czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów
patyczak aka igla
zarejestrowany użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: pn sty 09, 2017 10:37 pm
Gender: None specified

czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Post autor: patyczak aka igla » wt sty 10, 2017 5:34 pm

czy to czymś nie śmierdzi?

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Posty: 9152
Rejestracja: ndz lut 02, 2003 3:24 am
Status: webmaster
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Gender: None specified

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Post autor: zbyszek » śr sty 11, 2017 2:22 pm

Jak w każdym przyzwoitym systemie hasło nie jest nigdzie zapisywane w postaci jawnej, lecz jedynie zaszyfrowane. Nie ma możliwości odtworzenia z tego zaszyfrowanego hasła jego postaci jawnej. Jak w takim razie jest rozpoznawany użytkownik przy logowaniu ? Postać jawna hasła nie jest do tego wbrew naszej intuicji wcale potrzebna ! System zaszyfrowuje to, co wpisze użytkownik i sprawdza czy postać zaszyfrowana się zgadza z tym, co jest zapisane w bazie danych.

Oczywiście administrator ma możliwości dowolnego manipulowania całą bazą danych, musi ją przecież od czasu do czasu zapisywać, sprawdzać, korygować. Nie ma jednak możliwości odtworzenia oryginalnego hasła użytkownika. Jedyne, co mogę zrobić to wykasować hasło i wpisać jakieś swoje nowe. Dokładnie to robi system, gdy zaznaczysz przy logowaniu, że zapomniałeś hasła. Nikt nie jest w stanie podać Ci starego hasła, a jedynie ustanowić nowe.

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik
Posty: 9688
Rejestracja: ndz lis 04, 2007 4:14 am
płeć: mężczyzna
Gender: Male

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Post autor: hvp2 » sob sty 14, 2017 1:08 pm

zbyszek pisze:
śr sty 11, 2017 2:22 pm
Jak w każdym przyzwoitym systemie hasło nie jest nigdzie zapisywane w postaci jawnej, lecz jedynie zaszyfrowane. Nie ma możliwości odtworzenia z tego zaszyfrowanego hasła jego postaci jawnej. Jak w takim razie jest rozpoznawany użytkownik przy logowaniu ? Postać jawna hasła nie jest do tego wbrew naszej intuicji wcale potrzebna ! System zaszyfrowuje to, co wpisze użytkownik i sprawdza czy postać zaszyfrowana się zgadza z tym, co jest zapisane w bazie danych.
I to właśnie mi się bardzo podoba! :D

Awatar użytkownika
w pogoni za stracony
zaufany użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: sob sty 28, 2017 7:44 pm
Gender: None specified

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Post autor: w pogoni za stracony » sob lut 04, 2017 9:37 pm

jeżeli dobrze zrozumiałem to możesz wygenerować nowe hasło? co z stoi na przeszkodzie żebyś potem wrócił do starego?

załóżmy że mamy hasło: 156jdbendj
i także mamy hasło: lubiepierogi

które hasło trudniej złamać? bo wydaje mi się że wbrew pozorom jeżeli mają równą liczbę znaków to tak samo.


chyba?
wydaje mi się że tu nie chodzi czy to ważne czy nie. tylko skąd to się bierze. trzeba byłoby hodować dzieci i sprawdzać je czy jak nie będzie się ich uczyło zasad same je odkryją?

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Posty: 9152
Rejestracja: ndz lut 02, 2003 3:24 am
Status: webmaster
płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Gender: None specified

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Post autor: zbyszek » ndz lut 05, 2017 2:35 pm

Znam tylko zakodowane formy haseł, bo tylko takie istnieją w bazie danych. Nie mogę odtworzyć z tej zakodowanej formy tego, co wpisał kiedyś użytkownik. Mogę wszystko wykasować i nadać swoje hasło, ale odgadnąć starego się nie da.
Jednak nie ma się po co do mnie zwracać, bo to wszystko, co opisałem, robi sam program po zaznaczeniu przy logowaniu opcji "zapomniałem hasła".

Wróć do „o tym forum”