Niestety, żadne z tych - niestety bo to wiele rzeczy by usprawiedliwiało co nie?pawel534 pisze:Ja też się zastanawiam czasem czy schizofrenia to przypadkiem nie jest opętanie lub jakiś wpływ demonów czy może to tylko defekt mózgu.

Moderator: moderatorzy
Niestety, żadne z tych - niestety bo to wiele rzeczy by usprawiedliwiało co nie?pawel534 pisze:Ja też się zastanawiam czasem czy schizofrenia to przypadkiem nie jest opętanie lub jakiś wpływ demonów czy może to tylko defekt mózgu.
Skąd ta pewność ? Czym według Ciebie jest schizofrenia a jeśli to choroba to jeśli nie jest spowodowana przez defekt mózgu to przez co ? Jeśli to choroba to chyba mózg tworzy omamy, urojenia których nie ma no bo przecież nie inny narząd.Niestety, żadne z tych - niestety bo to wiele rzeczy by usprawiedliwiało co nie?
Pewności o jakiej oczekują niektórzy nikt mieć nie może - oni oczekują dowodów chociaż na teorię mózgową dowodów też nie ma. Schizofrenia to choroba umysłu.pawel534 pisze:Skąd ta pewność ? Czym według Ciebie jest schizofrenia a jeśli to choroba to jeśli nie jest spowodowana przez defekt mózgu to przez co ? Jeśli to choroba to chyba mózg tworzy omamy, urojenia których nie ma no bo przecież nie inny narząd.Niestety, żadne z tych - niestety bo to wiele rzeczy by usprawiedliwiało co nie?
Żeby coś mogło skorzystać z ciała, musi mieć z nim jakieś punkty styczne. Np. do narkomana, alkoholika, prostytutki itp. przyłączają się bezcielesne istoty świata eterycznego o podobnych żądzach, które nie zostały spełnione za życia. Jeśli więc wyleczymy tego kogoś z nałogów, "demony" nie będą miały do niego dojścia. Wygonić "demony" może każdy, kto posiada silny umysł i dobrą koncentrację. Może to być psycholog, psychiatra itp. Kościół zrobił z tego przedstawienie wiadomo dlaczego.
A co z duchem, który ma zamiar istnieć prawnie jako gospodarz w tym kolejnym ciele. Bierze go ten wcielający się gość za kark i wyrzuca z jego ciała?prawda_o_psychiatrii pisze:
Z http://pl.wikipedia.org/wiki/Reinkarnacja: "Reinkarnacja (również: metempsychoza, transmigracja) – pogląd, według którego dusza (bądź świadomość) po śmierci ciała może wcielić się w nowy byt fizyczny"
Zatem według tych źródeł i w moim rozumieniu: W ciele człowieka jest dusza, która po śmierci idzie do "nieba" (dom duszy pomiędzy wcieleniami), a następnie wciela się w kolejne ciało (reinkarnacja). Jeśli nie pójdzie do nieba to staje się duchem krążącym w okolicach Ziemi.
No "ktoś" musi nimi być, jeżeli nie my.prawda_o_psychiatrii pisze:
Ponadto jeśli dobrze interpretuję to Buddyzm nie odrzuca istnienia duchów. Z http://sasana.wikidot.com/karma-sl: "Zabijanie … kradzież … nieprawe współżycie seksualne … kłamstwo … oszczerstwo … obraźliwa mowa … głupia paplanina, gdy wytwarzane, kontynuowane i często powtarzane prowadzą do odrodzenia w piekle lub pośród zwierząt lub pośród duchów.".
Ja także nie wykluczam duchów, aniołów ani diabłów, lecz u mnie ma to niewiele wspólnego z fizycznym bytem, a bardziej z pewnym stanem uczuć człowieka, który właśnie tak jest najlepiej opisywalny.moi pisze:Duchy i istoty piekielne są obecne tylko w niektórych odłamach ...
A ja nie wierzę w nadprzyrodzone opętania. Jeżeli już, to nienadprzyrodzone opętanie przez siebie samego, kiedy karkołomnym ale świadomym aktem woli wyrażamy zupełną zgodę na zło, podobną do zrezygnowanej ucieczki tzw. "zgody na obłęd".zbyszek pisze:Podobno lekarze także potrafią określić swoje granice i jeśli są przekroczone odsyłaja do xsiędza i tyle !
MPD/DID [F44.8] nie jest stanem transowo-opętaniowym [F44.3] według dsm i icd - http://apps.who.int/classifications/icd ... 10/en#/F44 i niema w tym nic demonicznego czy nadnaturalnego.zbyszek pisze:A propos opętania: Traktowałem je jako kategoria psychiczna, np. osobowość mnoga etc.
Pacjenci mogą doświadczać ekstremalnie szerokiego wachlarzu objawów podobnych do epilepsji, schizofrenii, zaburzeń lękowych, zaburzeń afektywnych, PTSD, zaburzeń osobowości i odżywiania.Patients may experience an extremely broad array of other symptoms that resemble epilepsy, schizophrenia, anxiety disorders, mood disorders, post traumatic stress disorder, personality disorders, and eating disorders.
http://childabusewiki.org/index.php?tit ... y_Disorder
Możesz podać link do tego tematu?osoby z osobowością mnogą były na forum.
Szukam, nie mogę znaleźć. To chyba było kilka dziewczyn. Jedna opisywała, że "siedzi" w niej "druga ja" mająca inne imię i drwiąca z tej pierwszej, lub wręcz strasząca ją, że zmusi ją do zrobienia czegoś złego.Schizo pisze:... Możesz podać link ...