Książki i filmy o chorobie psychicznej

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Książki i filmy o chorobie psychicznej

Post autor: MAdzialena »

Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.

Macie jakieś pomysły? :):)
shekspir
bywalec

Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej

Post autor: shekspir »

Wczoraj leciał w TV film ,,Obłęd'' . Rewelacyjnie przedstawione zostało to, jak facet uciekał w urojenia by uciec od rzeczywistości. Polecam film wart obejrzenia.
Mestre Zumbi
zaufany użytkownik

Post autor: Mestre Zumbi »

MAdzialena pisze:Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.
W temacie literatury, to aż ciśnie się tu jedno z jej szczytowych osiągnięć - "Doktor Faustus" Tomasza Manna...
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

Polecam film K-PAX
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
zjawa
zaufany użytkownik

Post autor: zjawa »

polecam krotki film "zapomniana noc" - ukazujący głosy i urojenia w schizofrenii.oto link: to opowiesc o schizofreniku ktory znalazl zwloki i myslal ze zabil...
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
aneta1870
zarejestrowany użytkownik

Post autor: aneta1870 »

MAdzialena pisze:Czy moglibyście mi pomóc w doborze filmów i książek lub wierszy, w których szaleństwo, choroba psychiczna, jakieś zaburzenia są przedstawiane jako ucieczka? Ważne jest dla mnie, żeby to nie była po prostu książka o kimś chorym psychicznie, ale żeby to było o kimś, kto w tę chorobę ucieka przez złem świata.

Polecam film ,,Piękny umysł...'' ;-)
Nefka
zaufany użytkownik

Post autor: Nefka »

Zgadzam się z Mestre Zumbi i polecam "Doktora Faustusa" Tomasza Manna. Zetknęłam się z tą książką przy pisaniu pracy maturalnej i uważam, że dobrze opisuje rozwój choroby psychicznej.
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Polecam
Truman Show, lepszego nie znam!
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Mnie się wydaje, że jest wiele takich książek i filmów. Może "Lokator" Polańskiego - facet ucieka cały film przed sąsiadami, no ale pokój już wynajął i opłacił, w ciekawej lokalizacji. :)
Dzieci faszyści na hulajnogach...
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

AntonPawlowicz pisze:Polecam
Truman Show, lepszego nie znam!

AntonPalowicz, przecież Truman Show nie jest o chorobie psychicznej :!: Tylko o czymś zgoła innym, nie będę wdawać się w szczegóły- też polecam ten film. Jest niezły. :)
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 2:30 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Mei, miałam poczucie, że moje życie to jedno wielkie reality show, ale Truman- bohater tego filmu, nie zdawał sobie z tego sprawy, dlatego uważam, że ten film nie traktuje o schizofrenii.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Bialy Smok
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Bialy Smok »

Po co filmy wystarczy rozejrzec sie dokola
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

jojo pisze:Mei, miałam poczucie, że moje życie to jedno wielkie reality show, ale Truman- bohater tego filmu, nie zdawał sobie z tego sprawy, dlatego uważam, że ten film nie traktuje o schizofrenii.
Miedzy innymi wlasnie dlatego ten film traktuje o schizofrenii, chory nigdy nie zdaje sobie sprawy z choroby. Ten film tak jest zrobiony, caly jest po prostu drugim dnem. Zauwazcie ze jedyna osoba, ktora ufa bohaterowi jest psychicznie chora dziewczyna, ona tez dokancza dziela wyzwolenia bohatera - jest to bardzo symboliczna wizja. Film jest trudny dla nas, ale swietnie nadaje sie dla potencjalnego kinomana, musial po prostu na siebie zarobic.

PS polecam rowniez "Pi". Film straszny poprostu, od samego ogladania mozna nabawic sie psychozy. Budzetowy, zdrowy czlowiek wylacza go po 10 minutach, sprawdzalem. Poczatek kariery rezysera "Pieknego Umyslu". Mozna go obejrzec na kino-online.name albo tu z dabingiem http://hityfilmowe.com/readarticle.php?article_id=1698, stary, czarnobialy.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

AntonPawlowicz pisze:
jojo pisze:Mei, miałam poczucie, że moje życie to jedno wielkie reality show, ale Truman- bohater tego filmu, nie zdawał sobie z tego sprawy, dlatego uważam, że ten film nie traktuje o schizofrenii.
Miedzy innymi wlasnie dlatego ten film traktuje o schizofrenii, chory nigdy nie zdaje sobie sprawy z choroby. Ten film tak jest zrobiony, caly jest po prostu drugim dnem. Zauwazcie ze jedyna osoba, ktora ufa bohaterowi jest psychicznie chora dziewczyna, ona tez dokancza dziela wyzwolenia bohatera - jest to bardzo symboliczna wizja. Film jest trudny dla nas, ale swietnie nadaje sie dla potencjalnego kinomana, musial po prostu na siebie zarobic.
Przyznam, że mi już trochę ten film z głowy wywietrzał i nie pamiętam szczegółów, ale masz wiele racji - to jest świetny film o tej chorobie.
AntonPawlowicz pisze:PS polecam rowniez "Pi". Film straszny poprostu, od samego ogladania mozna nabawic sie psychozy. Budzetowy, zdrowy czlowiek wylacza go po 10 minutach, sprawdzalem. Poczatek kariery rezysera "Pieknego Umyslu". Mozna go obejrzec na kino-online.name albo tu z dabingiem http://hityfilmowe.com/readarticle.php?article_id=1698, stary, czarnobialy.
"Pi" też jest świetny, ale nie jest starym filmem. On zresztą został nakręcony za niewielkie pieniądze, a okazał się dużym sukcesem i chyba też był sporym hitem. Ciężkie, mroczne kino. Świetne, ale, tak jak piszesz, trzeba z nim uważać.

Jest zresztą wiele filmów o tej chorobie. "Psychoza" Hitchcoka też przedstawia ucieczkę po dokonanej kradzieży. Motyw ucieczki przewija się też w takim bardzo ciekawym filmie z lat 70-tych, "Pięć łatwych utworów", tylko że ten film nie jest o chorobie psychicznej.
Dzieci faszyści na hulajnogach...
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

fink pisze:Jest zresztą wiele filmów o tej chorobie. "Psychoza" Hitchcoka też przedstawia ucieczkę po dokonanej kradzieży. Motyw ucieczki przewija się też w takim bardzo ciekawym filmie z lat 70-tych, "Pięć łatwych utworów", tylko że ten film nie jest o chorobie psychicznej.
Z tego typu filmów godny uwagi jest też "Lokator".

Opis z filmweb'u:
Filmy ukazujące proces popadania w obłęd zazwyczaj tracą swój klimat tuż po punkcie kulminacyjnym. Napięcie znika, gdy widz orientuje się, jakie sztuczki zastosowali twórcy obrazu. Reżyser oraz publiczność muszą wytyczyć sobie granice, według których oceniają, czy to co się dzieje w filmie to jeszcze prawda czy już psychoza głównego bohatera. W "Lokatorze" takie zasady nie mają miejsca. Ogląda się go tak dobrze, bo samo przesłanie nie zostaje po prostu podane na tacy (pomimo narratywnej formy obrazu). Widzimy, jak wyalienowany Trelkovsky sam zaprasza do swego wnętrza siły, które opanowują jego umysł.
Zagraniczny imigrant Trelkovsky wynajmuje mieszkanie we Francji, w którym parę dni wcześniej popełniono samobójstwo. Z czasem Trelkovsky zaczyna podejrzewać swoich sąsiadów o zmowę. Uważa, że chcą zmienić go w poprzednią lokatorkę, by także popełnił samobójstwo. Fantastyczne stadium schizofrenii.
http://www.filmweb.pl/film/Lokator-1976-7194
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Nom racja, ten Pi to 1998, fakt, ze nie taki stary :lol: , ale jak go ogladalem to troszke tracil myszka - widocznie to celowy zabieg, a i w sumie tez wieki minely od tego czasu i bylem wtedy zdrowy jeszcze stosunkowo :), ale i tak jest wczesniejszy niz Pikny Umysl. Tak czy inaczej dziekuje za cenna uwage.
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

Ogród Luizy - jest na youtube.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Post autor: czejenka »

Właśnie obejrzałam "Piękny umysł" i zrobił na mnie duże wrazenie. Jest super zrobiony, ze na początku widz wierzy tak samo jak Nash we wszystko co sie dzieje, ze nie wiemy od poczatku, ze jest chory (tzn. wiemy z recenzji :P ale poczatkowo nie wiemy dokładnie, kiedy zaczynaja sie urojenia). Domyslam sie, ze wiele scen zostało podkoloryzowanych, zeby to dobrze w filmie wygladało (przypuszczam, ze w prawdziwej chorobie nie byłoby tych wszystkich scenek i wymyslonych ludzi, tylko same głosy). Mimo to jesli chodzi o emocje, poczucie zagrozenia, to wydaje mi sie, ze swietnie to jest oddane. Film mnie poruszył. myslę, ze Nash miał szczęście w nieszczęsciu w swoim zyciu, ze mimo wszystko trafił na ludzi, którzy chcieli mu pomóc.

K-PAX tez jest wspaniałym filmem, główny bohater budzi wielka sympatię, nie dziwię sie, że tyle osób chciało z nim "leciec" na K-Pax ;) Ten film jest w ogóle na podstawie książki, a książka ma 3 części - przeczytałam wszystkie i tez polecam :) W dwóch kolejnych częściach jest dużo wiecej o leczeniu, bo sa pisane z punktu widzenia psychiatry i opisuja kolejne sesje. Autor tych książek to Brewer.

Teraz wszedł do kin "Czarny łabędź" z Natalie Portman - o baletnicy, która doznaje rozdwojenia jaźni i zaczyna miec urojenia. Film bardzo efektowny i widowiskowy, ale tez straszny, jest w nim sporo naturalistycznych scen (samookaleczanie się, krew), ogladałam go w kinie w wielkim napięciu.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Ja polecam "Przerwana lekcja muzyki" z Angelina Jolie. Na prawdę fajny :)

Wróć do „wiedza o schizofrenii”