Apel do wegetarian
Moderator: moderatorzy
Apel do wegetarian
Jedzcie chociaż ser żółty. Ja nie jadłam i wyhodowałam sobie niedobory o których piszą włosy mi wypadały, zęby się psuły.
https://m.smaker.pl/newsy-chcesz-byc-zd ... 54,a,.html
https://m.smaker.pl/newsy-chcesz-byc-zd ... 54,a,.html
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Re: Apel do wegetarian
Wegetarianie jedzą produkty mleczne i piją mleko. Weganie nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych.
Jak ktoś mase kasy wydaje na żarcie i je naprawdę urozmaicone produkty, to jako weganin dostarcza sobie wszystko co potrzebuje. Mam w rodzinie weganów od ponad 15 lat. To bardzo trudna dieta ale najzdrowsza z wszystkich.
Jak ktoś mase kasy wydaje na żarcie i je naprawdę urozmaicone produkty, to jako weganin dostarcza sobie wszystko co potrzebuje. Mam w rodzinie weganów od ponad 15 lat. To bardzo trudna dieta ale najzdrowsza z wszystkich.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości
Najzdrowsza tylko wtedy gdy mieszka się w jakiejś górskiej miejscowości i spożywa warzywa i owoce z własnego ogródka. W przeciwnym wypadku jest to pochłanianie chemii.Bratnia dusza pisze: ↑czw sty 11, 2018 12:17 pm Wegetarianie jedzą produkty mleczne i piją mleko. Weganie nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych.
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
W mojej rodzinie u wegan, wszystko robi się domowym sposobem, pieką chleb sami itp. a produkty w większości zamawiają przez internet, nawet z zagranicy. Dla tego napisałem ze to bardzo droga dieta i mnie by na to nie było stać.
Byłem przy gotowaniu i widziałem jak wszystko było warzone i przeliczne na wartości odżywcze. Juz ten sam fakt gdyby był stosowany w innych dietach to by podnosił walory zdrowotne w każdej, niezależnie na czym by sie opierała.
Takie ogólniki ze chemia tyczy się wyłącznie ludzi kupujących gotowe produkty a to najmniej dotyczy wegetarian i wegan.
Mięso zawiera cholesterol, który w okresie wzrastania wchodzi w skład błony komórkowej (tworzy ją), a w dzieciństwie i wczesnej młodości tworzą się nowe komórki. Gdy około 21 roku życia przestajemy rosnąć, ten cholesterol krąży w krwioobiegu i zaczyna się ryzyko... Blaszka miażdżycowa (niewchłonięty do kości wapń i cholesterol)... Nadmiar mięsa po trzydziestce przyczynía się do powstawania raka jelita grubego..!
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
Wszyscy z mojej rodziny, Ci co przeszli na weganizm to jako dorosłe pełnoletnie osoby. To była świadoma decyzja i myślę ze tylko w takim przypadku jest to właściwe.
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
No to przecież nie choroba Bratnia dusza.Bratnia dusza pisze: ↑czw sty 11, 2018 5:54 pm Wszyscy z mojej rodziny, Ci co przeszli na weganizm to jako dorosłe pełnoletnie osoby. To była świadoma decyzja i myślę ze tylko w takim przypadku jest to właściwe.
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
To dieta, trudna bardzo i nie popieram gdy ktoś jest na siłę np. jako dziecko do tego przymuszany, chyba to miałem na myśli właśnie
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
Soja zawiera hormony żeńskie, które szkodzą mężczyzną.
Biały ser podobno zawiera mniej wapnia niż żółty a soja może szkodzić na tarczycę.
Zgadzam się z Bratnią duszą tę dietę trzeba stosować z głową. To jest eksperyment w dużej mierze na sobie. Są ludy którę stosują tę dietę ale są pewnie genetycznie albo epigenetycznie dostosowani, w specjalny sposób przyrządzają potrawy, a ich dieta to całościowy zestaw tradycyjny. W Polsce pozostaje oprzeć się na nauce i samemu sobie układać. Na pewno nie można tych wszystkich warzyw spożywać w postaci surowej albo jeść samych drożdżówek.
Może jestem uprzedzona, bo uważam że moją dietą zaszkodziłam swojemu rozwijającemu się organizmowi. A zwierzętom nie pomogłam, bo ta żywność i tak zalega w supermarketach.
Zgadzam się z Bratnią duszą tę dietę trzeba stosować z głową. To jest eksperyment w dużej mierze na sobie. Są ludy którę stosują tę dietę ale są pewnie genetycznie albo epigenetycznie dostosowani, w specjalny sposób przyrządzają potrawy, a ich dieta to całościowy zestaw tradycyjny. W Polsce pozostaje oprzeć się na nauce i samemu sobie układać. Na pewno nie można tych wszystkich warzyw spożywać w postaci surowej albo jeść samych drożdżówek.
Może jestem uprzedzona, bo uważam że moją dietą zaszkodziłam swojemu rozwijającemu się organizmowi. A zwierzętom nie pomogłam, bo ta żywność i tak zalega w supermarketach.
Kilka zwierząt może uratowałaś od śmierci lub niepotrzebnego narodzenia. Ja sam od kilku dni nie jem mięsa tylko piję jeszcze żelatynę na stawy ale robię to raczej ze względów zdrowotnych, chciałbym się lepiej czuć i mieć więcej energii. Możesz Pamal napisać jakich niedoborów się nabawiłaś i jak długo byłaś na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej ?
Od szkoły średniej (nie pamiętam dokładnie) do zachowania. Włosy mi wypadały, zęby się kruszyły i mężczyźni mnie unikali.
I miałam mało sił i słabe mięśnie.
Uważałam pewnie jak anorektyczki, że w ten sposób manipulując dietą mam wpływ na swoje życie.
Uważałam pewnie jak anorektyczki, że w ten sposób manipulując dietą mam wpływ na swoje życie.
Widocznie czułam się bezsilna w każdej innej dziedzinie.
Poza tym do tej pory mam dużo krwinek czerwonych, ale z małą zawartością hemoglobiny. Podobno to częste u wegetarian.
Ale jak jestem sama w domu nie robię mięsnych obiadów, bo nie lubię mięsa, co najwyżej ryby, gotowane duszone w piekarniku albo kluski z tuńczykiem.
Zmuszam się do jedzenia sardynek i śledzi, których nie znoszę.
Ale najczęściej jem kefir lub jajko z ziemniakami. Podejrzewam, że krowy i kury są dręczone dla tych produktów.
Zależy chyba jakie jajka i mleko kupujesz. Na pewno inaczej są traktowane kury i krowy w masowej produkcji a inaczej u lokalnego rolnika.
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Nic nie zastąpi normalnego posiłku, ale może pomyśl o Omega 3 skoro nie znosisz ich jeść.
Zostaję jeszcze makrela, łosoś, tuńczyk z puszki.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza