Waga
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Grzegorz1991
- zaufany użytkownik
Waga
Martwię się. Mam 185cm wzrostu. Z rok temu moja waga w ciągu 3 miesięcy spadła ze 125kg na 87kg. Prawdopodobnie dlatego, że odstawiłem słodycze i nie piłem słodkich napojów typu cola czy mirinda. Zresztą słodkich napojów nie piję do dzisiaj. I w ogóle mi ich nie brakuje. Nawet za nimi nie przepadam. Niestety teraz w ciągu ostatnich 2 czy 3 miesięcy przytyłem z 87kg do 95kg. Na szczęście w ciągu ostatnich kilku dni po tym jak ograniczyłem słodycze i staram się mniej jeść waga spadła o 1kg, czyli ważę 94kg i mam cichą nadzieję, że już będzie spadać. W ostatnich miesiącach rzeczywiście jadłem sporo słodyczy i sporo jadłem ogólnie. Przestałem w ostatnim tygodniu słodzić kawę z mlekiem. Jedynie wieczorem piję herbatę z dwiema łyżeczkami cukru. Wolałbym pić bez, ale mi nie smakuje kompletnie niestety. Spróbuję od dzisiaj pić herbatę z miodem. Może to będzie lepsze rozwiązanie. Nie wiem czy mam dużą nadwagę, ale wiem że jestem zdeterminowany by to zmienić. Macie jakieś rady co zrobić, żeby wrócić do przynajmniej tych 87kg. Gdzieś czytałem, że przy moim wzroście 87kg to już nie nadwaga, ale sam nie wiem. Poradźcie mi coś. Z góry wielkie dzięki za każde dobre rady. 

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Waga
Aby zdrowo schudnąć, czyli tak, aby nie zrobić sobie krzywdy, ważne są 2 rzeczy: zdrowa dieta i dużo sportu. Sport ma to do siebie, że podwyższa przemianę materii na stałe, czyli Twój organizm cięgle więcej spala kalorii, i nie ważne czy leżysz, czy śpisz
Zdrowa dieta powinna zawierać dużo surowych jarzyn i unikać jak ognia żywności przetworzonej. Należy samemu gotować obiady.

Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Wszelkie diety wysokobiałkowe.Grzegorz1991 pisze: ↑czw lis 14, 2019 1:45 pm Poradźcie mi coś. Z góry wielkie dzięki za każde dobre rady.![]()
Przy dłuższym stosowaniu niezbyt zdrowe, ale pomagają ruszyć wagę w dół.
LaDopamina
Ogólnie MŻ i WR, czyli mniej żreć i więcej ruchu- na mnie działa 

Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Kilka lat temu ważyłem ok. 65 kg, teraz ponad 85 kg, nie jestem zbyt wysoki. Ostatnio jem bardzo dużo słodyczy i przekąsek oraz piję głównie napoje z cukrem (np. tymbarki, herbatki rozpuszczalne o smaku owocowym). Nie mam żony, bardzo mnie to podłamuje. Nie mam prawa jazdy i pracy. Mieszkam na wsi, w gminie wiejskiej, w mojej miejscowości nie ma szkoły czy kościoła. Ostatnio bardzo mało się ruszam (idę czasem ok. 5 km do kościoła - licząc obie strony). Jak jest cieplej, niekiedy robię wycieczki rowerowe, dawniej zdarzało mi się przejeżdżać kilkadziesiąt km dziennie. Zimą pozostaje dom lub miasto wojewódzkie, do którego dojazd kosztuje ok. 15 zł (licząc obie strony). Dobrze byłoby ograniczyć spożywanie słodyczy. Chciałbym schudnąć ze 20 kg. W sierpniu 2019 może ważyłem jeszcze ok. 82 kg, w ostatnim czasie zdarzało mi się ważyć ponad 87 kg chyba. BMI pomiędzy 25 a 30 (nadwaga). Dawniej było wyraźnie poniżej 25, jeszcze w wieku ok. 23 lat. Teraz mam 28.
- Słonecznik1
- bywalec
w 3 miesiące 25 kg na diecie białkowej w jedną czy w drugą stronę . poważnie?.............bo uwieże a jesli to sobie zrobiles krzywde. Na wadze w sklepie to prędzej. No ale ja nie waze 135
- Słonecznik1
- bywalec
nie kłam .to bys musiał siedzieć w piekarniku
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
to niezdrowe dla serca wręcz ostry trening przy lekach.
leki działają antynaczyniowo tzn. obniżają zdolności ukłądu krwionośnego i zdarza się, że powodują arytmię serca, żylaki, ciężkość nóg jak byś pracował w kamieniołomach.
leki działają antynaczyniowo tzn. obniżają zdolności ukłądu krwionośnego i zdarza się, że powodują arytmię serca, żylaki, ciężkość nóg jak byś pracował w kamieniołomach.