czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów
  -TMOVE_BUTT AMOVE_BUTT SMOVE_BUTT
patyczak aka igla
zarejestrowany użytkownik
Posts: 17
Joined: Mon Jan 09, 2017 10:37 pm

czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Postby patyczak aka igla » Tue Jan 10, 2017 5:34 pm

czy to czymś nie śmierdzi?

User avatar
zbyszek
admin
Posts: 9093
Joined: Sun Feb 02, 2003 3:24 am
Status: informatyk
płeć: mężczyzna
Location: Warszawa

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Postby zbyszek » Wed Jan 11, 2017 2:22 pm

Jak w każdym przyzwoitym systemie hasło nie jest nigdzie zapisywane w postaci jawnej, lecz jedynie zaszyfrowane. Nie ma możliwości odtworzenia z tego zaszyfrowanego hasła jego postaci jawnej. Jak w takim razie jest rozpoznawany użytkownik przy logowaniu ? Postać jawna hasła nie jest do tego wbrew naszej intuicji wcale potrzebna ! System zaszyfrowuje to, co wpisze użytkownik i sprawdza czy postać zaszyfrowana się zgadza z tym, co jest zapisane w bazie danych.

Oczywiście administrator ma możliwości dowolnego manipulowania całą bazą danych, musi ją przecież od czasu do czasu zapisywać, sprawdzać, korygować. Nie ma jednak możliwości odtworzenia oryginalnego hasła użytkownika. Jedyne, co mogę zrobić to wykasować hasło i wpisać jakieś swoje nowe. Dokładnie to robi system, gdy zaznaczysz przy logowaniu, że zapomniałeś hasła. Nikt nie jest w stanie podać Ci starego hasła, a jedynie ustanowić nowe.

User avatar
hvp2
zaufany użytkownik
Posts: 8810
Joined: Sun Nov 04, 2007 4:14 am
płeć: mężczyzna

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Postby hvp2 » Sat Jan 14, 2017 1:08 pm

Jak w każdym przyzwoitym systemie hasło nie jest nigdzie zapisywane w postaci jawnej, lecz jedynie zaszyfrowane. Nie ma możliwości odtworzenia z tego zaszyfrowanego hasła jego postaci jawnej. Jak w takim razie jest rozpoznawany użytkownik przy logowaniu ? Postać jawna hasła nie jest do tego wbrew naszej intuicji wcale potrzebna ! System zaszyfrowuje to, co wpisze użytkownik i sprawdza czy postać zaszyfrowana się zgadza z tym, co jest zapisane w bazie danych.
I to właśnie mi się bardzo podoba! :D

User avatar
w pogoni za stracony
zaufany użytkownik
Posts: 223
Joined: Sat Jan 28, 2017 7:44 pm

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Postby w pogoni za stracony » Sat Feb 04, 2017 9:37 pm

jeżeli dobrze zrozumiałem to możesz wygenerować nowe hasło? co z stoi na przeszkodzie żebyś potem wrócił do starego?

załóżmy że mamy hasło: 156jdbendj
i także mamy hasło: lubiepierogi

które hasło trudniej złamać? bo wydaje mi się że wbrew pozorom jeżeli mają równą liczbę znaków to tak samo.


chyba?
wydaje mi się że tu nie chodzi czy to ważne czy nie. tylko skąd to się bierze. trzeba byłoby hodować dzieci i sprawdzać je czy jak nie będzie się ich uczyło zasad same je odkryją?

User avatar
zbyszek
admin
Posts: 9093
Joined: Sun Feb 02, 2003 3:24 am
Status: informatyk
płeć: mężczyzna
Location: Warszawa

Re: czy admin ma możliwość odnowienia hasła?

Postby zbyszek » Sun Feb 05, 2017 2:35 pm

Znam tylko zakodowane formy haseł, bo tylko takie istnieją w bazie danych. Nie mogę odtworzyć z tej zakodowanej formy tego, co wpisał kiedyś użytkownik. Mogę wszystko wykasować i nadać swoje hasło, ale odgadnąć starego się nie da.
Jednak nie ma się po co do mnie zwracać, bo to wszystko, co opisałem, robi sam program po zaznaczeniu przy logowaniu opcji "zapomniałem hasła".


Return to “o tym forum”

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests