Co pomaga oprócz leków w schizofrenii?
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Co pomaga oprócz leków w schizofrenii?
• Kontakt, rozmowy z ludźmi
• Zadbanie o swój wygląd
• Zajęcia w ciągu dnia
• Praca, studia
• Hobby
• Zdrowy sen
• Codzienna gimnastyka
• Kontakt z przyrodą
• Przyjazne otoczenie
• Zadbanie o swoje zdrowie fizyczne
• Wczesne wstawanie, wczesne chodzenie spać
• Zadbanie o swoją higienę osobistą
• Dotlenianie się na świeżym powietrzu jak najczęściej
• Regularny rytm dnia. Wstawanie i chodzenie spać o tej samej godzinie. Posiłki, leki o tej samej porze etc.
• Dbanie o higienę psychiczną
• Odpowiedni odpoczynek
• Wsparcie rodziny, lekarza
• Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozy)
• Niepicie alkoholu
• Niepalenie papierosów
• Niebranie narkotyków
• Zadbanie o swój wygląd
• Zajęcia w ciągu dnia
• Praca, studia
• Hobby
• Zdrowy sen
• Codzienna gimnastyka
• Kontakt z przyrodą
• Przyjazne otoczenie
• Zadbanie o swoje zdrowie fizyczne
• Wczesne wstawanie, wczesne chodzenie spać
• Zadbanie o swoją higienę osobistą
• Dotlenianie się na świeżym powietrzu jak najczęściej
• Regularny rytm dnia. Wstawanie i chodzenie spać o tej samej godzinie. Posiłki, leki o tej samej porze etc.
• Dbanie o higienę psychiczną
• Odpowiedni odpoczynek
• Wsparcie rodziny, lekarza
• Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozy)
• Niepicie alkoholu
• Niepalenie papierosów
• Niebranie narkotyków
Ostatnio zmieniony czw kwie 18, 2019 4:47 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 3 razy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: Co pomaga oprócz leków?
oprócz LEKÓW
MAGNEZ najlepiej w orzechach wloskich czy ziemnych na sen na depresje garsc nie ma nudnosci jak w tabletkach
dieta raw warzywa owoce dojrzale banany w jablkach tez jest magnez
omega 3 w rybach
slonko
spacer najlepszy dziala jak przekaznik do mozgu
naturalne sposoby eczenia depresji
MAGNEZ najlepiej w orzechach wloskich czy ziemnych na sen na depresje garsc nie ma nudnosci jak w tabletkach
dieta raw warzywa owoce dojrzale banany w jablkach tez jest magnez
omega 3 w rybach
slonko
spacer najlepszy dziala jak przekaznik do mozgu
naturalne sposoby eczenia depresji
Seks z drugą osobą
Im ta druga osoba jest dla nas atrakcyjniejsza tym bardziej pomaga
PS. Zasadniczo powinienem napisać: związek seksualny z drugą osobą. Rozwijając to: skoro związek, więc nie chodzi tu o seks jednorazowy, np. z prostytutką, ale nie chodzi też o związek platoniczny w którym nie ma wcale zbliżeń seksualnych.

Im ta druga osoba jest dla nas atrakcyjniejsza tym bardziej pomaga

PS. Zasadniczo powinienem napisać: związek seksualny z drugą osobą. Rozwijając to: skoro związek, więc nie chodzi tu o seks jednorazowy, np. z prostytutką, ale nie chodzi też o związek platoniczny w którym nie ma wcale zbliżeń seksualnych.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Poznanie emocji i korzystanie z nich,nie zlewanie ich z chorobą.Radzenie sobie z stresem,seks ,to nie jedyna redukcja stresu,ale bywa bardzo skuteczny i prozdrowotny.Wsparcie w najbliższych jest bardzo ważne,daje siłę i problemy tak nie przytłoczą.
Też coś twórczego potrafi rozwijać ochronę przed chorobą.
W skrajnych przypadkach gdzie jest ekstremalny stres duża ilość alkoholu.
Też coś twórczego potrafi rozwijać ochronę przed chorobą.
W skrajnych przypadkach gdzie jest ekstremalny stres duża ilość alkoholu.
Nie mogę się z Tobą zgodzić co do tego alkoholu

Przy ekstremalnym stresie, gdy zawodzą wszystkie sposoby psychologiczne (i seksuologiczne) to jednak lepiej niż alkohol zastosować benzodiazepiny albo zwiększyć neuroleptyk (albo jedno i drugie). Alkohol jest w sumie dość prymitywnym i toksycznym środkiem psychotropowym, tyle że jest łatwo dostępny. Benzo są lepsze - skuteczniejsze, delikatniejsze w działaniu, no i nie ma po nich kaca.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Nie ma kaca,ale są inne skutki tzw uzależnienia.Lęki zamiast stawać się mniejsze są pózniej większe i ciężej zmierzyć się z tym na sucho.Wiem coś o tym,bo brałem xanax.Niektórym chorym na schizofrenie nigdy nie dadzą xanaxu,bo to jest najmocniejsze benzo i mocno uzależnia,fajnie człowieka luzuje,ale coś za coś.
Ja nie mam po alkoholu kaca,nie każdy ma kaca.Alkohol też tak długo się nie utrzymuje jak większe dawki neuroleptyku.To mocno znieczula,ale też coś za coś kosztem tolerancji,że Ci co biorą dużą mają problem zejść z dawek jak biorą dłużej,więc wskoczenie na dawkę większą to ostateczność i duże koszty.Remisja to i tak w dużej mierze świadomość wielu rzeczy,pewnych warunków i aktywności.
Ja nie mam po alkoholu kaca,nie każdy ma kaca.Alkohol też tak długo się nie utrzymuje jak większe dawki neuroleptyku.To mocno znieczula,ale też coś za coś kosztem tolerancji,że Ci co biorą dużą mają problem zejść z dawek jak biorą dłużej,więc wskoczenie na dawkę większą to ostateczność i duże koszty.Remisja to i tak w dużej mierze świadomość wielu rzeczy,pewnych warunków i aktywności.
Dopisałbym też że pomaga zrozumienie że psychiatrzy nikogo nie leczą (i z niczego nie wyleczą!!), a jedynie obserwują, opisują, nadzorują i uspokajają!! Że należy samemu o siebie walczyć!!! U mnie to zrozumienie było kluczowe, bo było początkiem skutecznej drogi do zdrowia, a raczej do wewnętrznej integracji. Kolejnym krokiem było usunięcie przyczyny przez którą popadałem w psychozy.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Hvp nie ma czegoś takiego jak związek seksualny,może być układ owszem,ale nie związek na miłość Boską.Poza tym często ludzie są samotni,bo mają wyolbrzymione wymagania do swoich potencjalnych partnerek,u kobiet też to czasem występuje.
Chory na schizofrenie nie będzie miał dużego powodzenia,musi nadrabiać wieloma innymi rzeczami i nie mamy wpływu na pewne rzeczy jak uroda w naturze.Zadbanie o siebie,to tez inna kwestia.
Tak jak ktoś to kiedyś napisał na innym forum chyba Kiciusia i Dominik chyba,że schizofrenik w ogóle ma takie wymagania jak z kosmosu ,a jest chory!!
Poza tym jeżeli ktoś się napala wyglądem zewnętrznym,który i tak przemija z wiekiem,a wtedy liczą się inne rzeczy jak charakter,bo mamy przewalone,nie jest łatwo być z kimś 25 lat dajmy na to czy w zasadzie prawie całe życie!!!.
Jak ktoś chce się spełniać seksualnie ,to może wybrać się na panie do towarzystwa.
Kiedyś moja ciotka mówiła,wiele przeżyła i dramatu też,ten piękny nie taki ważny,a charakter.A jedna kobieta mi mówiła ładna twarzyczka,to nie wszystko,a miała pewne doświadczenie w życiu.
Chory na schizofrenie nie będzie miał dużego powodzenia,musi nadrabiać wieloma innymi rzeczami i nie mamy wpływu na pewne rzeczy jak uroda w naturze.Zadbanie o siebie,to tez inna kwestia.
Tak jak ktoś to kiedyś napisał na innym forum chyba Kiciusia i Dominik chyba,że schizofrenik w ogóle ma takie wymagania jak z kosmosu ,a jest chory!!
Poza tym jeżeli ktoś się napala wyglądem zewnętrznym,który i tak przemija z wiekiem,a wtedy liczą się inne rzeczy jak charakter,bo mamy przewalone,nie jest łatwo być z kimś 25 lat dajmy na to czy w zasadzie prawie całe życie!!!.
Jak ktoś chce się spełniać seksualnie ,to może wybrać się na panie do towarzystwa.
Kiedyś moja ciotka mówiła,wiele przeżyła i dramatu też,ten piękny nie taki ważny,a charakter.A jedna kobieta mi mówiła ładna twarzyczka,to nie wszystko,a miała pewne doświadczenie w życiu.
Mnie pomaga izolowanie się od ludzi, bo ogranicza to negatywne wstząsy emocjonalne.
To prawda, że zamykam się wówczas na te pozytywne strony kontaktów międzyludzkich, ale z perspektywy doświaczeń uważam, że przeważają pozytywy takiego nastawienia.
To prawda, że zamykam się wówczas na te pozytywne strony kontaktów międzyludzkich, ale z perspektywy doświaczeń uważam, że przeważają pozytywy takiego nastawienia.
LaDopamina
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
No to jest kłopotliwe
Ostatnio zmieniony śr kwie 03, 2019 11:29 pm przez Walet Pikowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obawiam się że na dłuższą metę jest to niestety droga do nikąd. Terapia psychologiczna indywidualna i grupowa by się bardzo przydała, moim zdaniem!!!
Przydałaby się, aby ustalić konkretny problem w relacjach z ludźmi i ten problem jakoś usunąć czy zneutralizować. Jest to ważne, gdyż człowiek jest istotą społeczną, każdy człowiek taki jest, a w pojedynkę nie da się na dłuższą metę radzić sobie w życiu, a ponadto u osób z rozpoznaniem schizofrenii które żyją samotnie i nie mają żadnych bliskich osób wytwarza z upływem czasu tzw. stępienie emocjonalne!! Jest to niesamowicie nic nie wart stan, który jest całkowicie nieodwracalny. Należy autentycznie zrobić wszystko co się tylko da, aby tej chujozy uniknąć!!!! A żyjąc w pojedynkę rozwój stępienia emocjonalnego ma się pewny jak w banku!!!!
Szczerze dziękuję za troskę, ale właśnie o to stępienie emocjonalne mi chodzi.
LaDopamina
- Catastrophique
- bywalec
Izolowanie sie od ludzi powoduje samotnosc, frustracje, depresje. Uogolnianie i wsadzanie wszystkich do wora z etykietka "oni mnie zrania jak wczesniej" jest bardzo zgubne i wywoluje powyzsze.
Szczescie to inni ludzie. Wartosciowych jest MASA.
Szczescie to inni ludzie. Wartosciowych jest MASA.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Stępienie emocjonalne oznacza utratę zdolności przeżywania własnego życia w sensie emocjonalnym!!!
"Nie dzieje się nic i nie stanie się nic aż do końca"! Chcesz żyć, a nie możesz!! Nie ma czego zapamiętywać i nic się nie zapamiętuje!!! To jest właśnie to, co jest w chronicznej schizofrenii najgorsze!! Nie urojenia!! Nie omamy!!! Właśnie TO!!!
Unikanie kontaktu z innymi ludźmi. W ten sposób pozbawiamy się złudzeń, że drugi człowiek jest oparciem. Ostatecznie, w chwili śmieci, jesteśmy sami. Nikt obcy nie przeżyje naszej śmierci. Tylko samotność daje pewność. że żyjemy bardziej.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pt kwie 19, 2019 2:54 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Wiem, że tak jest, ale nie chodzi mi o ludzi, tylko o relacje interpersonalne, które bywają (dla mnie) niefajne, bez niczyjej winy ani złej woli.
Nadal nie widzę w tym nic złego.

LaDopamina
Uważam że cechuje Cię coś, co z braku lepszej nazwy określiłbym jako pesymizm terapeutyczny!!!
Mówiąc dosadniej tkwisz w czymś co odbiega od normy i bardzo źle rokuje na przyszłość, a tkwisz bo nie wierzysz w możliwość zmiany na lepsze. Innymi słowy nie interesuje Cię własne wyzdrowienie!!
Re: Co pomaga oprócz leków w schizofrenii?
Choruję na Chad, a nie na schizofrenię, a to choroba niekontrolowanych emocji, cały zestaw, dlatego biorę leki, żeby uciec od tego tajfunu. Gdy próbowałam komuś opowiedzieć, jak to jest, to reakcja była jedna - ku...a, to jest dla mnie kosmos, co opowiadasz. Dlatego przestałam i nie liczę na zrozumienie.
Dłuższą rozmowę z psycholog miałam raz - jej konkluzja była taka, że mam bardzo dużo do zaoferowania i powinnam się zastanowić, ale więcej nie poszłam, bo nie czułam takiej potrzeby. No i 2 dni przed wypisem wezwała mnie i spytała, czy na pewno poradziłam sobie z zamiarami "S", bo ktoś z personelu (nie chciała powiedzieć, kto) widział mnie na przepustce, jak "ryzykownie przechodzę przez jezdnię".

LaDopamina
Re: Co pomaga oprócz leków w schizofrenii?
Przy Chad nie ma zagrożenia wspominanym przeze mnie stępieniem emocjonalnym. Tak więc podanie Twojej diagnozy wiele mi wyjaśniło. Wręcz zdaje mi się że rozumiem Twój punkt widzenia! Pozdrawiam.