudniejszym "wydaniu". Bardzo czesto samobójstwo karmicznie skutkuje kalectwem.

Coby nie było , ze szukam dla siebie pociechy, coraz wyraźniej i we mnie dojrzewa to "wyjście". Tyle ze mam b. solidne przesłanki, by przypuszczać, że żyjąc w świecie materialnym moge sie zakopać jeszcze głębiej...
irene295

Post autor: irene295 »

[quote="111"]Tak bardzo irytują mnie te frazesy w stylu "...samobójswo to tchórzostwo..." lub "...Życie jest najwyższą wartością..." czasami przeplatane jakimiś bzdurami o Bogu. Samobójstwo jest jak najbardziej wyjściem a jedyną alternatywą jest życie w upokorzeniu.Mam nadzieję że starczy mi odwagi gdy przyjdzie TEN moment.[/quote]

w życiu jest wiele momentów upokarzających, nie trzeba chorować. wiem, że w trakcie ataków chory robi z siebie głupka. ale pytam co z tego? moja mama ma schizofrenię od 20 lat. oj, dała nam popalić. ale nauczyła mnie miłości, troskliwości. Wychowała mnie i brata. między atakami jest najlepszą, najkochańszą mamą na świecie. kilka razy próbowała nażreć się prochów. jak bardzo skurczyłby się mój świat bez niej? kto kochałby mnie najbardziej na swiecie? Chciałabym być tak dobrą matką jak ona.
Do wszystkich chorych: my, rodzina, nie jesteśmy doskonali. Boli nas wasze cierpinie, boli, że to własnie wy, osoby nam drogie zostaliście na to skazani. tak samo bylibysmy zmartwieni gdyby była to inna choroba. boli nas, gdy czasem musicie się od nas odwrócić. ale czekamy na was. kochamy was. cierpimy jak wy. ale nie wyobrażamy sobie bez was świata. mimo, że czasem puszczają nerwy. chory nie znaczy gorszy. naprawdę. nie myślcie nawet o takim rozwiązaniu. nawet nie wiecie, ile jeszcze możecie nam dać. dlaczego zakładacie, ze nie warto żyć dla tych chwil?
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Mestre Zumbi, masz 100% rację. Właśnie wiedza o tym jest tym co jeszcze nie pozwoliło mi się zabić chociaż cholernie się męczę i codziennie myślę o samobójstwie. Może wiesz jak się uwolnić od tego pragnienia :?: Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam. Chors
MarcinE
bywalec

Post autor: MarcinE »

Czesc.Samobójstwo wg mnie nie jest zle ani dobre ..Konsekwencje tego czynu dla rodziny i przyjaciul sa okropne i fatalne..Lecz zawsze wystepuja pewne symptomy ktore dla niektórych ludzi sa czytelne bo powiedzmy tak szczerze "nic nie dzieje sie ot tak "siup" i koniec"...nie twierdze ze ktos jest winny ze On/Ona sie zabil/a ...Starajmy sie pomagac sobie i rozmawiac z najblizszymi bo czasami "pierdola" lub wrecz "cos/ktos" kaze i czlowiek wg. siebie nie ma wyboru i uwaza ze tak bedzie najlepiej dla jego rodziny ...a jak sie to rozpocznie to nie ma "sily" dopuki sie nie ....umrze. Co do ksiezy i pochowku chrzescijanskiego ...zalezy to od czlowieka.. niektorzy ksieza mowia to najciezszy grzech inni bardziej ludzcy nie robia problemu i go nie osadzaja...(co jest jak najbardziej wg. mnie wskazane)

Pragnienie nieistnienia niebytu jest najgorsze co ludzi moze spotkac....niestety bardzo czesto ono powraca lub wrecz cie nie opuszcza...

P.S. Co "siedzi w glowie czlowieka ktory planuje lub probowal sie zabic wie tylko on i niestety zadne argumety go nie przekonaja dlatego nikt nie powinien sie obwiniac"
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Znajoma mówiła tylko rzadko i bez kontekstu o wyskoczeniu. Chwilę potem sama nie wierzyła co powiedziała. Podobnie było z samym skokiem z okna wieżowca - nic o tym przedtem nie wiedziała.
Lekarzom udała się seria operacji. Obecnie porusza się w utrudniony sposób.
Awatar użytkownika
Sanderka19
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sanderka19 »

Samobójstwo, może nie jest tchórzostwem... proponowałabym spojrzeć na to z troszkę innej strony, uważam, że samobójczy krok jest rozpaczliwym wołaniem o pomoc! Nawet samobójcy wierzą w cud!
Może nie we wszystkich przypadkach to się sprawdza, jestem tego świadoma... mój brat ma problemy z alkoholem, wręcz go nadużywa. Kilka razy próbował się truć jakimiś prochami, raz na moich oczach wdychał gaz, który używa się do nabijania zapalniczek, zamykał się w łazience, próbował się wieszać, skakać z parapetu.... mogłabym wymieniać tak w nieskończoność! Najbardziej zastanawia mnie fakt, że on to prosto w twarz krzyczał... jakby grożąc nam że ze sobą skończy, w złości wydarłam się na niego że już lepiej by to po prostu zrobił, a nie ogłasza całemu światu. Już nie wieże w żadne jego słowo! Gdyby naprawdę mu na tym zależało poszedłby gdziekolwiek, i to zrobił! Samobójca nie mówi głośno o swoich planach... po prostu dokonuje tego.
Moje podejście, do tego typu zachowań również jest nietypowe. Moim skromnym zdaniem, rozmowa, a bardziej wysłuchanie człowieka jest naprawdę ważne, jeśli tylko dana osoba chce się wyżalić... może niekoniecznie bliskiej osobie, a komuś kto mógłby spojrzeć na całą sytuację obiektywnie z innych punktów widzenia!

(ech, ale się nagadałam... ) pozdrawiam
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Już w momencie zapowiedzi samobójstwa powinno się reagować, bo niby on/ona mówi to w kółko a nie robi tego, ale kto wie czy w końcu się nie odważy i tego nie zrobi... :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”