Poziomy hormonów przy i po leczeniu

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Poziomy hormonów przy i po leczeniu

Post autor: what_a_feeling »

Pytanie głównie do męskiej części forum. Czy podczas leczenia robiliście badania hormonalne? Ja mam ciągle wysokie estrogeny i endokrynolog mówi, że to pewnie wina leków, ale wysłała mnie na USG. Oprócz tego, mam testosteron w dolnej normie a po odstawieniu leków przez 8 mcy, jeszcze się obniżył a estradiol zwiększył aż o 100...
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Poziomy hormonów przy i po leczeniu

Post autor: hvp2 »

Też miałem podwyższony estradiol, a skrajnie obniżony testosteron (poniżej dolnej granicy normy!). Teraz już nawet tego nie badam, bo to kosztowne badania, a psychotropy muszę brać i tak! :(

Po drodze, czyli "kiedyś tam" miałem nawet robiony rezonans czy też może tomografię przysadki, żeby wykluczyć gruczolaka, ale wtedy akurat miałem straszliwą hyperprolaktynemię (konkretnie po "Rispolepcie").
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

I nie można tego jakoś naprawić albo chociaż poprawić? Endo kazał mi schudnąć, mówiąc że otyłość i nadwaga jest estrogenotwórcza, więc schudłem 18kg w 5 miesiecy, ale wyniki się właśnie pogorszyły...

Od miesiąca trenuję siłowo w domu, mam dużo bardziej męską sylwetkę - może to pomoże. :cry:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Pomagają (w pewnym przynajmniej stopniu):
1. systematyczny wysiłek fizyczny (wg forum kulturystycznego);
2. zażywanie witaminy B6 (wg mojego endokrynologa);
3. własna bliska kobieta!

...choć nie jestem pewien, czy w tej akurat kolejności.
zawilinski
zaufany użytkownik

Post autor: zawilinski »

Chlopaki co ma powiedziec endokrynologowi? Bo bedzie to moja pierwsza wizyta u jakiegokolwiek endokrynologa. Pojde oczywiscie prywatnie. Boje sie powiedziec, ze moja diagnoza to schizofrenia prosta. Boje sie po prostu, ze gosciu krzywo na mnie spojrzy i bedzie mnie zbywal albo bedzie sie mnie wrecz bal jak to zazwyczaj ludzie robia. Byla masakra w Norwegii i chyba wiecie jak negatywny wplyw ma to na wyobraznie ludzi, ktorzy nie rozumieja ludzi chorych psychicznie. Chcialbym zbadac krew, mocz i nasienie. W mojej spermie plywaja ciemno-kremowe elementy zelu czy galaretki. Biore solian 2 tabletki po 200mg. I wiem ze podobno solian podnosi prolaktyne. Co ja mam mu powiedziec, zeby chcial mnie zbadac, a zeby mnie nie zaczal stygmatyzowac zem chory psychicznie?
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Ja poszedłem do endo z powodu ginekomastii i lekarz wcale się nie śmiał z powodu diagnozy.
elementy zelu czy galaretki.
Prawdziwa sperma nigdy nie jest idealnie jednolita i biała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”