Kosmos.

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Kosmos.

Post autor: Francesco »

Niesamowity filmik: ;) The Earth is not moving around the Sun...
Wszystko jest jakieś spiralne jak DNA...
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Re: Kosmos.

Post autor: Słonecznik1 »

kosmos jest piękny, oglądałem fajny film ale zapomniałem jak się nazywał ... daleko przed siebie czy jakos tak od Ziemi poprzez różne planety po coraz dalsze obiekty i zjawiska. Chyba kwazar podobno jest najpotężniejszym zjawiskiem znanym w kosmosie.

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Do tej pory nikt nie przedstawił żadnego dowodu na to, że Ziemia obiega Słońce. Wszyscy powtarzają jak mantrę, że to Ziemia obiega Słońce, ale proszę podać choćby jeden niepodważalny dowód. Kopernik też nie przedstawił żadnego dowodu, tylko pokazał wyliczenia planet, że też są spójne.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Orzeł

Post autor: Orzeł »

Obrazek
Może będziesz miał szansę sam się przekonać. ;)
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Dzięki ;)
wow. Choć to pewnie i tak byłoby za mało ;)
Myślałem o tym statku i jego możliwościach by wiele zobaczyć.
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Księżyc ;)

Miłość & Muzyka
~ Amen ~
marchewkowy
bywalec

Post autor: marchewkowy »

Filmik podany w pierwszym wpisie powstał z powodu ignorancji autora filmu.

Proszę zwrócić uwagę na moment jak prezentuje model Ziemia - Księżyc (po 4 minucie), jeśli ktoś twierdzi że Droga Mleczna nie posiada centrum (Sgr A*) wokoło którego porusza się cały nasz układ planetarny które to jest doskonale opisane (co zostało zasugerowane przez autora - albo conajmniej sugerował że nie jest to podane do publicznej wiadomości) to albo jest ignorantem albo ma ukryty cel w publikowaniu takich filmów.

Równie dobrze mogę stworzyć film udowadniający że koło samochodu zatacza spirale a nie kręci się dookoła osi samochodu. (tak oba jednocześnie są prawdą w zależności jaki układ przyjąć za odniesienie - ba mogę nawet przyjąć za odniesienie środek masy centrum grawitacyjnego naszej grupy lokalnej i obliczać jaki ruch wykonuje koło samochodu)

Nauczano o układzie odniesienia już w podstawówce, tak jeśli za układ odniesienia biorę Ziemie to Słońce kręci się dookoła Ziemi. Kopernik NIE wstrzymał Słońca i NIE ruszył Ziemi - zmienił układ odniesienia. Od dawna wiadomo jak działa (tak na prawdę nie wiadomo - problem brakującej masy - prędkość obrotowa galaktyki - czarna materia - ale to już szczegóły) mechanika galaktyk i grup galaktyk, nie jest to także wiedza tajemna.

PS. Nie twierdzę, że wszystko w nauce jest tak jak mi się wydaje że powinno być, jedynie twierdzę że autor filmu powinien wrócić do szkoły podstawowej...

PPS. Ja twierdzę, że Słońce porusza się po dodanych do siebie 2 sinusoidach (jedna w związku z ruchem po orbicie, druga ruchem obrotowym) - jestem w stanie matematycznie to udowodnić, pytanie: Czy udowadniając to udowodnie że inne wyliczenia ruchu Ziemi, Słońca czy dowolnego innego obiektu są błędne?

PPPS. Wystarczyło przygotować ten film jako wyliczenie orbity Ziemi względem Sgr A*. Byłby wtedy w pełni prawdziwy. Jednym słowem tak animacja w tym filmie może być prawdziwa, jednak cały komentarz to bezczelna manipulacja lub ignorancja.
marchewkowy
bywalec

Wniosek: najważniejsze jest ustalić wspólny punkt odniesienia, czym w przypadku ludzi i przy uwzględnieniu ich czasu życia jest Słońce nie zaś centrum Drogi Mlecznej.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

44 pisze:Do tej pory nikt nie przedstawił żadnego dowodu na to, że Ziemia obiega Słońce. Wszyscy powtarzają jak mantrę, że to Ziemia obiega Słońce, ale proszę podać choćby jeden niepodważalny dowód. Kopernik też nie przedstawił żadnego dowodu, tylko pokazał wyliczenia planet, że też są spójne.
Dowodów jest sporo, choćby materiały zebrane przez sondy kosmiczne.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Nie wiem o co tak naprawdę chodzi w waszych teoriach ale równie dobrze może być tak:

Wywiad z typem kóry pracował dla NASA:

ps. Wolałbym zanim ktoś poda swoje argumenty przeciw wpierw zapoznał się z tymi materiałami.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
marchewkowy
bywalec

Quiet feel - zgodzę się z Tobą jeśli na podstawie twierdzenia że Ziemia jest płaska uzasadnisz mechanikę działania montażu paralaktycznego. Mogę podać przykład kilkunastu innych maszyn które możesz dotknąć, sprawdzić samemu jak działają i przetestować.

Mało tego istnieją amatorskie filmy na których widać krzywiznę Ziemi, jeszcze lepiej samemu możesz taki nakręcić inwestując trochę pieniędzy - balon meteo, hel, spadochron, lokalizator, kamera. Taki zestaw jest w stanie dolecieć na ~50km - 70km skąd doskonale widać jaki ma kształt.

PS. Quiet feel - szczere pytania i odpowiedzi - ostra wymiana argumentów to zupełnie coś innego niż tutaj jest/może być.

PPS. Fajnie by było gdybyś pod filmikami dodawał własnym zdaniem jakiś opis - bardzo to ułatwia - najlepiej taki opis, żeby można było z niego wyciągnąć takie same wnioski jak z samych filmów. Czyli film jest uzupełnieniem nie treścią. (niekoniecznie chodzi mi o transkrypcję, coś własnymi słowami)
Ostatnio zmieniony wt lip 29, 2014 7:11 am przez marchewkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Wszechświat rozszerza się, rozpada, zmierza ku nicości.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Marchewkowy nie znam się na profesjonalnym podglądaniu kosmosu jakby nie było zahacza to o naukę i chyba zgodzisz się że ta nasza nauka wcale nie jest taka doskonała i że już wszystko ogarnęliśmy. Dokładnie piszemy o nauce przyrodniczej bardzo dyskusyjnej. Cała większość naukowych teorii tego rodzaju pochodzi z narodowych rządowych ośrodków w których pracują ludzie dla rządu. Nie trzeba też tłumaczyć że rząd czy to państwowy czy za niedługo ogólnoświatowy ma głęboko gdzieś swoich obywateli. Chcę przez to powiedzieć że doświadczenie jakie teraz posiadam nie każe łykać jak pelikan wszystkiego co powiedzą.

Umieszczając te linki nie miałem na celu ostrej wymiany argumentów i masz rację argumenty to za dużo powiedziane, chciałem tylko ukazać alternatywę dla ogólnie przyjętej teorii i rzeczywiście możemy jedynie sobie luźno porozmawiać.
Osobiście nie byłem w kosmosie i nie widziałem jak to wygląda z tamtej perspektywy dlatego też podchodzę odrobinę z dystansem do tego że ziemia jest płaska ale też nie odrzucam tego.
marchewkowy pisze:Fajnie by było gdybyś pod filmikami dodawał własnym zdaniem jakiś opis
Wezmę to do siebie.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
marchewkowy
bywalec

Z opinią na temat decydentów się zgodzę, jednak jestem w stanie założyć się o moją nerkę, że maszyny o których piszę w większości zostały wynalezione przez ludzi stojących w opozycji do wszelakich rządów i ich opozycji.

Zgodzę się z opinią o świecie jaką podajesz, nie zgodzę się z opinią o nauce (przynajmniej jeśli chodzi o zagadnienia astronomiczne - bo za medycyną, biotechnologią, itp. już nie), większość naukowców - tych których celem nie jest kasa a rozwiązywanie zagadek sama przyzna Ci rację w tej kwestii (no większość może nie, wielu już nie żyje).

Z argumentami rozumiem, jedynie chciałem wyjaśnić że to nie jest przykład o którym pisaliśmy w tamtym wątku.

Tak już działa polityka, gdzie się ona pojawia pojawia się też korupcja, przecież na kłamstwach najlepiej się zarabia... Jednak żeby kłamstwo działało musi zawierać elementy prawdy - inaczej nikt by się nie dał nabrać. Nie chodzi o to aby wszystkiemu przeczyć, chodzi o to aby oddzielić ziarno od plew.

PS. Wydaje mi się, że utknąłeś w miejscu gdzie jest tylko czarne i białe, jednak świat ma więcej kolorów - czasami prawda jest w zupełnie innym miejscu niż skrajności, a nawet najczęściej.

PPS. kolejna maszyna którą możesz dotknąć, sprawdzić że działa, nie potrzeba do tego wiary - masz odpowiedź w dłoni.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sekstant
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Pozostaję mi wierzyć że cenisz swoją nerkę i wiesz co mówisz. Astronomia jeśli przyjmiemy ją za hobby może być bardzo fascynująca lecz jednak wolę rozwijać inne zainteresowania.

Zrobisz co uważasz za słuszne w swoim światopoglądzie ja swojego nie zmienię za dużo czasu mojego i bliskich mi osób zostało poświęconego na odszukanie drogi na której jestem.
marchewkowy pisze:Tak już działa polityka, gdzie się ona pojawia pojawia się też korupcja, przecież na kłamstwach najlepiej się zarabia... Jednak żeby kłamstwo działało musi zawierać elementy prawdy - inaczej nikt by się nie dał nabrać. Nie chodzi o to aby wszystkiemu przeczyć, chodzi o to aby oddzielić ziarno od plew.
Zgadzam się w 100%
marchewkowy pisze:PS. Wydaje mi się, że utknąłeś w miejscu gdzie jest tylko czarne i białe
Na szczęście tylko Ci się wydaję.
marchewkowy pisze:PPS. kolejna maszyna którą możesz dotknąć, sprawdzić że działa, nie potrzeba do tego wiary - masz odpowiedź w dłoni.
Zdaję sobie sprawę z tych zacnych cudów techniki ale że tak powiem swawolnie to tylko przyrządy do oglądania nie do pokazania kwintesencji tego fenomenu.
marchewkowy
bywalec

arq pisze:
marchewkowy pisze:PPS. kolejna maszyna którą możesz dotknąć, sprawdzić że działa, nie potrzeba do tego wiary - masz odpowiedź w dłoni.
Zdaję sobie sprawę z tych zacnych cudów techniki ale że tak powiem swawolnie to tylko przyrządy do oglądania nie do pokazania kwintesencji tego fenomenu.
Zgadza się, jednak fakt że działają oraz fakt że na podstawie pewnych teorii zostały stworzone świadczy że w pewnych warunkach te teorie mają pewne zastosowanie.

Więc stanęliśmy w punkcie gdzie każdy ma swoje zdanie i nikt go nie zmieni, chyba nie ma sensu roztrząsać tego dalej?

PS. Zarówno świat jak i teorie opisujące jego działanie przypominają fraktale. Zawsze na coś idzie patrzeć bardziej szczegółowo, lub bardziej ogólnie.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

marchewkowy pisze:Zarówno świat jak i teorie opisujące jego działanie przypominają fraktale.
Tak coś w tym jest ;)
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Wszędzie widzę kosmos i neony :auto-ambulance:
Śmierć Wrogom Ojczyzny
marchewkowy
bywalec

W Kubusiu Puchatku była rozmowa czym są gwiazdy, Kłapouchy stwierdził że to są gazowe kule przyczepione do nieba. Cała reszta go zjechała, że on mówi tylko o jedzeniu albo o gazach :D
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

marchewkowy pisze:W Kubusiu Puchatku była rozmowa czym są gwiazdy, Kłapouchy stwierdził że to są gazowe kule przyczepione do nieba. Cała reszta go zjechała, że on mówi tylko o jedzeniu albo o gazach :D
hahah dobre :lol:
Śmierć Wrogom Ojczyzny
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”