Odnoszę całkiem inne wrażenie. W dużym uproszczeniu jest jakoś tak pół na pół.SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Na tym forum trzeba być ateistą albo mieć poglądy lewicowe żeby mieć pewność,że nie zostanie się dotkniętym.
Religia i ja
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: Religia i ja
gówno w proszku na kijoszku
I bardzo dobrze :-) O to chodzi, żeby zdania się różniły, tylko żeby jeszcze się umieć nimi wymieniać.przeglosowany pisze:Odnoszę całkiem inne wrażenie. W dużym uproszczeniu jest jakoś tak pół na pół.

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Moderatorzy mają większą siłę przebicia.Nie miałem na myśli suchych statystyk.O ile nikt nie obraża tu ateistów o tyle niektórzy tak jak Zbyszek piszą wprost,że religia czy wiara to ciemnota.I nie chodzi piotr6 o różnicę zdań,która jest normalna tylko o wzajemny szacunek.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Dlaczego?SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Moderatorzy mają większą siłę przebicia.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Np.jeśli chodzi o staż bycia na forum.To było po prostu stwierdzenie faktu,że tak po prostu jest a nie to,że każdy moderator z miejsca ma większą siłę przebicia.Poza tym moderatorzy oprócz tego,że porządkują forum mają niesamowitą zdolność włączania się we wszelkie możliwe dyskusje i zamiast być koncyliacyjni są jeszcze bardziej czepialscy,nieszanujący czyichś poglądów i skorzy do waśni niż reszta.Może mam błędnę odczucie.Zbyszek np.jest jakiś tam autorytetem w niektórych sprawach,leczy się już długo,zna dobrze temat i jednocześnie w sprawach wiary i poglądów zachowuje się w sposób autorytarny,zdarza mu się przekraczać granicę której nie powinien przekraczać.Chciałby aby inni myśleli tak jak on.np.w polityce też. Zauważyłem,że wiele osób na tym forum czepia się szczegółów.Wiele razy np.pisałem coś do Zbyszka,formułowałem swoje wypowiedzi i pytania bardzo precyzyjnie a on i tak wyciągnął ze zdania część,która mu się spodobała resztę olewając.Moi ma podobnie.Ludzie nie potrafią dyskutować,wolą wyciągać ze zdań pojedyńcze słowa.Po co w ogóle rozmawiać.
Ostatnio zmieniony pt lis 18, 2011 7:11 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
the formless."
the formless."
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Mnie jak dotąd nie przekonał.SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Chciałby aby inni myśleli tak jak on.np.w polityce też.

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Hehe.To będzie taki głupi przykład.Jeden z mniejszych.Np.jakaś dziewczyna nie pamiętam już która pisala,że siedzi w dresach i ogląda Szkło Kontaktowe.Zbyszek oczywiście nie mógł się powstrzymać i nie napisać jakim to syfem mentalnym można się zarazić oglądając ten program choć cały post dotyczył chyba zupełnie czegoś innego i fakt oglądania Szkła to byla jedna z wielu informacji w tym poście
Wystarczyła jednak jako pretekst to wygłoszenia swoich poglądów przez Zbyszka.Pamiętam po prostu,że przeszło 2 lata temu jak zacząłem pisać na tym forum Zbyszek był taki sam jak teraz.Pomimo,że pisałem ,że może mógłby wyrażać się trochę inaczej o wierze on robi to samo.Pamiętam,że może raz się zreflektował i powiedział,że postara się,że może mam rację.Bo pamiętam,że jeszcze jakiś czas temu wyrażał swoje poglądy z wykrzyknikami na końcu hehe
To może jest jakiś postęp chyba,że dalej są te wykrzykniki.

the formless."
the formless."
Tak sobie to czytam i sam nie wiem, czy jestem tutaj jedynym schizofrenikiem, a może jestem jedynym psychopatą albo nie wiem kim. Bo przeczytałem temat "Religia i ja" no to postanowiłem napisać o religii i o mnie. A tu widzę zrobił się temat moja religia i twoja religia - która lepsza. No bo ateizm to swego rodzaju też wiara, a jeśli nie, załóżmy tak dla uproszczenia. Gorzej, dyskusja na temat kto ma większe prawo, żeby radzić. Przyznam, że zaczął Zbyszek i reakcja SSSD jest w pewien sposób zrozumiała, chociaż ja mam w sprawach religii światopogląd zbliżony do Zbyszka. Cały problem z tolerancją i religią w Polsce leży nie w katolicyzmie i ateizmie, tylko katolickich przewodnikach pracy i jezuitach ateizmu. W każdym bądź razie misjonarzy pełno po obu stronach.
Ale wracając do tego co naprawdę chciałem powiedzieć, jestem chyba najgorszym przypadkiem schizofrenii, nie obchodzi mnie, co ktoś myśli do póki nie podejdzie do mnie i nie wykrzyczy mi tego prosto w uszy, traktując przy tym butem. Nieczęsto się to zdarza, bo kawał ze mnie chłopa, więc mój błogi spokój pozostaje nienaruszony. Więcej, nie czuję żadnej potrzeby, żeby kogokolwiek przekonywać do swojej racji. Zwisa mi to i powiewa. No chyba coś ze mną nie tak, bo przecież czytam Was, oglądam wiadomości, czasem rozmawiam z sąsiadką i widzę, że normalni ludzie tak nie postępują.
Ktoś powie: to po co w ogóle piszesz? Ano u mnie nawet język nie służy komunikacji, tylko zaznaczeniu, że jeszcze istnieję. Nie interesuje mnie w ogóle, czy myśl - słowo jest prawdziwe, czy fałszywe - nie da się tego w tym temacie określić. Ja patrzę na urodę myśli, słowa i widzę, że ten temat zrobił się brzydki.
Pozdrawiam i znikam, tam gdzie krzyk wysoki we mgle.
Ale wracając do tego co naprawdę chciałem powiedzieć, jestem chyba najgorszym przypadkiem schizofrenii, nie obchodzi mnie, co ktoś myśli do póki nie podejdzie do mnie i nie wykrzyczy mi tego prosto w uszy, traktując przy tym butem. Nieczęsto się to zdarza, bo kawał ze mnie chłopa, więc mój błogi spokój pozostaje nienaruszony. Więcej, nie czuję żadnej potrzeby, żeby kogokolwiek przekonywać do swojej racji. Zwisa mi to i powiewa. No chyba coś ze mną nie tak, bo przecież czytam Was, oglądam wiadomości, czasem rozmawiam z sąsiadką i widzę, że normalni ludzie tak nie postępują.
Ktoś powie: to po co w ogóle piszesz? Ano u mnie nawet język nie służy komunikacji, tylko zaznaczeniu, że jeszcze istnieję. Nie interesuje mnie w ogóle, czy myśl - słowo jest prawdziwe, czy fałszywe - nie da się tego w tym temacie określić. Ja patrzę na urodę myśli, słowa i widzę, że ten temat zrobił się brzydki.
Pozdrawiam i znikam, tam gdzie krzyk wysoki we mgle.
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Nie używam, SSSD tych pojęć zamiennie. Kościół to związek wyznawców pewnej doktryny religijnej. W przypadku KK przenosi on moim zdaniem bardzo istotną wiedzę o człowieku, wiedzę niestety dziś już prawie niezrozumiałą lub wręcz niemożliwą do zrozumienia - zmienił się przecież cały nasz system pojęciowy.SięSzłoSkrajemDrogi pisze: ... Nie podoba mi się,że pisząc o Kościele używa sformułowania Duchy...
Duchy natomiast to moim zdaniem jedno z nieporozumień, fałszywych interpretacji, jakie pielęgnuje KK. Jestem przekonany, że w oryginale chodziło o instancje psychiczne lub opisy psychologiczne, a nie o żadną "inną rzeczywistość".
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Rozmowa dotyczy czego innego.Temat nie dotyczy tego czyja wiara jest lepsza.Bo pisałem wcześniej w tym temacie,że nie uważam,żeby to w co wierzę było lepsze od np.ateizmu.Uważam,że to jest coś pełnoprawnego.Więc Twoje zdanie,że "zrobił się temat moja religia i twoja religia-która lepsza" jest nietrafione.Pisałem na temat szacunku.W takim razie widać Zbyszek,że robisz to nieświadomie.Dalej nie odpowiedziałeś mi dlaczego właśnie w tamtym zdaniu użyłeś słowa Duchy chociaż było w odniesieniu do Kościoła.Odpisałeś mi tylko,że ogólnie tak nie myślisz.Widzę,że teraz używasz innych łagodniejszych sformułowań "nieporozumienia, fałszywe interpretacje" zamiast zabobon czyli ciemnota.Wiktor pisze:Tak sobie to czytam i sam nie wiem, czy jestem tutaj jedynym schizofrenikiem, a może jestem jedynym psychopatą albo nie wiem kim. Bo przeczytałem temat "Religia i ja" no to postanowiłem napisać o religii i o mnie. A tu widzę zrobił się temat moja religia i twoja religia - która lepsza.
the formless."
the formless."
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Nie, nie odnosiłem się tu do Kościoła jako takiego. Miałem wrażenie, że Emocja chciałaby poskarżyć się komuś, a nie było komu, więc poszła poskarżyć się do Boga. Napisałem, że moim zdaniem powinna jednak szukać drugiego człowieka, bo żaden duch go nie zastąpi. Twoim zdaniem Bóg jest lepszą alternatywą, moją nie.SięSzłoSkrajemDrogi pisze: ... Dalej nie odpowiedziałeś mi dlaczego właśnie w tamtym zdaniu użyłeś słowa Duchy chociaż było w odniesieniu do Kościoła....
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
I znowu wmawiasz mi coś czego nie napisałem.Nigdzie nie stwierdziłem,że Bóg jest lepszą alternatywą niz człowiek!Masz ogromne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.Nawet w jednym zdaniu napisałem,że można szukać i w Kościele i wśród ludzi poza nim.Poza tym też dla mnie Kościół nie równa się Bogu.To Ty wyraźnie próbujesz podzielić to wszystko bo tak łatwiej Ci się rozmawia.Widzisz tylko jedno i drugie osobno ale razem już nie.Teraz nazywasz Boga duchem czyli nieporozumieniem,fałszywą interpetacją.Dla Ciebie Bóg jest nieporozumieniem?Twoje odpowiedzi są tak mętne,że ciężko się je czyta.
the formless."
the formless."
.
Ostatnio zmieniony wt lut 11, 2014 7:06 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Dla mnie to normalna dyskusja.Zawsze rozmawiam tak długo aż dojdzie do consensusu,do wyjaśnienie wszelkich wątpliwości.Ktoś może pomyśleć,że czepiam się słówek,że przesadzam ale ja mam inne zdanie.Jakiś chyba popieprzony jestem,że pomimo tragicznego stanu psychicznego nie potrafię obok czegoś przejść obojętnie.
the formless."
the formless."