Czym leczycie zespół Aspergera?

Moderator: moderatorzy

Nostradamus
zarejestrowany użytkownik

Re: Czym leczycie zespół Aspergera?

Post autor: Nostradamus »

Zespołu Aspergera nie leczy się farmakologicznie. Nie jest to choroba. Można włączyć leki gdy występują zaburzenia psychiczne np. depresja, nerwica lękowa. U osób ze spektrum często się to zdarza ponieważ ich odbiór rzeczywistości jest poniekąd utrudniony (nierozumienie norm społecznych i stanów emocjonalnych ludzi). Część osób ma problemy także z agresją. Leczenie takich osób wygląda DOKŁADNIE TAK SAMO jak osób bez za, choć neuroleptyki są chyb najczęściej wybierane, bowiem eliminują natłok myśli, stany lękowe, stereotypię, agresję itp, które są powiązane z autyzmem.
Neuroleptyk, który bierzesz jest bardzo dobry przy ZA, gdyż działa aktywizująco, przeciwdepresyjnie. Nawet gdybyś miał diagnozę ZA przypuszczam, że nie doszło by do zmiany leku.
Twierdzisz, że czujesz się 'upośledzony', jednocześnie mając talent do języków oraz, że żyjesz we własnym świecie.
Nie są to podstawy do rozpoznania ZA. Zapoznaj się z terminem "autyzm schizofreniczny", może to to ciebie dotyczy.
Jeżeli nadal twierdzisz, że masz ZA i chcesz złagodzić jego objawy udaj się na terapię do osób, pracujących z autystami. Pamiętaj, że taka terapia raczej uczy jak wyrażać emocje i radzić siebie z agresją, jak czytać emocje ludzi, jak funkcjonować w społeczeństwie, nie jest możliwym pozbycie się Aspergera, tylko praca na jego negatywnymi stronami.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Zainteresowało mnie to co napisałeś o autyzmie schizofrenicznym. Zapytam się swojego lekarza o to czy przypadkiem ja tego nie mam. Natomiast nie zamierzam sam sobie stawiać diagnoz.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Ja mam podobny mózg do osoby autystycznej opisanej w jakimś opracowaniu: dużą głowę i powiększenie przestrzeni płynowych nad mózgiem i móżdżkiem. Ale różni mnie to, że w odróżnieniu od tej osoby obszar węchowy w mózgu mam chyba olbrzymi. Wszystko co zawsze przed braniem leków działo w moim mózgu to zapach powietrza i nastrój kolorów. Poza tym pustka.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ja tez mam dużą głowe, więc mam aspergera?
Nostradamus
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Nostradamus »

tomsoul pisze: Zainteresowało mnie to co napisałeś o autyzmie schizofrenicznym. Zapytam się swojego lekarza o to czy przypadkiem ja tego nie mam. Natomiast nie zamierzam sam sobie stawiać diagnoz.
to jeden z objawów negatywnych, kiedy osoba ze schizofrenią NIE JEST AUTYSTĄ, ale pod wpływem choroby jest zamknięta w sobie i jej kontak z otoczeniem jest niedostosowany lub ograniczony, co bardzo autyzm przypomina.

Możecie mieć kilka cech ZA, ale niekoniecznie cały zespół, ja tak mam. Zróbcie test, wiem, że testy z internetu są mało wiarygodne, ale ten wygląda nawet jakoś
http://www.rdos.net/pl/?fbclid=IwAR0X9Z ... J1cZ6eNDOQ
Pamal
zaufany użytkownik

tomsoul pisze: pt gru 28, 2018 11:47 pm Ja tez mam dużą głowe, więc mam aspergera?
Znałam osobę, która miała dużą głowę i była bardzo towarzyska. To o niczym nie świadczy.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

pamal pisze: pt gru 28, 2018 11:53 pm
tomsoul pisze: pt gru 28, 2018 11:47 pm Ja tez mam dużą głowe, więc mam aspergera?
Znałam osobę, która miała dużą głowę i była bardzo towarzyska. To o niczym nie świadczy.
To miał byc żart. :)
Pamal
zaufany użytkownik

No widzisz, nie rozumiem żartów. To cecha autystyczna buuu
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”