Macie jakieś pomysły?

Moderator: moderatorzy
W temacie literatury, to aż ciśnie się tu jedno z jej szczytowych osiągnięć - "Doktor Faustus" Tomasza Manna...MAdzialena pisze:Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.
MAdzialena pisze:Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.
Macie jakieś pomysły?:)
AntonPawlowicz pisze:Polecam
Truman Show, lepszego nie znam!
Po co filmy wystarczy rozejrzec sie dokolaMAdzialena pisze:Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.
Macie jakieś pomysły?:)
Miedzy innymi wlasnie dlatego ten film traktuje o schizofrenii, chory nigdy nie zdaje sobie sprawy z choroby. Ten film tak jest zrobiony, caly jest po prostu drugim dnem. Zauwazcie ze jedyna osoba, ktora ufa bohaterowi jest psychicznie chora dziewczyna, ona tez dokancza dziela wyzwolenia bohatera - jest to bardzo symboliczna wizja. Film jest trudny dla nas, ale swietnie nadaje sie dla potencjalnego kinomana, musial po prostu na siebie zarobic.jojo pisze:Mei, miałam poczucie, że moje życie to jedno wielkie reality show, ale Truman- bohater tego filmu, nie zdawał sobie z tego sprawy, dlatego uważam, że ten film nie traktuje o schizofrenii.
Przyznam, że mi już trochę ten film z głowy wywietrzał i nie pamiętam szczegółów, ale masz wiele racji - to jest świetny film o tej chorobie.AntonPawlowicz pisze:Miedzy innymi wlasnie dlatego ten film traktuje o schizofrenii, chory nigdy nie zdaje sobie sprawy z choroby. Ten film tak jest zrobiony, caly jest po prostu drugim dnem. Zauwazcie ze jedyna osoba, ktora ufa bohaterowi jest psychicznie chora dziewczyna, ona tez dokancza dziela wyzwolenia bohatera - jest to bardzo symboliczna wizja. Film jest trudny dla nas, ale swietnie nadaje sie dla potencjalnego kinomana, musial po prostu na siebie zarobic.jojo pisze:Mei, miałam poczucie, że moje życie to jedno wielkie reality show, ale Truman- bohater tego filmu, nie zdawał sobie z tego sprawy, dlatego uważam, że ten film nie traktuje o schizofrenii.
"Pi" też jest świetny, ale nie jest starym filmem. On zresztą został nakręcony za niewielkie pieniądze, a okazał się dużym sukcesem i chyba też był sporym hitem. Ciężkie, mroczne kino. Świetne, ale, tak jak piszesz, trzeba z nim uważać.AntonPawlowicz pisze:PS polecam rowniez "Pi". Film straszny poprostu, od samego ogladania mozna nabawic sie psychozy. Budzetowy, zdrowy czlowiek wylacza go po 10 minutach, sprawdzalem. Poczatek kariery rezysera "Pieknego Umyslu". Mozna go obejrzec na kino-online.name albo tu z dabingiem http://hityfilmowe.com/readarticle.php?article_id=1698, stary, czarnobialy.
Z tego typu filmów godny uwagi jest też "Lokator".fink pisze:Jest zresztą wiele filmów o tej chorobie. "Psychoza" Hitchcoka też przedstawia ucieczkę po dokonanej kradzieży. Motyw ucieczki przewija się też w takim bardzo ciekawym filmie z lat 70-tych, "Pięć łatwych utworów", tylko że ten film nie jest o chorobie psychicznej.
Filmy ukazujące proces popadania w obłęd zazwyczaj tracą swój klimat tuż po punkcie kulminacyjnym. Napięcie znika, gdy widz orientuje się, jakie sztuczki zastosowali twórcy obrazu. Reżyser oraz publiczność muszą wytyczyć sobie granice, według których oceniają, czy to co się dzieje w filmie to jeszcze prawda czy już psychoza głównego bohatera. W "Lokatorze" takie zasady nie mają miejsca. Ogląda się go tak dobrze, bo samo przesłanie nie zostaje po prostu podane na tacy (pomimo narratywnej formy obrazu). Widzimy, jak wyalienowany Trelkovsky sam zaprasza do swego wnętrza siły, które opanowują jego umysł.
http://www.filmweb.pl/film/Lokator-1976-7194Zagraniczny imigrant Trelkovsky wynajmuje mieszkanie we Francji, w którym parę dni wcześniej popełniono samobójstwo. Z czasem Trelkovsky zaczyna podejrzewać swoich sąsiadów o zmowę. Uważa, że chcą zmienić go w poprzednią lokatorkę, by także popełnił samobójstwo. Fantastyczne stadium schizofrenii.