uwazajcie na psychoanalize
Moderator: moderatorzy
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
uwazajcie na psychoanalize
Dopiero teraz widze jak szkodliwa jest terapia w tym nurcie. Uwazam, ze przyczynila sie do mojej choroby. Chodzilam na psychoanalize klasyczna zanim zachorowalam.
Milosc to iluzja
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Re: uwazajcie na psychoanalize
Milosc to iluzja
Ja też gdzieś czytałem, że psychoanaliza może być szkodliwa.
Chyba to czytałem w książce Witkowskiego
"Zakazana psychologia".
Nie jestem tego jednak pewien na 100%,
a nie mam jak sprawdzić.
Psychoanalizy jednak w Polsce raczej się nie stosuje.
Stosują behawioralno-poznawczą lub podtrzymującą najczęściej.
"Zakazana psychologia".
a nie mam jak sprawdzić.
Psychoanalizy jednak w Polsce raczej się nie stosuje.
Stosują behawioralno-poznawczą lub podtrzymującą najczęściej.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
No co Ty, ja w szpitalu na dziennym mialam taka terapie. Opierala sie na psychoanalizie. To samo.w.Babinskim ostatnio. Mysle, ze nadal jest popularna. Tak samo psychodynamiczna. Zaluje, ze nie chodzilam na.inna. ale nie wiedzialam, ze takie sa w sumie.
Milosc to iluzja
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
O psychoanalizie by cokolwiek powiedzieć musi minąć parę lat terapii. To, że ktoś mial psychoanalizę przez kilka miesięcy nie świadczy o niczym. Trzeba dobić do dna, by potem wybić się w górę. Rozdrapywanie starych ran i analizowanie tego. To na tym polega psychoanaliza.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Myslisz, ze nie da sie tego zrobic mocniej? kazdy jest inny i ma inna pamiec. Moja terapeutka prowadzila ze mna cos w.stylu psychoanalizy. Nie chce Ci pisac czego sie dowiedzialam. Np.pisalam tez swoj zyciorys i.zaczely mi sie przypominac dawne chwile. Byly jeszcze wtedy w ukryciu. Potem pani psycholog poszla na urlop, a ja zostalam sama z tym.wszystkim i trafilam do szpitala, sama myslalam, ze to najlepsze wyjscie. I nie winje tu terapeutki. Moze mam tak podatna psychike lub mam duzo traum, nie wiem, naprawde. Ale.w.moim przypadku wracanie do starego to blad. Powinnam juz.zyc w.nowym. pol roku pozniej dostalam psychozy. Zaczela sie. Nie wiem czy trwa nadal, ale teraz.po kilki spotkaniach gestalt, trzech latach dziwnych snow i konfliktow wewnetrznych oraz.wiedzy jaka posiadsm na temat swoich terapii i analizy to zaluje, ze.to zrobilam. Tak samo terapia w.Babinskim trwa pol.roku. Nie przyjeli mnie tam wlasnie.ze.wzgledu, ze moge miec psychoze. Ze u mnie juz moze dojsc do dalszej dekompensacji psychicznej. Zaczynalam z.borderline ktore bylo bardziej nerwica a koncze na psychozie.
Milosc to iluzja
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Wina psychologa, jak się nie zna to mogła się nie łapać tego. Ale napisanie wspomnień, to na większości terapii to się przerabia. Nie wszystkie są psychoanalizą. Trzeba mieć z tego dyplom i nie każdy zalicza własną terapię z lekarzy. Na terapii lekarz przynajmniej pięć lat musi spędzić, by móc robić psychoanalizę.Ja na swoje szczęście mam dobrego psychiatrę. Terapii kilka przeszedłem z psychologami, więc jest lepiej u mnie.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Wiem, ze nie mialam na poczatku klasycznej psychoanalizy, ale jej elementy. Np.ze nie jem bo matka mnie zagarnela i nie pozwolila.dojrzec, albo ze jestem taka drobna z tego powodu. I tak dalej... takie jakby banaly dzialajace na podswiadomosc. Po terapii zaczelam byc zla na matke podswiadomie oraz popsulo mi sie ogolnie.w.rodzinie, tez ojczyma zaczelam inaczej traktowac. A ssri chyba to dobily. Naprawde, wolalabym wielu rzeczy nie wiedziec. A najdziwniej to bylo w Babinskim. Po czasie jednak chyba musze zmienic.zdanie, ze podobalo mi.sie.tam. Tam bylo conajmniej dziwnie. Troche pranie mozgu jakby. Tak podejrzliwie bylo.
Milosc to iluzja
-
- zaufany użytkownik
Psychoanalizy nie wolno stosować u chorych na schizofrenię.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
No wlasnie.
Tylko, ze wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze mam.schizofrenie.
Tylko, ze wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze mam.schizofrenie.
Milosc to iluzja
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: ochroniarz
Potwierdzam, ja też czytałem tą książkę. Problem jest nie tylko w odkrywaniu konfliktów czy traum realnych, o których niektórzy piszą, że powinny zostać w ukryciu, ale też w wymyślaniu urazów fikcyjnych i wmawianiu ich pacjentom przez terapeutę. W najlepszym razie może dojść do wyolbrzymienia pewnych realnych sytuacji i zbudowania na ich podstawie tautologicznej teorii, w której wszystko tłumaczy się jakimś jednym czynnikiem. Taka teoria ma zazwyczaj bardzo luźny związek z rzeczywistością (mówiąc eufemistycznie). Niestety miałem też i takie doświadczenia z psychoterapią.hvp2 pisze:Ja też gdzieś czytałem, że psychoanaliza może być szkodliwa.
"Zakazana psychologia".
a nie mam jak sprawdzić.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Łapanie się wszystkiego, by zwalić winę na lekarza. Każdy zna się w jakimś stopniu sam z siebie. Współczuję tym którzy tego nie zakumali.
Polegacie na psychologu jak na własnej matce. Trochę więcej własnej inicjatywy i niezależności. Psycholog to nie matka, ma prawo urlop wziąć. Dała Ci pewnie do przemyślenia pewne kwestie i zostawiła Cię z tym. Ty miałaś się nad tym zastanowić, a beknęłaś jak mała owieczka, co bez matki jest. Taka jest prawda. Sama z sobą sobie nie poradziłaś. Terapeuta nic nie musi. Znam to z doświadczenia. To część terapii. Nie przeszłaś akronimu, Twoja wina. Dać komuś czas na zastanowienie się. Boli.
Polegacie na psychologu jak na własnej matce. Trochę więcej własnej inicjatywy i niezależności. Psycholog to nie matka, ma prawo urlop wziąć. Dała Ci pewnie do przemyślenia pewne kwestie i zostawiła Cię z tym. Ty miałaś się nad tym zastanowić, a beknęłaś jak mała owieczka, co bez matki jest. Taka jest prawda. Sama z sobą sobie nie poradziłaś. Terapeuta nic nie musi. Znam to z doświadczenia. To część terapii. Nie przeszłaś akronimu, Twoja wina. Dać komuś czas na zastanowienie się. Boli.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Nie kazdy zna siebie. Zwlaszcza majac pokiereszowana psychike i w wieku dwudziestu lat.
Milosc to iluzja
Zgadzam się w 100%. Po prostu święte słowaChłopiec Papuśny pisze: Polegacie na psychologu jak na własnej matce. Trochę więcej własnej inicjatywy i niezależności.

Jednak obowiązkiem psychologa jest wcześniejsze uprzedzenie swojego klienta, że idzie na urlop w terminie "od - do" i że go w tym czasie nie będzie. Powinien wskazać na tą okoliczność jakieś formy zastępcze, np. do kogo się zwrócić, gdyby coś z klientem działo się "nie tak".Chłopiec Papuśny pisze:Psycholog to nie matka, ma prawo urlop wziąć. Dała Ci pewnie do przemyślenia pewne kwestie i zostawiła Cię z tym. Ty miałaś się nad tym zastanowić, a beknęłaś jak mała owieczka, co bez matki jest. Taka jest prawda. Sama z sobą sobie nie poradziłaś. Terapeuta nic nie musi.
Tak samo jak obowiązkiem psychologa/terapeuty jest uprzedzenie swojego klienta, że z jakichś przyczyn np. osobistych czy zdrowotnych psychologa terapia z danym pacjentem/klientem zostanie przerwana.
Jak psycholog to zaniedba to popełnia zasadniczy błąd w sztuce (coś tak jak zaszycie chusty operacyjnej w brzuchu pacjenta przez chirurga!) i ten błąd w sztuce może mieć fatalne następstwa dla pacjenta. Mnie kiedyś spotkało coś takiego właśnie. Jak byłem "dziewiczym pacjentem" - osobą z zerową wiedzą z psychologii oraz naprawdę masą problemów, urazów i defektów - to psycholog urwała ze mną terapię bez najmniejszego uprzedzenia, bo poszła na urlop macierzyński. Tym swoim zaniechaniem w istotny sposób spierdoliła mi życie na całe długie lata.

- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Moze tutaj o tym nie napisalam, ale moja terapia tez zostala przerwana w taki sposob.
Papusny, mam wrazenie, ze nie wiesz jak wyglada terapia, albo inaczej - jak wygladala moja terapia.
Psycholog nie bierze za.nic odpowiedzialnosci. Ale jednak z jakiegos powodu psychoanalizq.moze byc szkodliwa.
To jest jednak wracanie do przeszlosci. To powinno sie odbywac w duzym ustaleniu co bedzie.nastepne po takiej terapii, tak mysle. Potrzeba duzo bezpieczenstwa i czasu.
Aha, i uwazam, ze z racji zawodu to psycholog jednak jest dosc odpowiedzialnym zajeciem.
A wiek gdy ksztaltuje sie dopiero co osobowosc to delikatny emocjonalnie czas.
Papusny, mam wrazenie, ze nie wiesz jak wyglada terapia, albo inaczej - jak wygladala moja terapia.
Psycholog nie bierze za.nic odpowiedzialnosci. Ale jednak z jakiegos powodu psychoanalizq.moze byc szkodliwa.
To jest jednak wracanie do przeszlosci. To powinno sie odbywac w duzym ustaleniu co bedzie.nastepne po takiej terapii, tak mysle. Potrzeba duzo bezpieczenstwa i czasu.
Aha, i uwazam, ze z racji zawodu to psycholog jednak jest dosc odpowiedzialnym zajeciem.
A wiek gdy ksztaltuje sie dopiero co osobowosc to delikatny emocjonalnie czas.
Milosc to iluzja
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Uważana jest za skuteczną w nerwicy.Mi ona jako tako nie przeszkadza dużo się na niej dowiaduje.Każda terapia to trochę pranie mózgu.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
No wlasnie nie. Poznawczo behawioralna i gestalt to inne rodzaje terapii. Mi sie osobiscie podobala najbardziej gestalt, ale myslalam, ze zejde na niej, przerwalam po miesiacu. Cztery spotkania jednak wiele mi daly. Ta terapia wiele zmienia.
Milosc to iluzja
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoterapia_Gestalt
Wygląda na skuteczną ponieważ nastawiona jest na rezultat a nie ciągnięcie pieniędzy z portfela.
Wygląda na skuteczną ponieważ nastawiona jest na rezultat a nie ciągnięcie pieniędzy z portfela.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Każda ma za zadanie zmianę myślenia,zachowań i to jest takie trochę pranie mózgu.Masz się poddać temu lub będzie to nie skuteczne.
Terapia poznawczo-behawioralna jest nastawiona na rozwiązywanie bieżących, konkretnych trudności i problemów, a zatem skoncentrowana tu i teraz,( co nie znaczy, ze nie sięga się czasem do przeszłości ), krótkoterminowa – obejmuje od kilku do dwudziestukilku sesji , na ogół jeden raz w tygodniu, ( zdarzają się terapie dłużej trwające, jeżeli dotyczą problemów bardzo złożonych i utrwalonych ) i wreszcie oparta na współpracy – terapeuta i klient wspólnie wypracowują optymalny przebieg procesu terapeutycznego.
Rozdrapywanie ran tez jest trochę.Poza tym coś rozwiązuje z Tobą terapeuta czyli to będą jakieś też jego przemyślenia.Pewnie tego jest mniej tzn przeszłości,bo osoba chora na schizofrenie ma głębiej w sobie przyczyny choroby niż osoba na nerwice.Tych czynników też chyba jest więcej w schizofrenii.
Terapia poznawczo-behawioralna jest nastawiona na rozwiązywanie bieżących, konkretnych trudności i problemów, a zatem skoncentrowana tu i teraz,( co nie znaczy, ze nie sięga się czasem do przeszłości ), krótkoterminowa – obejmuje od kilku do dwudziestukilku sesji , na ogół jeden raz w tygodniu, ( zdarzają się terapie dłużej trwające, jeżeli dotyczą problemów bardzo złożonych i utrwalonych ) i wreszcie oparta na współpracy – terapeuta i klient wspólnie wypracowują optymalny przebieg procesu terapeutycznego.
Rozdrapywanie ran tez jest trochę.Poza tym coś rozwiązuje z Tobą terapeuta czyli to będą jakieś też jego przemyślenia.Pewnie tego jest mniej tzn przeszłości,bo osoba chora na schizofrenie ma głębiej w sobie przyczyny choroby niż osoba na nerwice.Tych czynników też chyba jest więcej w schizofrenii.