Szpital psychiatryczny w Choroszczy

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji ogólnej proszę używać działu powyżej, tutaj tylko o konkretnych szpitalach, przychodniach, etc.
deathos
zarejestrowany użytkownik
Status: zdychanie

Re: Szpital psychiatryczny w Choroszczy

Post autor: deathos »

gówno a nie szpital, to powinno zostać zburzone w pizdu
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Też prawda :lol:
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Post autor: AniaNieIstnieje »

jestem za!
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

To nie zasługuję na nazwę "szpital", wiadomo chodzi o psychiatryczny. Będąc tam czułem się jak człowiek z marginesu społecznego bo takie miałem warunki, wyżywienie i leczenie, brrr... nigdy więcej.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

wowo21975 pisze: ndz paź 15, 2017 9:28 pm To nie zasługuję na nazwę "szpital", wiadomo chodzi o psychiatryczny. Będąc tam czułem się jak człowiek z marginesu społecznego bo takie miałem warunki, wyżywienie i leczenie, brrr... nigdy więcej.
Jakbym czytał o szpitalu Babińskiego w krakowskim Kobierzynie!!!
Smutny paradoks polega natym, że tzw. renomowane ośrodki też mają swoje rozmaite ciemne strony... Co również skutkuje cierpieniem ich pacjentów...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tam przecież nie ma żadnych warunków, ściany obskurne, korytarze ponure, sale duże i przepełnione, stołówka jak za czasów PRL, a w ogóle to całość jak za starych czasów komunistycznych. Tam duch komunizmu ma się dobrze.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Tak się teraz zastanowiłem jakie by tu pozytywne cechy wymienić tego szpitala? Może Wy mi pomożecie bo ja nie daję rady.
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

@up To może ja spróbuje. Jak byłam na oddziale dziecięcym było tam więcej osób niedostosowanych społecznie, była tam cała masa zdrowych dzieciaków, chorzy stanowili tam mniejszość, Mimo, że był to najbardziej represyjny oddział w którym byłam to ekipa ludzi (oczywiście pacjentów) była świetna. Podobnie było na V zamkniętym. Tu byli uzależnieni na detoksie. Chorzy z kolei nie byli tak chorzy by nie szło się dogadać z nimi. Byłam też parę razy w IV tj. Klinika psychiatrii UMB. Tam w miarę w porządku byli tylko lekarze.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

No tak, to wygląda że tylko ludzie byli ok lub lekarze, czym jednak można było pochwalić się w szpitalu, bo ja jako takich zalet w Choroszczy na oddziale 4 psychiatrycznym nie widziałem.
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

IV oddział jest trochę nietypowy. Są dwa poddziały tj. damski i męski. Na moim oddziale były wyłącznie stare baby, które on rana do nocy włączały w TV disco-polo. Masakra nie można było nawet wiadomości. Prócz tego latem na słali obserwacyjnej był straszny smród. Nie chcę się wyzłośliwiać ale ja częściej kompie swojego psa niż niektóre stare baby na tym oddziale. Ale za to na tym oddziale byli najlepsi lekarze.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Zalety oddziału szpitalnego to:
- jednoosobowe pokoje z łazenką
- schludny i czysty oddział
- kuchnia na oddziale
- herbata, kawa, sok z pomarańczy, czekolada, chleb, masło, dżem i inne do dyspozycji pacjentów
- pokój z telewizorem, gazetami, wodą z sokiem z automatu
- pokój z książkami, grami, pianino
- dobre śniadania i obiady z kolacją
- świeże owoce
- możliwość dostania czegoś słodkiego od personelu
- papier toaletowy, ręczniki, mydło, szczoteczka i pasta do zębów i nie tylko za free
- ładny ogród na zewnątrz dla chorych
- oddzielna sala do terapii z bilardem, stołem do ping ponga, możliwością zrobienia herbaty i kawy
- oddzielna kuchnia dla nauczenia się robienia posiłków razem z jadlnią
- ładny ogród do terapii z ławeczkami i ścieżka na spacery
Pewnie jeszcze coś mógłbym wymienić np. szpitalna kawiarnia, możliwość zamówienia pizzy, kebaba itd. To są zalety oddziału szpitalnego. W takim szpitalu byłem.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: śr paź 18, 2017 10:12 pm Zalety oddziału szpitalnego to:
- kuchnia na oddziale
- herbata, kawa, sok z pomarańczy, czekolada, chleb, masło, dżem i inne do dyspozycji pacjentów
- świeże owoce
- papier toaletowy, ręczniki, mydło, szczoteczka i pasta do zębów i nie tylko za free
- oddzielna sala do terapii z bilardem, stołem do ping ponga, możliwością zrobienia herbaty i kawy
Pewnie jeszcze coś mógłbym wymienić np. szpitalna kawiarnia, możliwość zamówienia pizzy, kebaba itd. To są zalety oddziału szpitalnego. W takim szpitalu byłem.
Brzmi jak sciencie fiction! ...albo przysłowiowy sen wariata!

Dla kontrastu napiszę, że jak byłem lata temu w krakowskim Babińskim to mi salowa odmówiła kromki chleba. Co znamienne to nie był jej chleb, ale szpitalny.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: śr paź 18, 2017 10:18 pm
wowo21975 pisze: śr paź 18, 2017 10:12 pm Zalety oddziału szpitalnego to:
- kuchnia na oddziale
- świeże owoce
Brzmi jak sciencie fiction! ...albo przysłowiowy sen wariata!

Dla kontrastu napiszę, że jak byłem lata temu w krakowskim Babińskim to mi salowa odmówiła kromki chleba. Co znamienne to nie był jej chleb, ale szpitalny.
To nie sen wariata tylko mental hospital w moim mieście w UK.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

To filmik przedstawiający pokój w szpitalu z łazienką. Nagrałem jak byłem.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: śr paź 18, 2017 10:22 pm To nie sen wariata tylko mental hospital w moim mieście w UK.
Tak właśnie przypuszczałem! :)

Syf w polskich psychiatrykach pogłębia traumę związaną z faktem zachorowania, utrudnia dalsze leczenie, bo nikt jako tako normalny nie pragnie się ponownie z takim syfem spotkać...
No i jest również przejawem instytucjonalnej dyskryminacji osób chorujących psychicznie.

Ktoś pewnie zaraz napisze że Anglicy mieli kolonie, a my w tym czasie zabory i to dlatego tak jest :icon-mrgreen: :icon-mrgreen: :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Trzeba zaznaczyć że nie wszystkie szpitale psychiatryczne w Anglii są tak rozbudowane, jednak komfort i tak jest nie do porównania z polskimi molochami.
unipan
zaufany użytkownik

Post autor: unipan »

a moze tak podac nasz rzad do strasburga za brak szpitali psychiatrycznych w polsce bo w gruncie rzeczy to nie sa szpitale ale jakies *słowo niedozwolone* wie co nawet nie wiadomo jak to nazwac
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

unipan pisze: czw paź 19, 2017 9:29 am a moze tak podac nasz rzad do strasburga za brak szpitali psychiatrycznych w polsce bo w gruncie rzeczy to nie sa szpitale ale jakies *słowo niedozwolone* wie co nawet nie wiadomo jak to nazwac
Można podać za brak przyzwoitych warunków do leczenia, marne wyżywienie i ogólnie za traktowanie szpitali psychiatrycznych jako margines opieki zdrowotnej. Nie wiem jak Wy ale ja czułem się bardzo źle w szpitalu w Polsce z powodu panujących tak warunków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: czw paź 19, 2017 9:30 pm Nie wiem jak Wy ale ja czułem się bardzo źle w szpitalu w Polsce z powodu panujących tak warunków.
Z moich obserwacji wynika że w polskim szpitalu psychiatrycznym nie można wyzdrowieć. Natomiast można się bardziej załamać psychicznie i bardziej pochorować. Na dziennych niewiele lepiej. Cała psychiatria to ściema i bagno!!!
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: czw paź 19, 2017 9:35 pm
wowo21975 pisze: czw paź 19, 2017 9:30 pm Nie wiem jak Wy ale ja czułem się bardzo źle w szpitalu w Polsce z powodu panujących tak warunków.
Z moich obserwacji wynika że w polskim szpitalu psychiatrycznym nie można wyzdrowieć. Natomiast można się bardziej załamać psychicznie i bardziej pochorować. Na dziennych niewiele lepiej. Cała psychiatria to ściema i bagno!!!
Zgadzam się z tym, szpitale to wielka ściema, niby są ale lepiej nie gadać jak tam jest, szkoda słów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „placówki służby zdrowia”